Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Η Αφροδίτη του Χάμιλτον» έσπασε όλα τα ρεκόρ στην τιμή της δημοπρασίας

«Η Αφροδίτη του Χάμιλτον» έσπασε όλα τα ρεκόρ στην τιμή της δημοπρασίας

Το ταξίδι του γλυπτού και όλη ιστορία της πιο ακριβής Αφροδίτης στην ιστορία

Το Hamilton Aphrodite («Η Αφροδίτη του Χάμιλτον») , ένα αρχαίο ρωμαϊκό μαρμάρινο άγαλμα, έχει γίνει πλέον το πιο ακριβό αρχαίο γλυπτό που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.

Ο οίκος Sotheby’s είχε αρχικά υπολογίσει ότι το έργο θα έβγαινε στα 2,7 εκατομμύρια δολάρια, αλλά την ίδια ημέρα, πουλήθηκε στην πραγματικότητα για ένα εκπληκτικό ποσό 24,6 εκατομμύρια δολάρια, σχεδόν εννέα φορές περισσότερο.

View this post on Instagram

A post shared by Sotheby’s (@sothebys)

Το ρεκόρ κατείχε μια ρωμαϊκή μαρμάρινη προτομή που πουλήθηκε για 23,8 εκατομμύρια δολάρια το 2010, αν και είναι ωχριά σε σύγκριση με την πιο ακριβή αντίκα που πουλήθηκε ποτέ: ένα ασβεστολιθικό ειδώλιο λέαινας από το 3000 π.Χ. που έφτασε τα 57,2 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία.

Το larger than life μάρμαρο, το οποίο έχει ασυνήθιστο ύψος 187 εκατοστά, χρονολογείται από τον 1ο ή 2ο αιώνα μ.Χ. και αγοράστηκε στη Ρώμη το 1776 από τον Ντάγκλας Χάμιλτον, 8ο Δούκα του Χάμιλτον, από τον Σκωτσέζο νεοκλασικό ζωγράφο και έμπορο έργων τέχνης, Γκάβιν Χάμιλτον , ενώ βρισκόταν στη Μεγάλη Περιοδεία του. Ο Δούκας το αγόρασε στο παλάτι του Χάμιλτον στη Σκωτία, όπου παρέμεινε για 144 χρόνια, μέχρι το 1919.

Το μεγάλο ταξίδι της Αφροδίτης μέσα στην ιστορία

Η αγορά καταγράφηκε το 1776 από τον Γκάβιν Χάμιλτον, ο οποίος έγραψε: «Η μεγάλη Αφροδίτη που είχα στην κατοχή μου είναι τώρα καθ’ οδόν προς τη Σκωτία. Ο δούκας του Χάμιλτον το ερωτεύτηκε τη στιγμή που το είδε και το εξασφάλισε αμέσως».

Όπως λέει ο Florent Heintz, επικεφαλής του τμήματος αρχαίων γλυπτών και έργων τέχνης του Sotheby’s, ενώ το μάρμαρο με την πρώτη ματιά φαίνεται να είναι σε πολύ καλή κατάσταση, έχει σημαντικές αποκαταστάσεις του 18ου αιώνα – όπως συμβαίνει συνήθως με τα αρχαία μάρμαρα. «Οι Βρετανοί έμποροι αρχαιοτήτων, όπως ο Χάμιλτον, τον 18ο αιώνα δούλευαν χέρι-χέρι με Ιταλούς αναστηλωτές», λέει ο Heintz.

Στην περίπτωση της Αφροδίτης: «Το στήριγμα δίπλα στο αριστερό της πόδι είναι του 18ου αιώνα—ακριβές αντίγραφο του στηρίγματος που βρίσκεται στην Αφροδίτη στο μουσείο Capitoline στη Ρώμη. Στη συνέχεια ο δεξιός πήχης, το χέρι και το κεντρικό τμήμα του λαιμού είναι επίσης του 18ου αιώνα». Και προσθέτει: «Το κεφάλι, ξέρουμε από μια επιστολή που έγραψε ο Γκάβιν Χάμιλτον, ήταν στην πραγματικότητα από άλλο άγαλμα».

Όμως τέτοιες μεταγενέστερες αποκαταστάσεις θεωρούνται «ισότιμες για την πορεία» στα μάρμαρα αυτής της περιόδου.

Το 1920, το έργο αγοράστηκε μέσω των εμπόρων Spink and Son με έδρα το Λονδίνο από τον Αμερικανό πολιτικό και εκδοτικό μεγιστάνα William Randolph Hearst. Πήγε στην αποθήκη του στο Μπρονξ (που απεικονίζεται διάσημα στην ταινία Citizen Kane), αλλά, σύμφωνα με τον Heintz, μάλλον έμεινε στο κλουβί του για δύο δεκαετίες μέχρι να πουληθεί στον Ουγγρικής καταγωγής, με έδρα τη Νέα Υόρκη, έμπορο έργων τέχνης, Joseph Brummer. Το μάρμαρο εμφανίστηκε για τελευταία φορά στην πώληση ακινήτων του Brummer το 1949 στις γκαλερί Parke-Bernet της Νέας Υόρκης.

Το μάρμαρο εξαφανίστηκε στη συνέχεια, σε μια ιδιωτική συλλογή, μέχρι που ο Heintz έλαβε ένα email από έναν εκπρόσωπο του Sotheby’s πριν από έξι ή επτά χρόνια, «με μερικές εικόνες της Αφροδίτης που ρωτούσε αν αξίζει κάτι». Αμέσως το αναγνώρισε ως ένα από τα μάρμαρα του Παλατιού Χάμιλτον, αλλά μόλις τώρα βγαίνει στην αγορά.

Όμως, όπως λέει ο Heintz, «αυτός είναι συχνά ο τρόπος με τις αρχαιότητες».

Must in

H χώρα που ξεριζώνει χωράφια για να φυτέψει δάση

Το 15% των καλλιεργούμενων εκτάσεων θα μετατραπεί σε δάση και φυσικά πάρκα για να αντιμετωπιστεί η αζωτορύπανση και η κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024