Ιταλία – Στις Άλπεις, οι άνθρωποι εμπιστεύονται τη Φύση – Και εκτοξεύουν τα κρούσματα κοροναϊού
Γυμνάζονται, χρησιμοποιούν βότανα ως θεραπείες, αρνούνται να εμβολιαστούν και… γεμίζουν τις ΜΕΘ
- Τέλος χρόνου για τις φορολογικές εκκρεμότητες - Τι πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες τις επόμενες μέρες
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
- Πώς πέθανε στη Σύμη ο παρουσιαστής του BBC Μάικλ Μόσλεϊ - Απεφάνθη ο ιατροδικαστής
- Φέτος τα Χριστούγεννα σκέφτεστε να κάνετε δώρο έναν σκύλο – Πόσο καλή ιδέα είναι;
«Όταν κάποιος βήχει, του βάζουμε κομπρέσες κρεμμυδιού, μια κρέμα σώματος από θυμάρι και μυρτιά και του συστήνουμε να πιει πολύ τσάι», λέει στους Times της Νέας Υόρκης η Ζαμπίνε Ντουρνβάλντερ, μια 37χρονη ανεμβολίαστη κάτοικος μιας φάρμας στις γραφικές κοιλάδες των ιταλικών Άλπεων, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία που πλήττεται αυτή την περίοδο σφοδρά από την πανδημία. «Ξέρω πώς να προστατεύω τον εαυτό μου».
Την πεποίθησή της μοιράζονται και πολλοί άλλοι κάτοικοι της επαρχίας Μπολζάνο, όπου οι κάτοικοι πιστεύουν ότι η παραδοσιακή ιατρική που στηρίζεται στα βότανα είναι κάτι παραπάνω από ικανή να αντιμετωπίσει τον κοροναϊό.
Το Μπολζάνο παραδοσιακά φιλοξενούσε τους υγιέστερους και πιο δραστήριους πολίτες της Ιταλίας. Τώρα, φιλοξενεί και τα περισσότερα κρούσματα κοροναϊού. Η παραδοσιακή ροπή της περιοχής στις παραδοσιακές θεραπείες και η διάχυτη άρνηση των εμβολίων, την έχει μετατρέψει στη λιγότερο εμβολιασμένη περιοχή της Ιταλίας.
Ένα πρωτότυπο επιχείρημα κατά των εμβολίων
Αν και οι αρχές έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις θεωρίες συνωμοσίας και την παραπληροφόρηση για τα εμβόλια που διασπείρουν ακροδεξιοί λαίκιστές, οι ειδικοί της περιοχής τονίζουν ότι στην προκειμένη περίπτωση είναι η αγάπη που τρέφουν για τη φύση και η δυσπιστία που τρέφουν απέναντι στην επιστήμη οι υγιεινιστές που ζουν εκεί που οδηγεί στο σκεπτικισμό των εμβολίων και στην αύξηση των κρουσμάτων. Το αποτέλεσμα, πάντως, παραμένει το ίδιο: γεμάτα νοσοκομεία και νέα περιοριστικά μέτρα.
«Κύρια αιτία είναι η εμπιστοσύνη τους προς τη φύση», εξηγεί στους Times ο Πάτρικ Φραντσόνι, ένας από τους γιατρούς που παλεύουν για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης στην περιοχή. «Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν μπορεί να τους βοηθήσει απέναντι στον κοροναϊό».
Δυσπιστία απέναντι στη δυτική ιατρική
Με περισσότερους από το 70% των κατοίκων να παραμένουν ανεμβολίαστοι, το Μπολζάνο έχει να επιδείξει τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε ολόκληρη την Ιταλία, αλλά και το υψηλότερο ποσοστό γεμάτων κλινών ΜΕΘ από ασθενείς κοροναϊού. Όλοι οι ασθενείς που κατέληξαν στις ΜΕΘ ήταν ανεμβολίαστοι, τονίζει ο Φραντσόνι.
Όπως λέει, πολλοί ασθενείς φτάνουν στο νοσοκομείο όντες ήδη σε κακή κατάσταση, αυξάνοντας και τις πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους από τον ιό.
Οι γιατροί της περιοχής παραπονιούνται εδώ και καιρό ότι συχνά η διάγνωση σοβαρών ασθενειών καθυστερεί επειδή ο ντόπιος πληθυσμός, που καταναλώνει τη μικρότερη ποσότητα φαρμακευτικών ουσιών στη χώρα και έχει τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού έναντι του τετάνου, της γρίπης και της ηπατίτιδας Β, συχνά περιμένουν εβδομάδες ολόκληρες πριν καλέσουν ασθενοφόρο.
Ψευδαισθήσεις ασφάλειας
Η Ντουρνβάλντερ, η σκεπτικίστρια των εμβολίων από την οργανική φάρμα, υποστηρίζει ότι η ζωή σε μια περιοχή ουσιαστικά παρθένας φύσης, συνεπάγεται ότι οι κάτοικοι στην πραγματικότητα δεν κινδυνεύουν να κολλήσουν τον ιό ή να τον μεταδώσουν σε άλλους. Η δική της κύρια επαφή με τον έξω κόσμο είναι με τους ανθρώπους που ενοικιάζουν τα διαμερίσματα της φάρμας της, όπως λέει. Όμως και πάλι, φορά μάσκα και κρατά αποστάσεις.
Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εργασία της ως μαιευτήρας στη διάρκεια της χρονιάς, επειδή η κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους επαγγελματίες υγείας. Έγκυος στο τρίτο παιδί της, αρνήθηκε να αφήσει τους γιατρούς να εμβολιάσουν τις κόρες της και προτίμησε να χορηγήσει στην οικογένειά της βιταμίνη C, πεντάνευρο και κουκουνάρι.
«Αν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου και τη φύση», λέει ο σύζυγός της, ο 39χρονος Μάρκους Μπούργκμαν, «δεν πρέπει να φοβάσαι».
Αυστηρότερα μέτρα στο Μπολζάνο
Η ιταλική και η τοπική κυβέρνηση, φοβούμενες ότι η κατάσταση θα αποσταθεροποιηθεί μετά την έκρηξη κρουσμάτων στην περιοχή, επέβαλαν αυστηρότερους περιορισμούς την περασμένη εβδομάδα, αποκλειστικά για τους κατοίκους του Μπολζάνο.
Τα νέα μέτρα εκνεύρισαν τον Μάσιμο Γκαλέτι, ανεμβολίαστο ιδιοκτήτη ενός καταστήματος που πουλά βότανα, οργανικά τρόφιμα και άλλες φυτικά γιατροσόφια στην πόλη Ντομπιάκο. Ο Γκαλέτι είναι επίσης προπονητής τριάθλου και διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι πλέον δεν μπορεί να πιει έναν καφέ στο τοπικό κολυμβητήριο. Η κυβέρνηση, λέει στους Times, δεν συνειδητοποιεί πόσο χώρο έχουν στη διάθεσή τους οι κάτοικοι και πόσο καιρό περνούν σε εξωτερικούς χώρους.
«Για τους ανθρώπους εδώ, το γεγονός ότι δεν έχουν εμβολιαστεί δεν θα έπρεπε να οδηγεί σε περιορισμούς», υποστηρίζει. «Είμαστε διαφορετικοί. Έχουμε διαφορετικό τρόπο ζωής».
Η σύζυγός του, Βρόνι Μπαουμγκάρτνερ, συμφωνεί.
«Δεν καπνίζω. Δεν παίρνω φάρμακα», λέει η 56χρονη Μπαουμγκάρτνερ. «Γιατί να πρέπει να βάλω κάτι στο σώμα μου που δεν μου κάνει καλό;»
Ζητήματα κληρονομιάς
Τα γερμανικά επώνυμα είναι συνηθισμένα στην περιοχή, καθώς η επαρχία ενώθηκε με την Ιταλία μετά τη διάλυση της γερμανικής και της αυστριακής αυτοκρατορίας, στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Έκτοτε, διατηρεί τις αυστριακές ρίζες της, με τους ντόπιους να φορούν λέντερχοζεν και να μιλούν καλύτερα γερμανικά παρά ιταλικά. Οι συχνές επαφές τους με την Αυστρία, έχουν επίσης ενοχοποιηθεί για την πρόσφατη έξαρση του κοροναϊού στην περιοχή.
Οι κάτοικοι του πλούσιου και ήρεμου Μπολζάνο είναι διάσημοι για την ανεξαρτησία τους – και συχνά δεν δίνουν σημασία στις εντολές της Ρώμης. Αυτή τους η στάση έχει διευρυνθεί και απέναντι στα εμβόλια, ιδίως από τη στιγμή που ήδη αντιπαθούσαν τους εμβολιασμούς κάθε είδους.
Στις αρχές του 19ου αιώνα, μετά την κατάκτηση της περιοχής, ο Ναπολέων την προσήρτησε στη Βαυαρία, που το 1807 κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς. Το 1809, οι κάτοικοι εξεγέρθηκαν παίρνοντας τα όπλα, εν μέρει εξαιτίας του εμβολίου, που πίστευαν ότι θα έβαζε τον καθολικισμό στις προτεσταντικές τους φλέβες. Για να εξαπλώσουν την εξέγερση, άναψαν φωτιές σε όλη την περιοχή.
Στις αρχές του μήνα, παραμονές των νέων περιορισμών για τους ανεμβολίαστους, εκατοντάδες αντιεμβολιαστές έκαναν βουτιά στην ιστορία τους και άναψαν φωτιές και κεριά στις αυλές και τα μπαλκόνια τους.
«Θέλουμε να δείξουμε ότι έχουμε εντοπίσει έναν τεράστιο κίνδυνο», ανέφερε ανάρτηση στο Facebook, σε ομάδα αντιεμβολιαστών. «Ας ταξιδέψει η φλόγα της ελευθερίας μας σε όλο τον κόσμο».
Όμως εξίσου γρήγορα ταξιδεύει και ο ιός.
Ο Μισέλ Ουντερχόφερ, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στο Ντομπιάκο, είναι ανεμβολίαστος. Κόλλησε κοροναϊό πριν από ένα μήνα, όπως και 13 άλλοι άνθρωποι με τους οποίους συναντήθηκε μια από τις προηγούμενες ημέρες. Μόνο τρεις ήταν εμβολιασμένοι. Την περασμένη εβδομάδα δήλωσε στους Times ότι η αδερφή του, που δεν επιτρέπει στο παιδί της να πάει στο σχολείο εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας, ήταν άρρωστη στο σπίτι με κοροναϊό.
Από το μπαρ του ξενοδοχείου, ο 38χρονος Ουντερχόφεν, εξήγησε ότι σκόπευε να κλείσει προσωρινά την επιχείρησή του ως ένδειξη διαμαρτυρίας προς την απαίτηση της κυβέρνησης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους.
Το μέτρο ανήκει σε μια ευρύτερη ομπρέλα περιορισμών που εισήγαγε η ιταλική κυβέρνηση για να πείσει τους ανεμβολίαστους να κάνουν τις πολύτιμες δόσεις. Στο Μπολζάνο, οι τοπικές αρχές έχουν επιχειρήσει να προσελκύσουν τους πολίτες στα εμβολιαστικά κέντρα κερνώντας… ψωμί και λουκάνικο. αλλά και απασχολώντας DJ που παίζει μουσική ντίσκο.
«Είναι ένα τοπικό ρητό – ο αγρότης δεν τρώει αυτό που δεν ξέρει», εξηγεί ο Άντζελο Νταπούντ, ένας 65χρονος πρώην μαραθωνοδρόμος και ιδιοκτήτης καταστήματος ένδυσης στο Ντομπιάκο. «Όμως οι άνθρωποι που ζουν στα αγροκτήματα και μένουν στο κρύο έχουν σκληρότερη πάστα, δεν παθαίνουν ούτε κρυολόγημα».
Αρνείται να εμβολιαστεί επικαλούμενος κάποια πάθηση του θυρεοειδούς, ενώ η σύζυγός του και τα παιδιά του παραμένουν επίσης ανεμβολίαστοι.
Όμως πολλοί κάτοικοι, που εμπιστεύονται την επιστήμη για την προστασία τους από τη λοίμωξη, ανησυχούν ότι οι γείτονές τους παίζουν με τη φωτιά.
«Εδώ είναι πεπεισμένοι ότι ζουν σε επίγειο παράδεισο με πεντακάθαρο αέρα κι έτσι δεν αρρωσταίνουν», τονίζει η Αντριάνα Τσιλιότο, μια 74χρονη. «Όμως αρρωσταίνουν».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις