ΗΠΑ – Ξεπέρασαν τους 800.000 θανάτους από κοροναϊό – Ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι
Την ίδια στιγμή, τα κρούσματα του κοροναϊού ξεπέρασαν τα 50.000.000 ενώ ο κρίσιμος δείκτης του αριθμού των εισαγωγών στα νοσοκομεία βρίσκεται σε άνοδο.
Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν χθες Κυριακή το τραγικό ορόσημο των 800.000 θανάτων εξαιτίας επιπλοκών της νόσου που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ενώ τα κρούσματά του ξεπέρασαν τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες σήμερα τα 50 εκατομμύρια.
Η εξάπλωση της Ομικρον
Και αυτή η εξέλιξη σημειώνεται την ώρα που οι αρχές ετοιμάζονται για τη δυνητική έξαρση των μολύνσεων λόγω του ότι οι πολίτες περνούν περισσότερο καιρό μέσα λόγω του καιρού και εξαπλώνεται στη χώρα το εξαιρετικά μολυσματικό παραλλαγμένο στέλεχος Ομικρον.
Το ορόσημο αυτό σημαίνει πως ο απολογισμός των θυμάτων ξεπέρασε ολόκληρο τον πληθυσμό της πολιτείας της Βόρειας Ντακότας.
Μολονότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 είναι ευρύτατα διαθέσιμα και δωρεάν, στη χώρα καταγράφηκαν περισσότεροι θάνατοι φέτος από ό,τι το 2020, καθώς χτύπησε η πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα, ενώ μεγάλο μέρος του αμερικανικού πληθυσμού αρνήθηκε να ανοσοποιηθεί.
Η μακάβρια εικόνα με τη μεταφορά των νεκρών του κοροναϊού στις ΗΠΑ
Μέχρι σήμερα, έχει εμβολιαστεί πλήρως χονδρικά το 60% του πληθυσμού, σύμφωνα με τα δεδομένα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).
Εντός του 2021 πάνω από 450.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ πέθαναν εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19. Πρόκειται για το 56% των καταγεγραμμένων θανάτων από την εκδήλωση της πανδημίας.
Ηταν ανεμβολίαστοι
Οι περισσότεροι ασθενείς που υπέκυψαν φέτος ήταν ανεμβολίαστοι, επισημαίνουν ειδικοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας.
Οι θάνατοι αυξήθηκαν παρότι οι μέθοδοι θεραπείας βελτιώθηκαν και παρότι υπάρχουν πλέον νέες επιλογές για τη φροντίδα των ασθενών, όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα.
Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η αύξηση των θανάτων από τους 600.000 στους 700.000 πήρε 111 ημέρες. Η αύξησή τους από τους 700.000 στους 800.000 καταγράφηκε μέσα σε μόλις 73.
Aλλες χώρες απώλεσαν πολύ λιγότερες ανθρώπινες ζωές κατά κεφαλή τους προηγούμενους 11 μήνες.
Μεταξύ των πλούσιων κρατών της Ομάδας των Επτά (G7), οι ΗΠΑ βρίσκονταν στη χειρότερη θέση ως προς τους αριθμούς των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 μεταξύ της 1ης Ιανουαρίου και της 30ής Νοεμβρίου.
Ο δείκτης θνητότητας στις ΗΠΑ είναι τριπλάσιος από αυτόν στον γειτονικό Καναδά και ενδεκαπλάσιος από αυτόν στην Ιαπωνία.
Κοντά στον πάτο
Ακόμα κι αν οι ΗΠΑ συγκριθούν με μεγαλύτερο δείγμα πλούσιων εθνών με πρόσβαση σε εμβόλια, κατατάσσονται κοντά στον πάτο.
Μεταξύ των 38 κρατών μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), βρίσκονται στην 30ή θέση.
Μόνο η Ουγγαρία, η Σλοβακία, η Τσεχία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Κολομβία, η Πολωνία και η Σλοβενία έχουν περισσότερους θανάτους κατά κεφαλήν. Η Νέα Ζηλανδία είναι η χώρα που έχει θρηνήσει τους λιγότερους.
Σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ έχουν 1,3 φορές περισσότερους θανάτους κατά κεφαλήν τους τελευταίους 11 μήνες από αυτήν συνολικά.
Μεταξύ των 200 και πλέον κρατών και περιοχών όπου παρακολουθεί συστηματικά το Reuters την επιδημιολογική κατάσταση, οι ΗΠΑ κατατάσσονται στην 36η θέση.
Μέχρι σήμερα, στις ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί πλήρως περίπου το 60% του πληθυσμού (φωτογραφία REUTERS/Lucy Nicholson)
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα είναι ο βαρύτερος στην υφήλιο, μπροστά από αυτούς που ανακοινώνουν η Βραζιλία και η Ινδία.
Μολονότι έχει μόνο το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, οι ΗΠΑ έχουν καταγράψει περί το 14% των θανάτων εξαιτίας της Covid-19 και σχεδόν το ένα στα πέντε κρούσματα του SARS-CoV-2 (το 19%).
Μελετούν την Ομικρον
Τα κρούσματα ξεπέρασαν νωρίς σήμερα το ορόσημο των 50 εκατομμυρίων.
Σε ημερήσια βάση, επιβεβαιώνονται κάπου 120.000 την ημέρα, με την πολιτεία Μίσιγκαν να ανακοινώνει τα περισσότερα τελευταία.
Τα νοσοκομεία της πολιτείας γεμίζουν ασθενείς, ο αριθμός τους σπάει ρεκόρ και οι τρεις στους τέσσερις είναι ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με την Ενωση Υγείας και Νοσοκομείων της πολιτείας.
Μεγάλοι αριθμοί μολύνσεων διαπιστώνονται επίσης σε πολιτείες με ψυχρότερο καιρό, όπως το Βερμόντ και το Νιου Χάμσαϊρ.
Οι επιστήμονες ακόμη μελετούν την επίπτωση που ενδέχεται να έχει η νέα παραλλαγή Ομικρον και το κατά πόσον τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν επαρκή προστασία.
Η κυρίαρχη παραλλαγή σήμερα παραμένει η Δέλτα (99% των μολύνσεων σύμφωνα με τη Ροσέλ Ουαλένσκι, τη διευθύντρια των CDC).
Από τις δέκα πολιτείες που καταγράφουν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων κατά κεφαλήν, οι οκτώ βρίσκονται στον αμερικανικό Νότο (Αλαμπάμα, Τζόρτζια, Φλόριντα, Κεντάκι, Οκλαχόμα, Μισισιπής, Νότια Καρολίνα, Δυτική Βιρτζίνια).
Αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία
Η ανησυχία για τη νέα παραλλαγή αύξησαν τη ζήτηση εμβολίων. Λίγοι λιγότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι την ημέρα λάμβαναν αναμνηστικές δόσεις την περασμένη εβδομάδα, αριθμός που είναι ο υψηλότερος αφότου εγκρίθηκε η χορήγηση τρίτων δόσεων.
Πλέον έχει λάβει αναμνηστική δόση το 14% των Αμερικανών.
Μεταφορά ασθενούς με κοροναϊό σε νοσοκομείο της Νέα Υόρκης (φωτογραφία αρχείου REUTERS/Eduardo Munoz)
Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία –κρίσιμος δείκτης – βρίσκεται επίσης σε άνοδο, αυξήθηκε κατά 20% από τη Γιορτή των Ευχαριστιών μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου.
Τον τελευταίο μήνα, οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 4,6%.
Κατά την ανάλυση του Reuters, πέρασε σχεδόν ένας χρόνος προτού οι ΗΠΑ να φθάσουν τις 25 εκατομμύρια επιβεβαιωμένες μολύνσεις από τον SARS-CoV-2. Αλλα 25 εκατομμύρια καταγράφηκαν σε 323 ημέρες.
Η Ομικρον θα μετατραπεί σε πολύ σοβαρό πρόβλημα εάν αλλάξει την ισορροπία, εάν αρχίσει να γίνεται κυρίαρχη.
«Αν ξαφνικά αρχίσουμε να βλέπουμε πως το 10% των μολύνσεων οφείλονται στην Ομικρον και μετά την επόμενη εβδομάδα το ποσοστό της αυξηθεί στο 20%, αυτό θα μας λέει πως βρισκόμαστε σε κύμα αντικατάστασης (του ενός παραλλαγμένου στελέχους από το άλλο), όπως είδαμε όταν η Δέλτα αντικατέστησε την Αλφα», εξηγεί ο Τζον Μουρ, καθηγητής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Weill Cornell Medical College.
Πηγή: ΑΠΕ
- Κουτσούμπας: Η κυβέρνηση να προχωρήσει εδώ και τώρα στην αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους
- Ακρίβεια: Το κόστος ζωής στην Αθήνα σε σχέση με άλλες πόλεις – Σύγκριση τιμών αγαθών και υπηρεσιών
- Λίβερπουλ: Χωρίς Αλεξάντερ-Άρνολντ και Άλισον κόντρα στην Σαουθάμπτον
- Η γλώσσα του σώματος: Επτά σημάδια ότι κάποιος είναι βαθιά δυστυχισμένος, όμως προσπαθεί να το κρύψει
- Καμπανάκι για τον υψηλό ΦΠΑ και από τα σούπερ μάρκετ – Ανένδοτη η κυβέρνηση
- Ινδία: «Ο αέρας μας σκοτώνει» – Προβληματισμό προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Δελχί