Θεσσαλονίκη – Τι δείχνουν οι μετρήσεις στα λύματα – Rapid ή self test πριν το γιορτινό τραπέζι προτείνει ο πρύτανης του ΑΠΘ
Ο Νίκος Παπαϊωάννου προτείνει να γίνουν τεστ πριν το γιορτινό τραπέζι για να μην ανατραπεί η εικόνα σταθεροποίησης του ιικού φορτίου που αποτυπώνουν οι μετρήσεις στα λύματα.
Σταθεροποιητική είναι η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου των αστικών αποβλήτων στη Θεσσαλονίκη στις νεότερες μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και μετά παρατηρούνται μικρές διακυμάνσεις μεταξύ των ημερήσιων μετρήσεων, που ερμηνεύονται ως μία σταθεροποίηση που τείνει όμως καθαρά προς την αργή αποκλιμάκωση.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 13/12 και της Τρίτης 14/12 είναι:
- Σταθερή (-2%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 11/12 και της Κυριακής 12/12.
- Οριακά σταθερή (-10%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 06/12 και Πέμπτης 07/12.
Τα διαγράμματα
«Ένα rapid ή self-test πριν το γιορτινό τραπέζι θα σώσει πολλά»
«Έχουμε παρατηρήσει και σε προηγούμενες εξάρσεις της πανδημίας στην πόλη, πως όταν το ιικό φορτίο βρίσκεται σε τόσο υψηλό επίπεδο, όσο σήμερα, μετά την κορύφωση του κύματος, ακολουθεί μία ελάττωση του ιικού φορτίου με ρυθμό όμως βραδύτερο σε σχέση με τον αυξητικό ρυθμό , που είχε προηγηθεί, δηλαδή η γραμμή της ανόδου και της καθόδου έχουν διαφορετική κλίση σε εύρος εβδομάδων.
Αυτό σημαίνει πως ενόψει και των εορτών δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, προτρέποντας για τον λόγο αυτό «πριν τις οικογενειακές και φιλικές συναθροίσεις σε σπίτια, ακόμη και χωρίς την παρουσία συμπτωμάτων, οι πολίτες να προνοήσουν έστω για αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους»
«Ένα self-test, ένα rapid test, πριν την επίσκεψη στους συγγενείς και φίλους για το γιορτινό τραπέζι, μπορεί να αποτρέψει την ενδοοικογενειακή διασπορά, να προστατεύσει από την έκθεση στον ιό τους ευπαθείς, να θωρακίσει την πόλη από μία νέα έξαρση της διασποράς, τη στιγμή που τα νοσοκομεία της υφίστανται ακόμη μεγάλη πίεση. Ένα self-test ή ακόμη καλύτερα ένα rapid test πριν το τραπέζι θα σώσουν πολλά», εξήγησε ο πρύτανης του ΑΠΘ.
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κοροναϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
- ΗΠΑ: Η Ρωσία είχε ενημερώσει ότι θα πλήξει την Ουκρανία με Oreshnik
- Αυτό θα είναι το νέο φορμάτ στο All Star Game του ΝΒΑ (pic)
- Συγκλονιστική παρέμβαση από εποχικούς πυροσβέστες – Από «ήρωες», «επαναστάτες χωρίς αιτία» και στο τέλος «προβοκάτορες»
- ΣΥΡΙΖΑ: Πάνω από 1.000 μέλη αποχώρησαν στην Πέλλα
- LIVE: Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα
- Ο Τιμοτέ Σαλαμέ ως Μπομπ Ντίλαν: Όσα έγραψαν οι κριτικοί για την ερμηνεία του ηθοποιού