Άρης – Το ελικοπτεράκι Ingenuity της NASA είναι έτοιμο να πετάξει ξανά πάνω από τον «κόκκινο πλανήτη»
Το Ingenuity θα πετάξει για 18η φορά πάνω από τον Άρη, καθώς αποκαταστάθηκε η επικοινωνία του με το ρόβερ Perseverance.
- Θα αντέξουν οι Ουκρανοί μέχρι την ορκωμοσία Τραμπ; - Τι λέει Αμερικανός ειδικός
- Λιθουανία: Νέο σοκαριστικό βίντεο από τη στιγμή που το αεροσκάφος πέφτει πάνω σε σπίτι
- Μαμαλάκης για Βέφα: «Ο Θεός να την έχει καλά» – Πότε θα γίνει η κηδεία της αγαπημένης μαγείρισσας
- Οι τρανσέξουαλ στο πρώτο διάταγμα που θα υπογράψει ο Ντόναλντ Τραμπ - Από πού τους διώχνει
Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) αποκατέστησε τη ραδιο-επικοινωνία στον Άρη ανάμεσα στο μικρό ρομποτικό ελικόπτερο Ingenuity – το πρώτο που έχει πετάξει σε έναν άλλο κόσμο – και το ρόβερ Perseverance. Έτσι το drone ετοιμάζεται να κάνει την 18η πτήση του μετά την αναγκαστική προσωρινή ακινησία του εωσότου επιλυθεί το τεχνικό πρόβλημα.
Τι πρόβλημα αντιμετώπισε
Η επαφή μεταξύ ελικοπτέρου και ρόβερ (και κατ’ επέκταση με τη NASA στη Γη) είχε χαθεί στις 5 Δεκεμβρίου μετά την 17η πτήση, καθώς λόφοι ανάμεσα στο σημείο όπου είχε προσεδαφιστεί το Ingenuity και στο σημείο όπου βρισκόταν το Perseverance, μπλόκαραν το ραδιοσήμα.
Ο συνολικός χρόνος πτήσης του ελικοπτέρου στον γειτονικό πλανήτη έχει ξεπεράσει τα 30 λεπτά, σύμφωνα με τη NASA. Το Ingenuity είχε σχεδιαστεί να πετάξει μόνο για λίγα λεπτά σε διάστημα 30 ημερών, απλώς ως μια επιβεβαίωση ότι η τεχνολογία του «δουλεύει», αλλά μέχρι στιγμής τα έχει καταφέρει καλύτερα του αναμενομένου, κάνοντας πολλές σύντομες πτήσεις στη διάρκεια των περίπου οκτώ μηνών που βρίσκεται στον Άρη.
Ο επίσημος λογαριασμός του Perseverance στο Twitter
Good morning from Mars — where as usual it’s dusty, cold, and strangely serene.
Download this image: https://t.co/KoHK9s1Jfz
More photos: https://t.co/jQbq9rXW53 pic.twitter.com/GJuOIROClE— NASA’s Perseverance Mars Rover (@NASAPersevere) December 10, 2021
Ο ρόλος του Τέντι Τζανέτος
Κεντρικό ρόλο στη ανάπτυξη, διαχείριση και πλοήγηση του ελικοπτέρου έχει ο Ελληνο-αμερικανός μηχανικός Τέντι (Θεόδωρος) Τζανέτος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου ΜΙΤ και στέλεχος σήμερα του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA. Όπως είπε, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο UPI, «λίγοι πίστευαν ότι θα πετάξει μια φορά, ακόμη λιγότεροι ότι θα φτάσει τις πέντε πτήσεις. Και κανένας δεν είχε σκεφτεί ότι θα έφθανε έως αυτό το σημείο».
Η πτήση 18 αναμένεται να γίνει σε μια απόσταση περίπου 250 μέτρων και να διαρκέσει λίγο πάνω από δύο λεπτά. Το Ingenuity και το Perseverance ετοιμάζονται να μετακινηθούν προς άλλη κατεύθυνση στον Άρη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις