Κατρούγκαλος – Επίσκεψη στις ΗΠΑ – Συναντήσεις με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάτμεντ, του Κογκρέσου και της Ομογένειας
«Εξήγησα τους λόγους διαφοροποίησης από ορισμένες πρόσφατες επιλογές της σημερινής κυβέρνησης που θέτουν σε αμφισβήτηση αυτή τη λογική της γέφυρας και φαίνεται να επαναφέρουν μια προηγούμενη λογική, του “προκεχωρημένου φυλακίου”» τόνισε ο Γ. Κατρούγκαλος μετά τις συναντήσεις που είχε στις ΗΠΑ
Διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας και της αμερικανικής πολιτικής σκηνής είχε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός, Γιώργος Κατρούγκαλος, και η αναπληρωτής τομεάρχης αρμόδια για τον Απόδημο Ελληνισμό, Θεοδώρα Τζάκρη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησαν στις ΗΠΑ.
Ανοδική πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων
Οι δύο βουλευτές επισκέφτηκαν αρχικά τη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια μετέβησαν στην Ουάσιγκτον, όπου πραγματοποίησαν διαδικτυακή συνάντηση με μέλη της ελληνικής νομοθετικής ομάδας του Κογκρέσο (Hellenic Caucus).
Επιπλέον, συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου, Νικ Λαρυγγάκη, και τον εκτελεστικό διευθυντή της AHEPA, Βασίλη Μωσσαΐδη.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην αμερικανική πρωτεύουσα, οι δύο βουλευτές είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος και η Θεοδώρα Τζάκρη επικεντρώθηκαν στην ανοδική πορεία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, συζητώντας τα περιφερειακά θέματα και αναδεικνύοντας τη δική τους διαφορετική οπτική σε ορισμένα θέματα. Ειδικότερα, συναντήθηκαν με:
· τον αναπληρωτή βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή, Τζόι Χουντ.
· τον αναπληρωτή βοηθό υπουργό Εξωτερικών για το Ισραήλ και τις Παλαιστινιακές Υποθέσεις, Χάντι Αρμ.
· την αναπληρώτρια βοηθό υπουργό Εξωτερικών για τη Βόρεια Αφρική, Κάρεν Σασαχάρα.
· την αναπληρώτρια βοηθό υπουργό Εξωτερικών για τη Νότια Ευρώπη και τον Καύκασο Έρρικα Όλσον.
Γέφυρα και όχι προκεχωρημένο φυλάκιο
Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «η αναβάθμιση των σχέσεων με τις ΗΠΑ είναι κάτι που ξεκίνησε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στη βάση της αμοιβαιότητας των συμφερόντων και της ανταποδοτικότητας και είναι κάτι στο οποίο επιμένουμε καθώς θεωρούμε ότι είναι μια ορθή πολιτική.
»Πρέπει, όμως, να γίνεται στο πλαίσιο της γενικότερης πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που πρέπει να εφαρμόζει η Ελλάδα και της ανάγκης να παίζουμε έναν ρόλο γέφυρας ανάμεσα στο πολιτικό μας σπίτι και σε άλλες σημαντικές πολιτικές δυνάμεις όπως είναι ο αραβικός κόσμος και άλλες δυνάμεις στον σύγχρονο πολυπολικό κόσμο.
»Εξήγησα αυτά στους συνομιλητές μου σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα. Εξήγησα τους λόγους διαφοροποίησης από ορισμένες πρόσφατες επιλογές της σημερινής κυβέρνησης που θέτουν σε αμφισβήτηση αυτή τη λογική της γέφυρας και φαίνεται να επαναφέρουν μια προηγούμενη λογική, του “προκεχωρημένου φυλακίου”, όπως για παράδειγμα η αποστολή στρατευμάτων στη Σαουδική Αραβία.
»Ακολούθησε μια γενικότερη συζήτηση για τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, πάντοτε σε φιλικό κλίμα, πάντοτε με την αναγνώριση της αμερικανικής πλευράς για τον ρόλο της Ελλάδας ως μιας σταθεροποιητικής δύναμης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στα Βαλκάνια.
Θετικό ειλικρινές μήνυμα συνεργασίας
»Εξήγησα στους συνομιλητές μας ότι ακριβώς αυτός ο ρόλος του πυλώνα σταθερότητας είναι αυτός που θεωρούμε ότι πρέπει να διαδραματίζει πάντα η χώρα μας. Αυτόν προσπαθήσαμε να υπηρετήσουμε όσο είμασταν εμείς στην κυβέρνηση τόσο με τη Συμφωνία των Πρεσπών στη περιοχή των Βαλκανίων όσο και με τα τριμερή σχήματα συνεργασίας και με αποκορύφωμα τη συμφωνία για το (σχήμα) 3+1 και τον (αγωγό) EastMed στην Ανατολική Μεσόγειο».
Από την πλευρά της, η κ. Τζάκρη σημείωσε: «Βρισκόμαστε εδώ για να εκπέμψουμε ένα θετικό ειλικρινές μήνυμα συνεργασίας με την ομογένεια της Αμερικής. Θα έλεγα ότι σκοπός μας είναι η λειτουργική επανένωση του ελληνισμού πάνω σε συγκεκριμένα παιδία, εκπαιδευτικά, διοικητικά, πολιτιστικά αλλά και θέματα επενδύσεων και ανάπτυξης.
»Και με την ευκαιρία της επίσκεψης μας στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον ήρθαμε σε επαφή εκτός από τον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο τον ελληνισμό, με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, με εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας, και με συλλόγους εκπαιδευτικών από την Αρχιεπισκοπή.
»Επίσης, συναντήσαμε Έλληνες επιχειρηματίες, Ελληνοαμερικανούς και Αμερικανούς πολιτικούς προκειμένου να ανταλλάξουμε εκ του σύνεγγυς απόψεις και να τους καταστήσουμε κοινωνούς των προτάσεων και των θέσεων μας για την ομογένεια».
- Μπαρτζώκας: «Έρχεται τη Δευτέρα ο Μενσά – Ήταν το 5ο ματς σε 10 μέρες»
- Μπένι Γκαντζ: Ο Νετανιάχου σαμποτάρει τη συμφωνία για τους ομήρους
- Κουτσούμπας: Δεν συμφωνώ με την άποψη ότι «το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει», έχουμε πρόγραμμα εξουσίας
- Γκουαρδιόλα, ο πραγματικός υπεύθυνος για την κρίση της Σίτι
- Οι λύκοι επέστρεψαν στον Ταΰγετο έναν αιώνα μετά
- Daniel: «Δεύτερα Χριστούγεννα ξεσπιτωμένοι» – Κάτοικος της Φιλιππούπολης Λάρισας ξεσπά στο in