Είμαστε με τα γοβάκια ή με τους… Αρβύλα;
Στάθης Παναγιωτόπουλος - Ολο αυτό το σκηνικό θυμίζει τους «πεφτοσυννεφάκηδες» της ελληνικής κοινωνίας που σε κάθε έγκλημα δίπλα τους απλά… πέφτουν από τα σύννεφα
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Η περίπτωση του – καθ’ ομολογίαν του – κακοποιητή γυναικών Στάθη Παναγιωτόπουλου θέτει ένα επιπλέον ερώτημα στη δημόσια σφαίρα: Είμαστε με το γοβάκι οιασδήποτε γυναίκας που υφίσταται κάθε είδους κακοποίηση ή είμαστε με την… Αρβύλα που επιχειρεί απλά να κάνει damage control και να συμμαζέψει ό,τι μπορεί από ένα σκάνδαλο με πολλές προεκτάσεις; Δεν υπάρχει, ωστόσο, κανένα δίλημμα. Η στήριξη κάθε γυναίκας που εξευτελίστηκε από τον κατ’ επάγγελμα κακοποιητή Στάθη Παναγιωτόπουλο των Ράδιο Αρβύλα, πρέπει να είναι χωρίς αστερίσκους. Και ταυτόχρονα πρέπει να είναι χωρίς δισταγμό και η καταδίκη όλων εκείνων που γνώριζαν για την εγκληματική δράση του παρουσιαστή και σιωπούσαν. Βεβαίως, το τεκμήριο της αθωότητας (και της βλακείας) υπάρχει πάντα για τους υπόλοιπους συντελεστές των Ράδιο Αρβύλα.
Ομως, ακόμη και η προσπάθεια που γίνεται να «εξαγνιστεί» η εκπομπή, να βγουν από το κάδρο οι Αντ. Κανάκης, Χρ. Κιούσης, Γ. Σερβετάς, δείχνει «ενοχή». Δείχνει ότι υπήρξε ανοχή απέναντι σε επαναλαμβανόμενα περιστατικά κακοποίησης γυναικών μέσω ανάρτησης προσωπικών, ερωτικών στιγμών. Στη Θεσσαλονίκη είναι κοινό μυστικό ότι κάτι συνέβαινε με τον Στάθη Παναγιωτόπουλο. Κι ότι έρχονται κι άλλα κακά μαντάτα. Είναι κοινό μυστικό επίσης ότι αυτή η πολύ δεμένη παρέα δεν είναι μόνο τηλεοπτική. Θεωρούν δε αδύνατο να μη γνώριζαν, αν όχι λεπτομέρειες, σίγουρα κάποια από τα «επεισόδια» της υπόθεσης.
Δεν πήραν χαμπάρι;
Δεν γνώριζαν; Δεν είχαν πάρει χαμπάρι ότι επί μια τριετία υπήρχε δικαστική διένεξη; Δεν τους είχε εκμυστηρευτεί τίποτε ο Παναγιωτόπουλος; Δεν τους είχε μιλήσει η πρώην σύντροφός του και στη συνέχεια θύμα του; Δεν γνώριζαν μέσα στην παρέα τους ότι ένα κορίτσι κάνει αγωνιώδεις προσπάθειες να κατεβάσει το ερωτικό υλικό από τα διάφορα «κανάλια» που χρησιμοποιούσε ο Παναγιωτόπουλος;
Ολο αυτό το σκηνικό θυμίζει τους «πεφτοσυννεφάκηδες» της ελληνικής κοινωνίας που σε κάθε έγκλημα δίπλα τους απλά… πέφτουν από τα σύννεφα.
Χθες ένας εκ των παρουσιαστών, ο Χρήστος Κιούσης έγραψε ένα άρθρο με τίτλο: «Πώς γίνεται να μην το ξέρατε;». Η απάντηση που δίνει ο ίδιος είναι απλή, όπως κι ο ίδιος λέει: «Επειδή τις πράξεις του (ο Παναγιωτόπουλος) δεν τις μοιράστηκε ποτέ με κανέναν». Θα μπορούσε να γίνει και αυτό. Αλλά επί τρία χρόνια δεν είχαν ακούσει κουβέντα; Δύσκολο αν όχι αδύνατο. Αλλωστε, σε τέτοιες περιπτώσεις το «ένοχος ή βλαξ» του αείμνηστου Κίτσου Τεγόπουλου, δεν είναι δίλημμα. Είναι το ίδιο ένοχος και ο βλαξ…
Η υπόθεση μοιάζει με τσουνάμι που μπορεί να παρασύρει τα πάντα και ταυτόχρονα να δώσει νέα ώθηση στο κίνημα του #Metoo στη χώρα μας. Πολλοί δεν αποκλείουν νέες αποκαλύψεις, όχι μόνο για τη δράση του Στάθη Παναγιωτόπουλου. Ακόμη και αν ο ίδιος τιμωρηθεί, θα είναι μια ανοικτή πληγή για ολόκληρη την ομάδα των Ράδιο Αρβύλα. Κι αν η σατιρική εκπομπή δεν θα παίζει λόγω εορτών, κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να επανέλθει στους δέκτες μας αργότερα.
Το τίμημα
Ο Στάθης Παναγιωτόπουλος ήδη πληρώνει το τίμημα της εγκληματικής του δράσης. Και το τσουνάμι αυτό πολύ δύσκολα θα σταματήσει έξω από την πόρτα των Ράδιο Αρβύλα. Η προσπάθεια που κάνουν για να αποσείσουν τις ευθύνες τους, με δάκρυα, όρκους ειλικρίνειας και αγώνα για στήριξη της δύσμοιρης κοπέλας, δείχνει ενοχή. Ακόμη και η επιχείρηση πολιτικοποίησης της υπόθεσης Παναγιωτόπουλου με τη σύνδεση που γίνεται με την κριτική που είχαν κάνει στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, για τον Δ. Λιγνάδη, δείχνει αποπροσανατολισμό.
Οχι, δεν πρόκειται για κανένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών κάποιων πολιτικών που δέχθηκαν ανηλεή σάτιρα από τους Ράδιο Αρβύλα. Και δεν πρέπει να δούμε το δέντρο και να χάσουμε το δάσος. Και το δάσος είναι η κακοποίηση μιας ή και περισσότερων γυναικών. Είναι επίσης η προσπάθεια απόσεισης των ευθυνών. Ευθύνες ως στενοί φίλοι, ως οικογένεια, ως στενοί συνεργάτες. Κι αυτό δύσκολα μπορεί να χωνευτεί…
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις