Δολοφονία Κένεντι – Δημοσιοποιήθηκαν χιλιάδες αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA και του FBI για την υπόθεση
Δεκαετίες μετά το έγκλημα που άλλαξε τον ρου της αμερικανικής πολιτικής, οι θεωρίες συνωμοσίας επιβιώνουν
- Μητέρα εξέδιδε την 15χρονη κόρη της σε παιδόφιλο - Καταδικάστηκε σε φυλάκιση πέντε ετών
- «Αγνοούσα όσα συνέβαιναν», είπε για την αυτοκτονία του πατέρα της η «αγνοουμένη» Αμερικανίδα
- Νεκρή η γυναίκα που έπεσε από τον 7ο όροφο ξενοδοχείου στη Μιχαλακοπούλου - Φωτογραφίες από το σημείο
- Η πρώτη απεργία παγκοσμίως από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαχειριστών Ακινήτων τύπου Airbnb
Το Εθνικό Αρχείο των ΗΠΑ δημοσιοποίησε την Τετάρτη περίπου 1.500 έγγραφα που συνδέονται με την κυβερνητική έρευνα για τη δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι το 1963.
Η δημοσιοποίηση απόρρητων κειμένων από παρακολουθήσεις, εσωτερικών υπομνημάτων και άλλων εγγράφων ήρθε εντός της διορίας που όρισε τον Οκτώβριο ο Τζο Μπάιντεν και συνάδει με την ομοσπονδιακή νομοθεσία που απαιτεί τη δημοσιοποίηση των αρχείων που βρίσκονται στην κατοχή της κυβέρνησης. Επιπλέον έγγραφα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στη διάρκεια του ερχόμενου έτους.
Τι «κρύβουν» τα αρχεία
Δεν υπάρχουν προς το παρόν ενδείξεις ότι στα αρχεία αυτά περιλαμβάνονται νέες αποκαλύψεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν την άποψη του κοινού για τα γεγονότα γύρω από τη δολοφονία του Κένεντι στο Ντάλας στις 22 Νοεμβρίου του 1963 από τα χέρια του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ.
Όμως τα τελευταία έγγραφα έγιναν δεκτά με ανυπομονησία από τους ιστορικούς και εκείνους που, δεκαετίες μετά τη δολοφονία, εξακολουθούν να αμφισβητούν το κατά πόσον, στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, ένας διαταραγμένος νεαρός άνδρας που παρήγγειλε μέσω ταχυδρομείου το όπλο του ήταν ο μόνος ένοχος για το έγκλημα που άλλαξε τον ρου της αμερικανικής ιστορίας.
Τα έγγραφα περιλαμβάνουν απομαγνητοφωνήσεις από κοριούς της CIA και υπομνήματα που συζητούν τις ήδη γνωστές, αλλά μέχρι τώρα εν μέρει ανεξήγητες επισκέψεις του Όσβαλντ στις σοβιετικές και κουβανέζικες πρεσβείες της Πόλης του Μεξικό, αλλά και τις συζητήσεις μετά τη δολοφονία για την πιθανή εμπλοκή της Κούβας στο έγκλημα.
Ο Όσβαλντ και οι πρεσβείες
Μια τέτοια απομαγνητοφώνηση περιγράφει μια κλήση του Όσβαλντ προς τη σοβιετική πρεσβεία της Πόλης του Μεξικό, κατά την οποία αιτήθηκε την έκδοση βίζα για να επισκεφθεί τη Σοβιετική Ένωση. Επιπλέον, επισκέφθηκε και την κουβανέζικη πρεσβεία, ενδιαφερόμενος και σε αυτή την περίπτωση για ταξιδιωτική βίζα που θα του επέτρεπε την είσοδο στην Κούβα, προκειμένου να περιμένει εκεί για την έκδοση της σοβιετικής βίζας. Στις 3 Οκτωβρίου, πάνω από ένα μήνα πριν τη δολοφονία, επέστρεψε στις ΗΠΑ διασχίζοντας τα σύνορα στην πολιτεία του Τέξας.
Σε άλλο υπόμνημα, χρονολογημένο μια μέρα μετά τη δολοφονία του Κένεντι, αναφέρεται ότι σύμφωνα με κλήση που είχε υποκλαπεί όταν βρισκόταν ακόμη στην Πόλη του Μεξικό, ο Όσβαλντ είχε επικοινωνήσει με αξιωματούχο της KGB, από τη σοβιετική πρεσβεία τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.
«Είχε δηλώσει κομμουνιστής»
Μετά τη δολοφονία του Κένεντι, οι μεξικανικές αρχές συνέλαβαν μεξικανή υπάλληλο της κουβανέζικης πρεσβείας, η οποία είχε επικοινωνήσει με τον Όσβαλντ. Τους δήλωσε ότι ο Όσβαλντ «είχε δηλώσει κομμουνιστής και θαυμαστής του Κάστρο», σύμφωνα με τα αρχεία.
Έγγραφο της CIA με τίτλο «Μόνο για Μυστικά Μάτια», παρακολουθεί τις συνωμοσίες της αμερικανικής κυβέρνησης που είχαν στόχο τη δολοφονία του τότε ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο. Ανάμεσα σε αυτές και ένα σχέδιο του 1960 «που ενέπλεκε τη χρήση του εγκληματικού υποκόσμου με επαφές στο εσωτερικό της Κούβας».
Άλλο έγγραφο αναρωτιέται κατά πόσον ο Όσβαλντ, την εποχή που ζούσε στη Νέα Ορλεάνη, θα μπορούσε να έχει επηρεαστεί με οποιονδήποτε τρόπο από τη δημοσίευση σε τοπική εφημερίδα μιας συνέντευξης του Κάστρο σε ανταποκριτή του Associated Press, στην οποία ο Κάστρο προειδοποιούσε για αντίποινα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ δολοφονούσαν κάποιον κουβανό ηγέτη.
Μαφία και θεωρίες συνωμοσίας
Τα νέα αρχεία περιλαμβάνουν και αρκετές εκθέσεις του FBI για τις προσπάθειες της υπηρεσίας να διερευνήσει και να θέσει υπό παρακολούθηση σημαντικές μορφές της αμερικανικής μαφίας, όπως ο Σάντο Τραφικάντε Τζούνιορ και ο Σαμ Τζιανκάνα, οι οποίοι συχνά αναφέρονται στις θεωρίες συνωμοσίας που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη δολοφονία του Κένεντι.
Εκτός από την έρευνα για τον Κένεντι, δημοσιοποιήθηκε και υλικό που ενδιαφέρει τους μελετητές της αντικατασκοπίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ’60, με σελίδες επί σελίδων να περιγράφουν λεπτομερώς τις μεθόδους, τον εξοπλισμό και το προσωπικό που χρησιμοποιήθηκε για την παρακολούθηση των σοβιετικών και κουβανέζικων πρεσβειών στην Πόλη του Μεξικό.
Το 2017, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε μπλοκάρει τη δημοσιοποίηση εκατοντάδων εγγράφων εξαιτίας ανησυχιών από το FBI και τη CIA, επικαλούμενος ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν «δυνητικά ανεπανόρθωτη βλάβη». Παρόλα αυτά, περίπου 2.800 άλλα έγγραφα είχαν δημοσιοποιηθεί εκείνη την περίοδο.
Η επιτροπή Γουόρεν είχε καταλήξει το 1964 στο συμπέρασμα ότι ο Όσβαλντ ήταν ο μόνος ένοχος για τη δολοφονία του Κένεντι ενώ άλλη έρευνα του Κογκρέσου το 1979 δεν ανακάλυψε κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει τη θεωρία περί εμπλοκής της CIA. Όμως οι θεωρίες συνωμοσίας επιβιώνουν μέχρι και σήμερα.
Με πληροφορίες από Guardian
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις