Έρευνα – Ξεχνούν τις κρατούμενες οι μεγάλες φεμινιστικές οργανώσεις
Μικρές οργανώσεις και πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο δηλώνουν την απουσία ενίσχυσης από τα μεγάλα ιδρύματα και οργανώσεις για τα γυναικεία δικαιώματα
Το παγκόσμιο φεμινιστικό κίνημα – τουλάχιστον στη θεσμική εκδοχή του – αποτυγχάνει να υποστηρίξει οργανισμούς που εργάζονται με κρατούμενες, καθώς οι δωρητές αποφεύγουν να χρηματοδοτήσουν προγράμματα που αφορούν ανθρώπους με «περίπλοκες» ιστορίες, δηλώνει η δικηγόρος και ακτιβίστρια, Σαμπρίνα Μαχτάνι.
Η Μεχτάνι, ιδρύτρια της οργάνωσης Women Beyond Walls (WBW) υποστηρίζει ότι πολλές ΜΚΟ σε όλο τον κόσμο παράγουν κρίσιμο έργο «υποστηρίζοντας ορισμένες από τις πλέον περιθωριοποιημένες και ξεχασμένες γυναίκες» της κοινωνίας, μεταξύ άλλων παρέχοντας αναγκαία νομική υποστήριξη και μειώνοντας τον χρόνο προφυλάκισής τους.
Όμως το μέλλον αυτών των οργανώσεων είναι αβέβαιο, εν μέρει εξαιτίας της ανεπαρκούς χρηματοδότησης από τις περισσότερες φεμινιστικές οργανώσεις και άλλους δωρητές, τονίζει στον Guardian.
Θλιβερά τα αποτελέσματα της μελέτης
Σε μελέτη που δημοσίευσε η WBW, περισσότερες από το 60% των οργανώσεων που εργάζονται με κρατούμενες δήλωσαν ότι βρίσκονται σε επισφαλή οικονομική κατάσταση, ενώ περισσότερες από το 25% ανέφεραν ότι ενδέχεται σε ένα χρόνο να αδυνατούν πλέον να λειτουργήσουν εξαιτίας της απουσίας κονδυλίων.
Ίσως το πιο εντυπωσιακό, όμως, να είναι το γεγονός ότι περισσότερες από το 70% ανέφεραν ότι δεν λάμβαναν χρηματοδότηση από φεμινιστικά ιδρύματα. «Ιδρύματα που χρηματοδοτούν φεμινιστικές οργανώσεις κλπ, δεν ενδιαφέρονται για τα ζητήματα των κρατουμένων», σημείωσε μια από τις οργανώσεις.
Μια άλλη τόνισε: «Υπάρχει γενικώς αρνητική αντίληψη απέναντι στις γυναίκες που βρίσκονται στη φυλακή, η οποία δημιουργεί προβλήματα στην κοινωνική τους υποστήριξη. Το ζήτημα της εγκληματικότητας δεν ανήκει ποτέ στα ενδιαφέροντα των περισσότερων δωρητών ή εταιρικών χρηματοδοτών και πολλοί εξ αυτών θα προτιμούσαν να μη συνδέσουν το όνομά τους με τις φυλακές».
Μια τρίτη επεσήμανε: «Στο ευρύτερο κίνημα για τα γυναικεία δικαιώματα είναι πολύ δύσκολο να ενταχθεί η εργασία στις φυλακές και οι δωρητές αποκλείουν αυτές τις πρωτοβουλίες. Στηρίζουν τη στάση τους στον μικρό αριθμό των γυναικών που βρίσκεται στις φυλακές σε σχέση με τον πληθυσμό των ανδρών κρατουμένων».
Η σημασία των αριθμών
Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, η Διεθνής Πρωτοβουλία για τη Μεταρρύθμιση του Ποινικού Συστήματος, τοποθετεί τον παγκόσμιο πληθυσμό των γυναικών κρατουμένων περίπου στις 740.000 – δηλαδή λιγότερο από 7% του παγκόσμιου συνόλου των κρατουμένων.
Η Μαχτάνι, που έχει βρετανική και ζαμπιανή καταγωγή, σημειώνει: «Πρόκειται για ορισμένες από τις πλέον περιθωριοποιημένες γυναίκες και, πραγματικά, δεν θα πρέπει να στεκόμαστε στους αριθμούς. Πρέπει να εξετάζουμε ποιες είναι οι γυναίκες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη από βοήθεια και υποστήριξη, πράγμα που στην πραγματικότητα αποτελεί κεντρικό πυλώνα των φεμινιστικών αξιών: πρέπει να χρηματοδοτούμε εκείνες που υποβάλλονται στην πιο έντονη έμφυλη καταπίεση».
Περίπλοκες περιπτώσεις
Όταν ερωτήθηκε γιατί οι δωρητές, ακόμη κι εκείνοι που εστιάζουν στα γυναικεία δικαιώματα, αποφεύγουν αυτού του είδους της οργανώσεις, η Μαχτανί ξεκαθάρισε: «Πιστεύω ότι δεν ασχολούνται μαζί τους επειδή θέλουν να υποστηρίζουν γυναίκες που ταιριάζουν στα στερεότυπα που είναι πιο εμπορεύσιμα», θέλοντας να πει ότι οι οργανώσεις αυτής της κατηγορίας συχνά ασχολούνται με γυναίκες που δεν ταιριάζουν στο προφίλ του θύματος.
«Ίσως πρόκειται για μια γυναίκα που βίωνε ενδοοικογενειακή βία και μια μέρα απλώς δεν άντεξε άλλο και σκότωσε το σύζυγο της σε αυτοάμυνα ή ως αντίδραση. Είναι μια περίπλοκη κατάσταση, έτσι δεν είναι; Είναι πιο περίπλοκο να την πουλήσεις στους δωρητές σου, στην επιτροπή σου».
Μια ευκαιρία για επανορθώσεις
Στο Φόρουμ «Γενιά Ισότητα» τον Ιούνιο, αποφασίστηκε να διατεθούν περισσότερα από $40 δισεκατομμύρια για την υποστήριξη προσπαθειών καταπολέμησης της έμφυλης ανισότητας. Όμως, όπως σημειώνει η έρευνα της WBW, «ήταν αξιοσημείωτη η πλήρης απουσία ενδιαφέροντος για τις κρατούμενες».
Η οργάνωση έχει αιτηθεί μέρος αυτών των κονδυλίων να διοχετευθεί για την υποστήριξη γυναικών και κοριτσιών που επηρεάζονται από το ποινικό δικαστικό σύστημα. «Πρόκειται για μια πραγματικά εξαιρετική ευκαιρία οι δωρητές και τα ιδρύματα που ίσως δεν έχουν ασχοληθεί με την υπόθεση να μπορέσουν να το κάνουν τώρα», εξηγεί η Μαχτάνι.
«Έχουμε συγκεκριμένους φακέλους που αφορούν τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα για παράδειγμα ή τα αναπαραγωγικά δικαιώματα. Γιατί να μη συμβαίνει το ίδιο και με τις κρατούμενες γυναίκες;»
Η μελέτη, με τίτλο «Ξεχασμένες από τους Χρηματοδότες», περιλαμβάνει συμμετοχές από 34 οργανισμούς σε 24 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Νιγηρία, η Νότια Αφρική, η Βρετανία, η Αυστραλία και η Ινδία.
Με πληροφορίες από Guardian
- Νικ Τζόνας: Κάνει like στον Έλον Μασκ, εξοργίζει τους φαν
- Πέθανε ο ποιητής και ομότιμος καθήγητης του Πανεπιστημίου Πατρών Σωκράτης Σκαρτσής
- ΗΠΑ: Το παράδοξο με την επικήρυξή του αλ Γκολάνι από τους Αμερικανούς – Οι σφαγές αμάχων του τρομοκράτη
- ΠΑΣΟΚ: Γιατί πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τα πρόστιμα στις πολυεθνικές;
- Ειδήσεις από την Γάζα: Πώς η Meta περιόρισε τα μέσα από τα παλαιστινιακά εδάφη
- Πρώην Αμερικανός διπλωμάτης: Προσοχή, πτώση του Άσαντ δεν σημαίνει νίκη του Ζελέσνκι στην Ουκρανία