Εθνική ομάδα Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων – «Αντιμετωπίζουμε τα μέλη της ομάδας πρώτα ως αθλητές»
Ο Τεχνικός Διευθυντής της Εθνικής ομάδας Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων, Άρης Μαυρόπουλος μιλάει για τη δημιουργία της ομάδας και την εξέλιξη της
Της Αλεξάνδρας Πώποτα
Είναι γεγονότα και στιγμές που έρχονται και καθορίζουν μια για πάντα τη ζωή ενός ανθρώπου. Ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που με τη δύναμη της ψυχής τους παίζουν τη… μπάλα της ζωής και γίνονται ξανά πρωταγωνιστές και πρωταθλητές στον αγώνα για την ευτυχία.
Το ποδόσφαιρο αποτελεί το δημοφιλέστερο άθλημα στον κόσμο για μικρούς και μεγάλους!
Υπάρχει όμως και η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων η οποία μας δείχνει ότι το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός έχουν ένα τεράστιο υπόβαθρο όσον αφορά τον θρίαμβο της θέλησης και την δύναμη του ανθρώπου για ζωή, ακόμη κι αν υπάρχουν εμπόδια και δύσκολες στιγμές.
Με μεγάλα αποθέματα κουράγιου, επιμονής και καλής διάθεσης, οι παίκτες της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων δίνουν μαθήματα ζωής σε όλους εμάς και μας αποδεικνύουν έμπρακτα ότι τίποτα δεν πρέπει να μας σταματά.
Ο Υπεύθυνος και Τεχνικός Διευθυντής της Ομάδας, Άρης Μαυρόπουλος, καθηγητής Προσαρμοσμένης Κινητικής Αγωγής αλλά και εμπνευστής της ομάδας, μιλά στο in.gr για τον αγώνα που δίνουν οι παίκτες της, για τη δημιουργία και την εξέλιξη της.
Η αρχή
Όπως εξιστορεί ο κ. Μαυρόπουλος, η πρώτη ομάδα ακρωτηριασμένων ποδοσφαιριστών στην Ελλάδα ξεκίνησε να λειτουργεί από τις αρχές του 2016.
«Η Amputee Football Hellas είναι η ομάδα ποδοσφαιριστών με ακρωτηριασμό και αποτελεί το εθνικό αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Από αυτό το εθελοντικό πρόγραμμα έχουν ήδη επωφεληθεί περισσότεροι από 20 αθλητές σε όλη την Ελλάδα Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χαλκίδα, Βόλος, Χίος, Ρόδος, Καστοριά, Κομοτηνή, Νάουσα, Δράμα, Ξάνθη).
Τη μέριμνα ανάπτυξης του αθλήματος στην Ελλάδα και τη συγκρότηση της εθνικής ομάδας έχει η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου για Άτομα με Ακρωτηριασμό.
Αθλητές με ακρωτηριασμό του ΑΣ ΑμεΑ Καστελλάνοι ζήτησαν να βρούμε τρόπο ώστε να φέρουμε αυτό το εντυπωσιακό άθλημα στην Ελλάδα.
Ήρθαμε σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και επισκεφθήκαμε ένα προπονητικό καμπ της εθνικής Πολωνίας στη Βαρσοβία. Πήραμε τεχνογνωσία και ξεκινήσαμε λοιπόν τη δράση μας στην Ελλάδα.»
Η πρώτη προπόνηση και η ανάγκη για ανταγωνισμό
«Η πρώτη προπόνηση είχε μόλις τέσσερις παίκτες και για αρκετό καιρό προσπαθούσαμε να χτίσουμε έναν ικανό κορμό παικτών.
Πλέον στις προπονήσεις μας έχουμε τουλάχιστον δέκα ποδοσφαιριστές εκ των οποίων μία γυναίκα και δύο πρόσφυγες που συμμετέχουν σε σωματειακό επίπεδο», αναφέρει ο ίδιος και συμπληρώνει:
«Τον ανταγωνισμό προσπαθούμε να τον καλλιεργήσουμε ως οργανισμός, τροφοδοτώντας τα τρία σωματεία (Καστελλάνοι, Παναθηναϊκός ΑμεΑ, Ηρόδικος) με ποδοσφαιριστές ώστε να καταφέρουμε να ξεκινήσουμε να έχουμε σταθερή ετήσια σωματειακή δραστηριότητα μέσω εθνικών διοργανώσεων».
Οι αγώνες
Όπως εξηγεί ο κ. Μαυρόπουλος, υπάρχουν ελάχιστες διαφορές σε σχέση με τους κανόνες του ποδοσφαίρου που όλοι ξέρουμε και ισχύουν οι κανόνες ποδοσφαίρου 7×7.
Οι βασικότερες διαφορές, είναι ότι ο τερματοφύλακας δε μπορεί να βγει από την περιοχή του και ότι οι ποδοσφαιριστές δε μπορούν να παίξουν τη μπάλα εκούσια με τις πατερίτσες.
Μπορούν να συμμετέχουν ποδοσφαιριστές είτε με ακρωτηριασμό είτε κάποιου άλλου είδους αναπηρία, στο ένα κάτω άκρο χρησιμοποιώντας πατερίτσες (παίκτες γηπέδου) ή στο ένα άνω άκρο (τερματοφύλακες).
Σε κάθε ομάδα αγωνίζονται 7 αθλητές, ενώ η διάρκεια του αγώνα είναι 50 λεπτά.
«Οι διοργανώσεις, ειδικά οι διεθνείς δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα συγκριτικά με αυτές των αρτιμελών. Υπάρχει το Euro, το Μουντιάλ ακόμα και Champions League συλλόγων. Στην Ελλάδα προσπαθούμε με πενιχρά μέσα και την υποστήριξη φορέων να προσφέρουμε όσο το δυνατόν καλύτερες διοργανώσεις για τους αθλητές μας».
Η πρώτη μέρα
«Οι περισσότεροι πριν έρθουν στην ομάδα δεν είναι εξοικειωμένοι με τις πατερίτσες, αφού στην καθημερινότητά τους χρησιμοποιούν κυρίως τα προσθετικά τους μέλη.
Από την πρώτη τους προπόνηση προσπαθούμε να τους εντάξουμε στην ομάδα και να νιώσουν άνετα. Συνήθως όποιος έρχεται παραμένει κοντά μας για χρόνια. Θεωρούμε ότι η ενασχόληση με τον αθλητισμό γενικότερα αλλά και ειδικότερα μέσω του ποδοσφαίρου ενεργεί θετικά στα άτομα με ακρωτηριασμό.
Σωματικά καταφέρνουν να βρίσκονται σε μία καλή φυσική κατάσταση, ενώ ακόμα βελτιώνεται η αυτοπεποίθηση και η αυτοεικόνα τους μέσω της συμμετοχής τους σε ένα τόσο δυναμικό άθλημα.»
Οι διακρίσεις και το μέλλον
Η εθνική ομάδα αυτή τη στιγμή δεν έχει σημαντικές υποχρεώσεις, αναφέρει ο κ. Μαυρόπουλος.
«Συμμετείχαμε στο Euro 2021 στην Κρακοβία, πετύχαμε πέντε τέρματα και σημειώσαμε δύο νίκες, καταλαμβάνοντας την δέκατη θέση, ενώ μας αποδόθηκε και το βραβείο fair play.
Ιδιαίτερα σημαντικές διακρίσεις για τη μόλις πενταετή ενασχόληση μας με το άθλημα. Σίγουρα θα συμμετέχουμε σε κάποια διεθνή φιλικά και ενδεχομένως σε τουρνουά αν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε ικανή χρηματοδότηση.
Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στις διασυλλογικές διοργανώσεις, προκηρύσσοντας το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα με τρεις αγωνιστικές ημέρες και επαναλαμβάνοντας τον ιδιαίτερα επιτυχημένο θεσμό του κυπέλλου».
Οι δυσκολίες
Πρόσφατα η ομάδα με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, κ. Γρηγόρη Δημητριάδη και του Γενικού Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας κ. Γεώργιου Σταμάτη, προμηθεύτηκε αθλητικό εξοπλισμό και προπονητικό υλικό.
Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ακρωτηριασμένων ευχαρίστησε θερμά για τη δωρεά αυτή τον κ. Δημητριάδη και τον κ. Σταμάτη, οι οποίοι στέκονται αρωγοί και συνοδοιπόροι στην προσπάθεια των αθλητών, εκφράζοντας συνεχώς την στήριξή τους σε αυτούς.
Ωστόσο ο κ. Μαυρόπουλος τονίζει τις δυσκολίες από τις οποίες έχει περάσει η ομάδα και τη σημασία του να υπάρξει μια σταθερή οικονομική υποστήριξη.
«Έχουμε δυσκολευτεί στον υπέρτατο βαθμό όλα αυτά τα χρόνια με τη χρηματοδότηση των αγώνων και των δράσεων μας.
Η λειτουργία μας περνάει από σαράντα κύματα από οικονομικής άποψης. Ευελπιστούμε ότι πλέον ως ομοσπονδία να τύχουμε κάποιας ικανής κρατικής επιχορήγησης, ώστε με μία σταθερή ροή χρημάτων να καταφέρουμε να προγραμματίσουμε αποτελεσματικότερα τις αγωνιστικές μας υποχρεώσεις».
Προτεραιότητα είναι το να είναι ποδοσφαιριστές!
Όσον αφορά την αιτία που οι παίκτες μπορεί να οδηγήθηκαν στον ακρωτηριασμό, ο κ. Μαυρόπουλος μας λέει πως οι αιτίες ποικίλλουν και πρόκειται κυρίως για επίκτητες αναπηρίες, όμως το σημαντικό δεν είναι αυτό. Είναι ότι οι ποδοσφαιριστές έρχονται στην ομάδα για να κάνουν αθλητισμό, με όλα τα θετικά που μπορεί να τους προσφέρει.
Το τεχνικό team της ομάδας αντιμετωπίζει τα μέλη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα του οργανισμού πρώτα ως αθλητές και μετά ως άτομα με αναπηρία.
Προτεραιότητα της ομάδας είναι να δοθεί η ευκαιρία σε άτομα με ακρωτηριασμό ή και άλλες αναπηρίες να παίξουν ή να ξαναπαίξουν ποδόσφαιρο μέσω αυτής της προσαρμοσμένης εκδοχής του δημοφιλέστερου αθλήματος στον κόσμο. Προτεραιότητα είναι το να είναι ποδοσφαιριστές!
«Θα ήθελα να προσκαλέσω άτομα κάθε αθλητικού επιπέδου και ηλικίας, άνδρες και γυναίκες, να έρθουν να γνωρίσουν το ποδόσφαιρο, να προπονηθούν μαζί μας και να συμμετέχουν στο πρωτάθλημά μας. Η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή», καταλήγει ο κ. Μαυρόπουλος
- ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση συνεχίζει να πορεύεται με αλήθειες για τους λίγους και με ψέματα για τους πολλούς
- Σαμιαμίδια που έζησαν 37 χρόνια σε γυάλα ήταν τελικά νέο είδος
- Τσουκαλάς: Σκοπός του ΠΑΣΟΚ η νίκη στις επόμενες εκλογές
- Ο Λιονέλ Μέσι επιστρέφει στη Βαρκελώνη για πρώτη φορά μετά το 2021
- Ισραήλ: «Ντροπιαστική» και «αντισημιτική» η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου – Η ανακοίνωση Χέρτζογκ
- ΕΛΓΑ: Αύριο οι πληρωμές των ενστάσεων ύψους 2,62 εκατ. ευρώ