Αξιοποίηση των 22 δισ. από ΚΑΠ και Ταμείο Ανάκαμψης- Τα μέτρα και οι προοπτικές
Τα μέτρα που ελήφθησαν για τον πρωτογενή τομέα, αλλά και αυτά που έρχονται με το νέο έτος.
Τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η αγροτική πολιτική το νέο έτος, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός στην ομιλία του στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2022.
Ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι οι διεθνείς συνθήκες με την πανδημία, την κλιματική και την ενεργειακή κρίση δημιουργούν προϋποθέσεις για την τέλεια καταιγίδα, ενώ ανέφερε ενδεικτικά μέτρα για τα οποία ελήφθησαν το τελευταίο διάστημα με στόχο την στήριξη των παραγωγών:
- Καταβλήθηκε για τη στήριξη των παραγώγων από τις συνέπειες της πανδημίας και των φυσικών καταστροφών ποσό που αγγίζει τα 900 εκ. ευρώ.
- Ανεστάλη η καταβολή χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τις αγροτικές επιχειρήσεις με μεσαία τάση
- Εφαρμόζεται από το 2022, για πρώτη φορά μετά το 2016, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο
Ο σχεδιασμός του ΥπΑΑΤ για το μέλλον δίνει έμφαση και στην κτηνοτροφία:
- τη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6% από 13%,
- τη ψήφιση του ν. 4859/2021, για την ίδρυση, τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ξεπερνώντας χρόνια προβλήματα και αγκυλώσεις του παρελθόντος, και
- τη σύσταση ομάδας εργασίας για τη χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής για την Κτηνοτροφία, ώστε να δώσουμε μια λύση στο ζήτημα των τιμών των ζωοτροφών.
Οι υπόλοιπες νομοθετικές πρωτοβουλίες που προχώρησε το ΥπΑΑΤ ήταν:
- Ψηφίστηκε, ο νόμος 4792/2021 για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον γεωργικό τομέα, διασφαλίζοντας την πληρωμή των παραγωγών σε 30 μέρες για τα ευπαθή προϊόντα και σε 60 μέρες για τα υπόλοιπα γεωργικά προϊόντα.
- Μετάκλησης πολιτών τρίτων χωρών που επιθυμούν να έλθουν ως εργάτες γης, προκειμένου οι παραγωγοί να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες σε εργατικά χέρια.
- Δόθηκε η δυνατότητα στους αγρότες να παράγουν από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ρεύμα για ίδια χρήση έως 500 ΚW αντί 100ΚW που ήταν το όριο.
Ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε το 2021 χρονιά ορόσημο για τον πρωτογενή τομέα της χώρας μας καθώς:
Πρώτον, έκλεισε ο κύκλος διαπραγματεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη νέα ΚΑΠ ύψους 19,3 δις ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους θα κατατεθεί το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο.
Δεύτερον, οριστικοποιήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης, μέσω αυτού ενεργοποιούνται για τον αγροτικό τομέα τουλάχιστον 2 δισ. € τα οποία θα δοθούν για να ενισχύσουν:
- την καινοτομία, την πράσινη μετάβαση και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα,
- την αναδιάρθρωση καλλιεργειών,
- τη γενετική βελτίωση ζώων,
- τις υδατοκαλλιέργειες,
- τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Αγροδιατροφικού τομέα.
Σε ό,τι αφορά στην κατεύθυνση των 2 δισ. της μεταβατικής περιόδου 2021-2022 της ΚΑΠ, ο κ. Λιβανός ανέφερε:
- 420 εκατ. για τους νέους αγρότες
- 490 εκατ. για τους βιοκαλλιεργητές και εκτροφείς
- 180 εκατ. για τα σχέδια βελτίωσης
- 43 εκατ. για την Αγροτική Οδοποιΐα.
- 40 εκατ. για τα μικρά αρδευτικά έργα
- 45 εκατ. για την ενίσχυση της ποιότητας στην παραγωγή
- 150 εκατ. για την Απονιτροποίηση των εδαφών
- 90 εκατ. για τη Δάσωση Γεωργικών Γαιών
- 45 εκατ. για την Ευζωία Ζώων
- 80 εκατ. για τους γεωργικούς συμβούλους
Συνολικά στη χώρα μας τα επόμενα χρόνια θα αξιοποιηθούν για την αναζωογόνηση του πρωτογενούς τομέα από ευρωπαϊκούς πόρους 22 δισ. ευρώ, τόνισε ο κ. Λιβανός.
Για να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα το ΥπΑΑΤ, όπως είπε, έχει εκπονήσει μια ολοκληρωμένη Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης, με μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που αλλάζει το χάρτη της ελληνικής υπαίθρου:
Α) Εκσυγχρονίζονται οι εγγειοβελτιωτικές υποδομές της χώρας, με το «ΥΔΩΡ 2.Ο», ένα ρεαλιστικό πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 1,6 δισ. € που σε βάθος 25ετίας θα ανέλθουν στα 4 δισ. ευρώ. Για 21 έργα σε όλη τη χώρα.
Ταυτόχρονα θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για την εξυγίανση και την εύρυθμη λειτουργία των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ.
Β) Εξορθολογίζεται το σύνολο του παραγωγικού τομέα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε «ακολουθώντας το δόγμα διαφάνεια για όλους σε όλα, πατάσσουμε τις παραβατικές πρακτικές και δημιουργούμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό πλαίσιο ελέγχων. Επανα-δραστηριοποιήσαμε τις επιτροπές παραβάσεων του Υπουργείου. Δεν διστάσαμε να επιβάλλουμε τα μεγαλύτερα πρόστιμα στην ιστορία για παραβάσεις σχετικά με τη φέτα ΠΟΠ. Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Ήδη οι παραγωγοί του αιγοπρόβειου γάλακτος το πωλούν στο 1,35 ευρώ».
•Στην ίδια κατεύθυνση κινούμενος, ο κ. Λιβανός ανακοίνωσε ότι την προσεχή Τρίτη θα παρουσιασθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο που θα αφορά στην αναθεώρηση και αναδιάρθρωση του συστήματος ελέγχων και κυρώσεων στον τομέα ΠΟΠ-ΠΓΕ.
Υπενθύμισε, επίσης, τον εξορθολογισμό του τρόπου κατανομής των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, με στόχο την αντιμετώπιση χρόνιων στρεβλώσεων και αδικιών, ώστε να στηρίζονται οι πραγματικοί παραγωγοί.
Γ) Υποστηρίζονται στην πράξη οι νέοι που επιθυμούν να εισέλθουν στην αγροτική παραγωγή. «Υπερδιπλασιάσαμε σε σχέση με την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ τα κονδύλια για τους νέους αγρότες. Τα αυξήσαμε στα 420 εκατομμύρια ευρώ, με κάθε νέο αγρότη να μπορεί να λάβει έως και 40.000 ευρώ», σημείωσε.
Δ) Γίνεται επένδυση στην εκπαίδευση και κατάρτιση των Ελλήνων αγροτών. «Φέτος ιδρύσαμε 6 ΔΙΕΚ με 7 ειδικότητες και διαμορφώνουμε έναν χάρτη για αγροτικά ΙΕΚ σε όλη τη χώρα. Υλοποιούμε, ακόμα, ταχύρρυθμα προγράμματα αγροτικής κατάρτισης και επιχειρηματικότητας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις