Παραλλαγή Όμικρον – Νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα – Πού εντοπίστηκαν
Δύο μολύνσεις της «Όμικρον» που εντοπίστηκαν στην Αττική και τρία στη νότια Πελοπόννησο ήρθαν να προστεθούν στον κατάλογο των κρουσμάτων
- Οι εικόνες της χρονιάς μέσα από τον φακό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα
- Το ΕΚΠΑ απαντά στην παραπληροφόρηση για τις διεθνείς κατατάξεις των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων
- «Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει στρατεύματα και drones για τη Ρωσία», προειδοποιεί η Σεούλ
- Οι πολιτικές προβλέψεις του Economist για το 2025
Σε δέκα ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας παραλλαγής του κοροναϊού «Όμικρον» στην Ελλάδα.
Δύο μολύνσεις της «Όμικρον» που εντοπίστηκαν στην Αττική και τρία στη νότια Πελοπόννησο ήρθαν να προστεθούν στον κατάλογο των κρουσμάτων, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί την Πέμπτη.
Επιπλέον, εννέα περιστατικά διερευνώνται ως ύποπτα στην Κρήτη.
Δέκα κρούσματα
Από τις 29 Νοεμβρίου, όταν επιβεβαιώθηκε με αλληλούχιση και ανάλυση του γονιδιώματος του ιού (γονιδιωματική επιτήρηση) το πρώτο κρούσμα της Όμικρον στην Ελλάδα, στη χώρα μας έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 10 κρούσματα.
Σημειώνεται πως ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα την καταγραφή τριών κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον -δύο εισαγώμενα και ένα εγχώριο- κατά τη γονιδιωματική ανάλυση σε 1.007 δείγματα που επελέγησαν τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα την περίοδο 21 Οκτωβρίου 2021 έως 2 Δεκεμβρίου 2021.
Τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, δύο ακόμα κρούσματα της «Όμικρον» επιβεβαιώθηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο νομό Λασιθίου.
ΠΟΥ: Πιθανόν λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια έναντι της Όμικρον
Σημειώνεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στην εβδομαδιαία επικαιροποιημενη έκθεσή του για την επιδημία, ανέφερε ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να γίνει καλύτερα κατανοητή η έκταση στην οποία η «Όμικρον» μπορεί να διαφύγει την ανοσία που έχει επιτευχθεί είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω νόσησης.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύνουν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 ίσως είναι λιγότερο αποτελεσματικά κατά της μόλυνσης και της μετάδοσης που συνδέεται με το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του κοροναϊού, το οποίο φέρει επίσης και υψηλότερο κίνδυνο επαναμόλυνσης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
«Ως αποτέλεσμα αυτού, ο συνολικός κίνδυνος που συνδέεται με το νέο ανησυχητικό στέλεχος Όμικρον παραμένει πολύ υψηλός» ανέφερε ο οργανισμός.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις