Είναι τόσο συνηθισμένος, που για πολλούς αποτελεί απλώς άλλο ένα ενοχλητικό κομμάτι της καθημερινότητας. Όμως όσο μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού και αν ταλαιπωρεί, ο πονοκέφαλος δεν είναι σε καμιά περίπτωση αναπόφευκτος. Με τη σωστή στρατηγική, μπορούμε να μειώσουμε τη συχνότητα εμφάνισής του στη ζωή μας, αλλά και να τον καταπολεμήσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά όταν παρουσιάζεται.

Το πιο πολύτιμο εργαλείο στη μάχη με τον πονοκέφαλο

Η κεφαλαλγία έχει ένα μεγάλο θετικό: στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν αποτελεί σημάδι για κάποιο βαθύτερο πρόβλημα. Ουσιαστικά, δεν είναι παρά ένα σήμα που μας στέλνει το σώμα μας, για να μας πει ότι κάποια ανάγκη του δεν έχει καλυφθεί ή ότι πιέζεται περισσότερο από ό,τι αντέχει. Επομένως, η λύση σε αυτό το πρόβλημα δεν είναι ο «πόλεμος» αλλά η αγάπη. Προς τον οργανισμό μας.

Εδώ έρχεται η λεγόμενη «αυτοφροντίδα» – ή αλλιώς «self-care» – για να μας απαλλάξει από τον πόνο. Ο ΠΟΥ την ορίζει ως την συνεπή φροντίδα του εαυτού μας, με συμμετοχή σε δραστηριότητες και καλλιέργεια συνηθειών που συνεισφέρουν στη διατήρηση της υγείας, την πρόληψη, αλλά και τη διαχείριση της ασθένειας, με ή χωρίς τη συμμετοχή επαγγελματιών υγείας.

Πώς σχετίζεται με τον πονοκέφαλο;

Είπαμε, η κεφαλαλγία είναι σύμπτωμα, όχι ασθένεια. Και συνήθως είναι σύμπτωμα που δείχνει ότι δεν φροντίζουμε αρκετά τον εαυτό μας. Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από τους πονοκεφάλους – αλλά και για να αυτοθεραπευτούμε από αυτούς, βοηθώντας τον εαυτό μας να απολαύσει την ημέρα στο μέγιστο.

Ξεκινάμε από τα βασικά

Ναι, οι άνθρωποι είμαστε περίπλοκα όντα, όμως η καταιγιστική καθημερινότητα δεν θα πρέπει να μας κάνει να παραμελούμε τις πιο βασικές μας ανάγκες. Γιατί εμείς μπορεί να ξεχνάμε να πιούμε νερό ή να φάμε κατά τη διάρκεια μιας δύσκολης ημέρας στη δουλειά, όμως το σώμα μας το θυμάται. Και εκφράζει τα παράπονά του μέσω του πόνου.

Φροντίστε να έχετε πάντα ένα μπουκάλι με νερό μπροστά σας την ώρα που βρίσκεται στον χώρο εργασίας σας και, εν ανάγκη, βάλτε υπενθυμίσεις στο κινητό σας για να καταλαβαίνετε πάντα ότι έχει έρθει η ώρα για ένα θρεπτικό σνακ. Και, πού ξέρετε; Ίσως ησυχάσει το κεφάλι σας.

Το βλέπουμε να έρχεται

Αυτοφροντίδα, εκτός των άλλων, είναι και να «ακούμε» το σώμα μας. Ο πονοκέφαλος συχνά οφείλεται στο στρες – επομένως, δεν εμφανίζεται από το πουθενά. Όταν οι ρυθμοί γίνονται υπερβολικά εντατικοί ή αισθάνεστε άγχος για τις υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσετε μέσα στην ημέρα, πολλές φορές αρκεί ένα διάλειμμα πέντε λεπτών και μερικές βαθιές ανάσες για να αποτρέψετε τον πονοκέφαλο ή να ανακουφιστείτε από αυτόν.

Πρακτικές διαλογισμού, χαλαρωτικές μορφές άσκησης και, φυσικά, η ψυχοθεραπεία, μπορούν να σας βοηθήσουν να δαμάσετε το άγχος, φέρνοντας μια ακόμη πιο μόνιμη λύση.

Κοιμόμαστε ήσυχοι

Εντάξει, το γνωρίζετε και εμπειρικά. Τις μέρες που δεν έχετε συμπληρώσει αρκετές ώρες ύπνου (ή που ο ύπνος σας δεν ήταν και τόσο ποιοτικός), η κεφαλαλγία καραδοκεί. Δημιουργήστε τις συνθήκες που θα σας επιτρέπουν να κοιμάστε περισσότερο και καλύτερα, μένοντας μακριά από το μπλε φως των οθονών όσο συχνότερα μπορείτε και ακολουθώντας ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Η βελτίωση στην υγεία και την καθημερινότητά σας θα είναι συνολική.

Αντιμετωπίζουμε τους συνήθεις υπόπτους

Καμιά φορά, όταν αισθανόμαστε το κεφάλι μας να πονάει, η λύση είναι ευκολότερη από ό,τι φανταζόμαστε. Για τις γυναίκες, μια πολύ συνηθισμένη αιτία πονοκεφάλου είναι οι σφιχτές αλογοουρές, που ασκούν υπερβολική πίεση στο κρανίο – επομένως, αρκεί να αφήσετε τα μαλλιά σας λυτά για να νιώσετε ανακούφιση. Αντίστοιχα προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν και τα πολύ σφιχτά σκουφιά ή καπέλα.

Άλλος ένας κλασικός παράγοντας που οδηγεί σε κεφαλαλγία; Η ρινική συμφόρηση που εμφανίζεται κάθε χρόνο περίπου τέτοια εποχή για να μας ασκήσει περιττές πιέσεις. Ένα ρινικό σπρέι χωρίς συντηρητικά, λοιπόν, μπορεί να μας απαλλάξει και από τον πονοκέφαλο, εκτός από τη δυσφορία που προκαλεί το μπούκωμα.

Επεμβαίνουμε άμεσα

Κι αν λύσουμε τα μαλλιά μας, πιούμε νερό, φάμε, αλλά ο πόνος επιμένει; Δεν έχει κανένα νόημα να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί. Όσο νωρίτερα στραφούμε σε κάποιο αξιόπιστο αναλγητικό, τόσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά θα καταπολεμήσουμε τον πόνο – και μάλιστα το πιθανότερο είναι να χρειαστούμε και μικρότερη δόση.

Η χρήση σκευασμάτων που μπορούν να κάνουν την καθημερινότητά μας καλύτερη, ανήκει στους κύριους πυλώνες της φροντίδας του εαυτού μας. Και τα παυσίπονα που μας επιτρέπουν να συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας χωρίς περιττά βάρη σίγουρα εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία.

Απλώς, πρέπει να μένουμε πάντα πιστοί στις οδηγίες χρήσης της συσκευασίας, για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο υπερδοσολογίας.

Αν δώσουμε την απαραίτητη έμφαση στην αυτοφροντίδα, είναι σχεδόν απίθανο να μην δούμε διαφορά στη συχνότητα και την ένταση των πονοκεφάλων. Ταυτόχρονα, παίρνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον έλεγχο της υγείας μας, θα διαπιστώσουμε και συνολικότερη βελτίωσή της, προλαμβάνοντας το ενδεχόμενο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών και καταφέρνοντας να ελέγξουμε με μεγαλύτερη άνεση τις τυχόν χρόνιες παθήσεις που μπορεί να έχουμε.