Διάστημα – Οι αστρονόμοι «είδαν» για πρώτη φορά τόσο καθαρά το κέντρο του Γαλαξία μας
Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι το 99,9% της μάζας στο κέντρο του γαλαξία μας οφείλεται στη συγκεκριμένη υπερμεγέθη μαύρη τρύπα γνωστή ως Τοξότης Α* (Sgr A*) και μόνο το υπόλοιπο 0,1% οφείλεται στα γύρω άστρα, σε άλλες μικρότερες μαύρες τρύπες, στα διαστρικά αέρια και στη σκόνη ή στη σκοτεινή ύλη.
Οι αστρονόμοι έκαναν τις πιο ακριβείς μετρήσεις μέχρι σήμερα για τις κινήσεις των άστρων γύρω από την τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του Γαλαξία μας. Τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι το 99,9% της μάζας στο κέντρο του γαλαξία μας οφείλεται στη συγκεκριμένη υπερμεγέθη μαύρη τρύπα γνωστή ως Τοξότης Α* (Sgr A*) και μόνο το υπόλοιπο 0,1% οφείλεται στα γύρω άστρα, σε άλλες μικρότερες μαύρες τρύπες, στα διαστρικά αέρια και στη σκόνη ή στη σκοτεινή ύλη.
Οι ακριβέστερες από κάθε άλλη φορά μετρήσεις που έγιναν – με τη βοήθεια των Τηλεσκοπίου Gemini North στη Χαβάη και του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή – από τους επιστήμονες με επικεφαλής Γερμανούς αστρονόμους του Ινστιτούτου Εξωγήινης Φυσικής Μαξ Πλανκ, οι οποίοι έκαναν δύο σχετικές δημοσιεύσεις στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής «Astronomy & Astrophysics», δείχνουν ότι ο «Τοξότης» αφήνει γύρω του ελάχιστο χώρο για οτιδήποτε άλλο.
Το γαλαξιακό κέντρο μας βρίσκεται σε απόσταση περίπου 27.000 ετών φωτός από τον Ήλιο και η μαύρη τρύπα του εκτιμάται ότι έχει μάζα 4,3 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από το μητρικό άστρο μας. Παρά τις δεκαετίες αστρονομικών παρατηρήσεων, είχε αποδειχθεί έως τώρα πολύ δύσκολο να αποδειχτεί χωρίς αμφιβολία ότι το μεγαλύτερο μέρος της μάζας του γαλαξιακού κέντρου οφείλεται σε αυτήν την τεράστια μαύρη τρύπα, κάτι που τώρα για πρώτη φορά κατέστη εφικτό. Παράλληλα, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι οι προβλέψεις της Γενικής Θεωρίας Σχετικότητας του Αϊνστάιν ισχύουν και στην περίπτωση του γαλαξιακού κέντρου.
Τα μελλοντικά ισχυρότερα τηλεσκόπια όπως το Γιγάντιο Μαγγελανικό Τηλεσκόπιο και το Τηλεσκόπιο των 30 Μέτρων θα επιτρέψουν στους αστρονόμους να «δουν» ακόμη καλύτερα στο κέντρο του γαλαξία μας.
Πηγή: ΑΠΕ
- Κάταγμα περόνης η πρώτη εκτίμηση για τον τραυματισμό του Λεσόρ
- Κύθηρα: Θρίλερ με τον θάνατο του προέδρου της κοινότητας Καραβά – Το άγριο επεισόδιο και η πτώση στο κενό
- Το story του Λεσόρ μέσα από το ασθενοφόρο παρέα με τον γιο του (pic)
- Ουκρανία: Έπληξε με ΝΑΤΟϊκούς πυραύλους εργοστάσιο στη Ρωσία – Επικίνδυνη κλιμάκωση
- Τα καταστροφικά γεγονότα του 2024: Τυφώνες, πλημμύρες και πυρκαγιές
- ΗΠΑ: Τα μυστηριώδη drones στο Νιου Τζέρσεϊ φέρνουν περιορισμούς στις πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών