Λευκορωσία – Κάθειρξη 18 ετών για τον σύζυγο της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης επιβάλλει το Μινσκ
Κατηγορήθηκε για διοργάνωση μαζικών ταραχών
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Ο Σεργκέι Τιχανόφσκι, σύζυγος της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, καταδικάστηκε σήμερα σε 18 χρόνια κάθειρξης με την κατηγορία της διοργάνωσης μαζικών ταραχών και της υποκίνησης κοινωνικού μίσους, μετέδωσε το επίσημο λευκορωσικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.
«Ο Τιχανόφσκι καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκισης τα οποία θα εκτίσει σε αποικία κρατουμένων ύψιστης ασφαλείας», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του δικαστηρίου της πόλης Γκομέλσκ Αλίνα Σουλεΐκο, μεταδίδει το πρακτορείο TASS από το Μίνσκ.
Κάθειρξη 14-16 χρόνια για τους υποστηρικτές του
Πέντε υποστηρικτές του Τιχανόφσκι, οι οποίοι δικάστηκαν μαζί του, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης που κυμαίνονται από 14 έως 16 χρόνια.
Πρόκειται για τους Αρτιόμ Σάκοφ και Ντμίτρι Ποπόφ που καταδικάστηκαν σε 16 χρόνια κάθειρξης, τον ακτιβιστή Νικολάι Στατκέβιτς στο οποίο επιβλήθηκε ποινή 14 ετών κάθειρξης και τους Ίγκορ Λόδικ και Βλαντίμιρ Τσιγκανόβιτς, που καταδικάστηκαν σε 15 χρόνια κάθειρξης.
Ο Τιχανόφκσι, ένας μπλόγκερ, φυλακίστηκε τον Μάιο του 2020 ενώ ετοιμαζόταν να κατέβει υποψήφιος εναντίον του ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου του ίδιου έτους. Ο ίδιος ο Τιχανόφσκι αρνήθηκε τις κατηγορίες.
Για νοθεία ψηφοφορίας κατηγορήθηκε ο Λουκασένκο
Η σύζυγός του Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια πήρε την θέση του στις εκλογές, στις οποίες ο Λουκασένκο διεκδίκησε μια σαρωτική νίκη. Μετά την διεξαγωγή τους, ακολούθησε κύμα μαζικών διαδηλώσεων οι οποίες διήρκεσαν μήνες, καθώς η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Λουκασένκο ότι προσέφυγε σε νοθεία κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας.
Λίγες ώρες προτού ανακοινωθεί σήμερα η ετυμηγορία του δικαστηρίου, η Τιχανόφσκαγια την χαρακτήρισε «παράνομη», λέγοντας ότι είναι κάτι στο οποίο «δεν πρέπει να υπάρξει ανοχή».
«Σχολιάζοντας τη λεγόμενη «ετυμηγορία», θα θέσω στον εαυτό μου μόνο ένα ερώτημα: τι θα κάνω με αυτή την είδηση; Και θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι τον άνθρωπο που αγαπώ, ο οποίος έχει γίνει ηγέτης για εκατομμύρια Λευκορώσους», δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα της.
«Θα προσπαθήσω να κάνω κάτι πολύ δύσκολο, ίσως αδύνατο, προκειμένου να φέρω πιο κοντά τη στιγμή που θα τον δούμε στη νέα Λευκορωσία».
Στη Λιθουανία η Τιχανόφσκαγια
Η Τιχανόφσκαγια μετά τις εκλογές κατέφυγε στη γειτονική Λιθουανία για να γλιτώσει από τη σαρωτική καταστολή της αντιπολίτευσης που επακολούθησε. Έκτοτε έχει αποκτήσει μεγάλη προβολή, συναντώντας μια σειρά από δυτικούς ηγέτες.
Η δίκη του Τιχανόφσκι ήταν κλειστή για το κοινό και απαγορεύτηκε στους δικηγόρους να δημοσιοποιούν λεπτομέρειες της υπόθεσης.
Τον Ιούλιο, δικαστήριο της Λευκορωσίας καταδίκασε τον πρώην υποψήφιο για την προεδρία Βίκτορ Μπαμπαρικό επιβάλλοντας του ποινή κάθειρξης 14 ετών, αφού τον καταδίκασε με κατηγορίες περί διαφθοράς, τις οποίος ο ίδιος αρνήθηκε.
Τον Σεπτέμβριο, η Μαρία Κολέσνικοβα, μία από τις ηγέτιδες των μαζικών διαδηλώσεων κατά του Λουκασένκο πέρυσι, καταδικάστηκε σε 11 χρόνια κάθειρξης.
Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ Αναΐς Μαρίν δήλωσε ότι περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι είχαν συλληφθεί αυθαίρετα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους και ότι ο φόβος της καταστολής είχε προκαλέσει τη φυγή δεκάδων χιλιάδων Λευκορώσων που αναζήτησαν καταφύγιο στο εξωτερικό.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις