Τουρκία – Κατακρημνίζεται η λίρα – Νέα παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας
Το νέο sell off σήμερα δείχνει πως πυροδοτήθηκε από την υποβάθμιση των προοπτικών του αξιόχρεου του Δημοσίου της Τουρκίας την Παρασκευή το βράδυ από τον S&P, με τον οίκο να υπογραμμίζει τις πολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες της χώρας
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Απίστευτο περιστατικό σε κηδεία: 20χρονος χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια των ιερέων
Σε νέα άμεση παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, πουλώντας δολάρια για να σταματήσει την ξέφρενη διολίσθηση της τουρκικής λίρας, η οποία ξεκίνησε την εβδομάδα με απώλειες που ξεπερνούν το 4% στον απόηχο της υποβάθμισης του outlook του τουρκικού αξιόχρεους από τον οίκο αξιολόγησης S&P.
Αποτέλεσμα είναι η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος με το δολάριο να περιορίζεται στις 14,23 λίρες/δολάριο, από 14,50 λίρες/δολάριο που είχε φτάσει νωρίτερα σήμερα. Είναι η τέταρτη φορά που η CBRT παρεμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες στην αγορά συναλλάγματος για να εμποδίσει την κατρακύλα της λίρας και μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι έχει δαπανήσει πάνω από 1,5 δισ. δολάρια.
Ειδικότερα, η ισοτιμία της τουρκικής λίρας διαμορφώνεται στο 14,453 έναντι του δολαρίου, με την αξία της να υποχωρεί κατά 4,15% σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα. Στο χαμηλό ημέρας δε, είχε φτάσει να διαπραγματεύεται έως και τα 14,464 του δολαρίου.
«Χαστούκι» από τον οίκο S&P
Το νέο sell off σήμερα δείχνει πως πυροδοτήθηκε από την υποβάθμιση των προοπτικών του αξιόχρεου του Δημοσίου της Τουρκίας την Παρασκευή το βράδυ από τον S&P, με τον οίκο να υπογραμμίζει τις πολιτικές και οικονομικές αβεβαιότητες της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο οίκος ανακοίνωσε ότι υποβάθμισε το outlook του αξιόχρεου του δημοσίου της Τουρκίας από σταθερό σε αρνητικό, αν και διατήρησε την αξιολόγηση της χώρας στη βαθμίδα Β+ («πολύ κερδοσκοπική» τοποθέτηση). Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αναθεώρηση της προοπτικής προς το χειρότερο προαναγγέλλει την υποβάθμιση της αξιολόγησης μεσοπρόθεσμα.
Το τουρκικό νόμισμα έχει βρεθεί σε κλοιό πωλήσεων το τελευταίο διάστημα έχοντας χάσει πλέον σχεδόν το 50% της αξίας του εντός του 2021, με αλυσιδωτές αντιδράσεις στην τουρκική οικονομία, καθώς μεγάλες επιχειρήσεις σταματούν να δέχονται συμβόλαια σε τουρκικές λίρες και εναλλακτικά ζητούν είτε την καταβολή μετρητών είτε πληρωμές σε δολάρια και ευρώ.
Σημειώνεται ότι από την πλευρά του ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αψηφώντας την κλασική οικονομική θεωρία διατείνεται πως τα υψηλά επιτόκια προκαλούν αυξήσεις τιμών και διαβεβαιώνει ότι η μείωσή τους τονώνει την παραγωγή και τις εξαγωγές.
Κατά την επιθυμία του προέδρου, η τουρκική κεντρική τράπεζα – θεσμός επισήμως ανεξάρτητος – μείωσε τον Νοέμβριο το κατευθυντήριο επιτόκιό της (από το 16 στο 15%), για τρίτη φορά σε δυο μήνες.
Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα, ο πληθωρισμός έφθασε σε νέο υψηλό τριετίας στην Τουρκία, ξεπερνώντας το 21% σε ετήσιο ρυθμό –επίπεδο υπερτετραπλάσιο από τον στόχο της κυβέρνησης – βυθίζοντας ακόμη περισσότερο τη χώρα στον μαρασμό.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις