Τι προβλέπει ο νόμος που ψηφίστηκε στις ΗΠΑ για την αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα
Νόμος του αμερικανικού Κράτους έγινε το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί από κοινού από τον γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρούμπιο και το οποίο αναγνωρίζει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νότια Ευρώπη και τον ρόλο της για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή
- Πύρινη κόλαση η Καλιφόρνια – Στάχτη δεκάδες σπίτια κοντά στο Λος Άντζελες
- Χτυπούν ξανά οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων - Πότε θα γίνει η πρώτη λειτουργία
- Έκλεψαν την φουστανέλα μαραθωνοδρόμου και δε θα μπορεί να τρέξει την Κυριακή - Δίνει αμοιβή για να βρεθεί
- Μητέρα σκότωσε το παιδί της και μετά έστειλε μήνυμα στον πατέρα του «μην φρικάρεις, δεν έχουμε πια γιο»
Νόμος του αμερικανικού Κράτους έγινε το νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί από κοινού από τον γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρούμπιο για την «Αμερικανοελληνική αμυντική και διακοινοβουλευτική εταιρική σχέση» και το οποίο αναγνωρίζει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νότια Ευρώπη και τον ρόλο της για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.
«Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αντανάκλαση του εξαιρετικού επιπέδου των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, το νομοσχέδιο που εισήχθη ως τροπολογία στον προϋπολογισμό, δίνει ακόμη μια ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλεια στην περιοχή και έχει τη δυνατότητα να ενισχύσει την θωράκιση, τα συμφέροντα και τον γεωπολιτικό μας ρόλο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε:
«Αποτελεί προϊόν συστηματικής δουλειάς και προώθησης των ελληνικών θέσεων από τον Πρωθυπουργό, το Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και από την ελληνοαμερικανική κοινότητα, ενώ έρχεται σε συνέχεια και της επέκτασης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας με τις Η.Π.Α.».
Ανάμεσα σε άλλα, το νομοσχέδιο:
-Αναγνωρίζει την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνέχεια της νομοθετικής πρωτοβουλίας του East Med Act. Προσθέτει μάλιστα, την προσήλωση των Η.Π.Α. στην ασφάλεια και την ευημερία της Ελλάδας στον απόηχο και της επιστολής του Άντονι Μπλίνκεν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ακολούθησε τις υπογραφές για την πενταετή επέκταση της Συμφωνίας.
– Αναγνωρίζει τη χρησιμότητα του σχήματος 3+1 για την περιφερειακή συνεργασία, κάνοντας λόγο για επέκταση της ατζέντας του και σε νέους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, εκτός από τον ενεργειακό.
– Κάνει μνεία της ανανέωσης της Συμφωνίας για 5 χρόνια ως παράγοντα εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
-Μιλά για την ανάγκη να πραγματοποιούνται κοινές ναυτικές ασκήσεις Η.Π.Α., Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ για την θαλάσσια ασφάλεια.
– Υποστηρίζει έργα υποδομών στην Ελλάδα, όπως ναυπηγεία και λιμάνια.
-Στηρίζει την πώληση μαχητικών F-35 στην Ελλάδα και κυρίως των 8 αεροσκαφών που έχουν κατασκευαστεί, αλλά δεν θα παραδοθούν στην Τουρκία, λόγω της αποβολής της από το πρόγραμμα τον Ιούλιο του 2019, ως συνέπεια για την αγορά του συστήματος των ρωσικών S-400.
– Στο νομοσχέδιο γίνεται αναφορά στην σκοπιμότητα άμεσης δανειοδότησης από τις Η.Π.Α. προς την Ελλάδα για την προμήθεια νέων αμυντικών συστημάτων.
– Αναλύει τη σκοπιμότητα ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας Η.Π.Α.-Ελλάδας.
-Στηρίζει την παράδοση πλεονάζοντος αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στη χώρα.
-Υπογραμμίζει ότι η ελληνοαμερικανική συνεργασία στη Σούδα και στην Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελής για την εθνική ασφάλεια της Ελλάδας και των Η.Π.Α..
-Προβλέπει ανανέωση της συνεργασίας στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης με την Ελλάδα με παροχή 1,8 εκατ. δολαρίων κατ’ έτος για τα έτη 2022-26.
-Προβλέπει τη συγκρότηση ομάδας 6 μελών Κοινοβουλίου από Ελλάδα, Η.Π.Α., Κύπρο και Ισραήλ που θα παρακολουθούν τις εργασίες του σχήματος 3+1 και θα πραγματοποιούν συναντήσεις με τις συμμετέχουσες στο σχήμα κυβερνήσεις για θέματα της ατζέντας του.
Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ – Πέρασε από την Ολομέλεια της Γερουσίας η αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα
Από τη μεριά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του.
«Εκ μέρους της Ελληνικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θέλω να εκφράσω ιδιαίτερη ικανοποίηση για την πανηγυρική και διακομματική υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την Ελληνο-Αμερικανική Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση. H “U.S.-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act of 2021” είναι πια Νόμος των ΗΠΑ» σημείωσε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:
«Θέλω ειδικά να εκφράσω τις ευχαριστίες μας στους φίλους της Ελλάδας, στους φίλους της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Τους Γερουσιαστές Bob Menendez και Marco Rubio, καθώς και τους Βουλευτές Ted Deutch και Gus Bilirakis.
»Η υιοθέτηση του νομοσχεδίου αυτού, σε συνέχεια της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας, αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.
»Σχέσεις τις οποίες η κυβέρνηση θεωρεί ως βασική προτεραιότητα και τις καλλιεργεί από την ανάληψη των καθηκόντων της.
Ο νέος νόμος κυρίως προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής :
1. Τα ποσά του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Κινήτρων των ΗΠΑ να διατεθούν στον μέγιστο βαθμό για την Ελλάδα προκειμένου να καλύψει τις αμυντικές της ανάγκες.
2. Χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικού υλικού.
3. Εξουσιοδότηση του Προέδρου των ΗΠΑ να επισπεύσει την παράδοση οποιωνδήποτε μελλοντικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα.
4. Χρηματοδότηση για την παροχή εκπαίδευσης για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
5. Σύσταση Διακοινοβουλευτικής Ομάδας, στο πλαίσιο 3+1, Κύπρου, Ελλάδος, Ισραήλ και ΗΠΑ, ώστε να υπάρξει εμβάθυνση της σχέσης αυτής και με κοινοβουλευτικό βραχίονα, στον οποίο θα μετέχουν 6 Γερουσιαστές από τις ΗΠΑ.
Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί η συστηματική προσπάθεια που καταβάλλαμε ως Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας και ως Υπουργείο Εξωτερικών για την εμβάθυνση των σχέσεων με τις ΗΠΑ, αποδίδει πλέον καρπούς και ορατά αποτελέσματα. Ο συγκεκριμένος Νόμος αποτυπώνει τη στρατηγική σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ στη χώρα μας. Ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της διασφάλισης της ευημερίας του ελληνικού λαού.
Παράλληλα, ανοίγει τις προοπτικές για την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας σε επίπεδο που δεν υπάρχει αντίστοιχο με καμιά άλλη χώρα στην περιοχή μας.
Επίσης, με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζεται για άλλη μία φορά ότι η Ελλάδα έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις που αφορούν στη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω κυρίως όσους συνέβαλαν και συνεχίζουν να συμβάλλουν, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ουάσιγκτων, στην ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Ειδικά τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt, και την Πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσιγκτων, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις