Κοροναϊός – Ανησυχίες για τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον και το ενδεχόμενο για νέα μέτρα τις ημέρες των Χριστουγέννων
Η τήρηση των μέτρων και ο εμβολιασμός είναι τα καλύτερα «όπλα» για την μεταδοτικότητα της Όμικρον, λένε οι επιστήμονες - Ενδεχόμενο και για νέα μέτρα τις ημέρες των γιορτών
Η μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής Όμικρον, είναι αυτό που φοβίζει πλέον τον πλανήτη. Καμία παραλλαγή του κοροναϊού δεν εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα όπως η Όμικρον. Η μια μετά τις άλλες χώρες βρίσκονται σε συναγερμό. Το ίδιο φυσικά και η Ελλάδα η οποία μετρά ήδη 17 κρούσματα της νέας παραλλαγής.
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και οι ειδικοί, όπως ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, αλλά και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, φοβούνται περαιτέρω διασπορά του ιού λόγω των περισσότερων συναναστροφών σε κλειστούς χώρους μέσα στις γιορτές.
Την ίδια ώρα, ο επιδημιολογικός χάρτης της Ελλάδας περάνει σε «βαθύ κόκκινο» μέρα με τη μέρα, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και νέα μέτρα, όπως συμβαίνει σε αρκετές πλέον χώρες της Ευρώπης. Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν απέκλεισε την επιβολή νέων μέτρων ειδικά για την περίοδο των Χριστουγέννων.
Φως… στα παραπάνω παραμένει, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο εμβολιασμός αλλά και τα νέα φαρμακευτικά σκευάσματα που έρχονται το νέο χρόνο, όπως τα περιέγραψε ο επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.
Πολύ πιο μεταδοτική η Όμικρον λέει η Παγώνη
Η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, βρέθηκε καλεσμένης σήμερα στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» και μίλησε για την πανδημία, τον εμβολιασμό.
Η Ματίνα Παγώνη, επεσήμανε το τί οφείλουν οι πολίτες να πράξουν στην περίοδο των εορτών, τονίζοντας πως η τήρηση των μέτρων και ο εμβολιασμός είναι τα καλύτερα «όπλα» διαχείρισης της πανδημίας.
«Πρέπει να τηρούμε όλοι τα μέτρα ατομικής προστασίας και να είμαστε προσεκτικοί. Μετά την εμπειρία που έχουμε με τον κοροναϊό πρέπει να ξέρουμε πώς να το διαχειριστούμε. Να κάνουμε ένα τεστ να τηρούμε τα μέτρα, γιατί έχουμε μία μετάλλαξη «όμικρον» πολύ μεταδοτική και πολύ περισσότερο από την «Δέλτα».
Η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ συμπλήρωσε πως τα «αγκάθια» της πανδημίας έως τώρα είναι δύο. «Οι θάνατοι και ασθενείς στις ΜΕΘ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή. Ελπίζω να μειωθούν και ο κόσμος να εμβολιαστεί».
Για το εάν είναι ορθό να κλείσουν τα μαγαζιά στην περίοδο των εορτών, η κ. Παγώνη ήταν ξεκάθαρη.
«Δεν μπορούν να μείνουν κλειστά τα μαγαζιά. Το τρίπτυχο είναι το εξής: μεγάλη προσοχή τεστ και μέτρα ατομικής προστασίας», δήλωσε.
Η κυβέρνηση οφείλει να αυξήσει τα εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιά. Από τη στιγμή που έχουν ξεκινήσει οι εμβολιαμοί πρέπει να γίνουν καινούρια κέντρα και να στελεχωθούν άμεσα. Να αυξηθούν τα εμβολιαστικά κέντρα για τα παιδιά, και όχι να χρησιμοποιούνται τα ίδια που ήδη υπάρχουν», ανέφερε η κ. Παγώνη.
«Η επιτροπή έχει εισηγηθεί τους κανόνες εμβολιασμού, δεν μπορεί να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Όποιος έχει περάσει τη Δέλτα δεν αποκλείεται ότι μπορεί να περάσει την «Όμικρον», είπε σχετικά με το ενδεχόμενο να εκτεθεί ξανά κάποιος από τον κοροναϊό.
Απειροελάχιστο το σενάριο να μην επικρατήσει η Όμικρον, λέει ο Τζανάκης
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η μετάλλαξη Όμικρον υπάρχει πλέον στην κοινότητα και το σενάριο να μην επικρατήσει είναι πια απειροελάχιστο. «Μιλάμε για ένα σενάριο επικράτησης της Όμικρον και νομίζω ότι μέσα στις γιορτές θα έχουμε εξελίξεις ή το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου. Η Όμικρον αναπτύσσεται ιλιγγιωδώς αλλά δεν ξέρουμε το πλήρες κλινικό της προφίλ, δεν ξέρουμε σε τι βαθμό προκαλεί βαριά νόσο και σε ποιους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αν και σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα δίνουν ότι υπάρχει αποτελεσματικότητα των εμβολίων ειδικά με την τρίτη δόση, πρέπει να περιμένουμε δύο εβδομάδες ακόμα για να δούμε και τα κλινικά στοιχεία. «Ο κόσμος που έχει εμβολιαστεί και με την τρίτη δόση και κυρίως οι νέοι δεν πρέπει να φοβούνται καθόλου, αν προσέχουν στοιχειωδώς», επισήμανε. Πρόσθεσε δε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν οι άνω των 60 ετών και αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, ενώ όσοι δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, να σπεύσουν να την κάνουν.
Παράλληλα, ο κ. Τζανάκης τόνισε την ανάγκη να ληφθούν νέα μέτρα και για τα σχολεία, όπως η παράταση των σχολικών διακοπών ή την πρώιμη έναρξή τους, αλλά και η απαγόρευση των εκδρομών, καθώς τις τελευταίες μέρες καταγράφεται μια αύξηση των κρουσμάτων κατά 5%-7% στις ηλικίες 0-18 ετών.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο υπερμετάλλαξης με το συνδυασμό Δέλτα και Όμικρον, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι είναι μια προσέγγιση που μπορεί να ισχύσει και σε περίπτωση που ο άνθρωπος που προσβληθεί είναι ανοσολογικά ανεπαρκής και διαρκέσει πολύ μεγάλο διάστημα αυτή η φορία των δύο ιών, ενδεχομένως να ανταλλάξουν μεταξύ τους γενετικό υλικό και να προκύψει ένας ιός «χίμαιρα» που μπορεί να είναι πολλές κατευθύνσεις. «Η μια είναι να παραμείνει ο ίδιος, η άλλη να γίνει πολύ πιο ήπιος και η τρίτη να γίνει πολύ πιο σοβαρός», κατέληξε.
Νέα μέτρα στην Ελλάδα
Ειδικά για τα Χριστούγεννα, ο κ. Τζανάκης, πρότεινε αυστηρότερα μέτρα για αυτούς που δεν είναι εμβολιασμένοι με τρίτη δόση προκειμένου να εισέλθουν στα κέντρα διασκέδασης και αυξημένο testing σε όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
«Το υγειονομικό σύστημα θα εξακολουθήσει να πιέζεται και μετά τις γιορτές, οι θάνατοι για μια ακόμα εβδομάδα ακόμα θα είναι ψηλά και μετά θα αρχίσουν ελαφρά να μειώνονται και θα δούμε σημαντική μείωση λίγο μετά τις γιορτές», συμπλήρωσε.
Στην Ελλάδα, αν και έχει αποκλειστεί από την Κυβέρνηση το σενάριο για νέα μέτρα, δεν αποκλείεται τελικά να ανακοινωθεί και κάτι καινούργιο.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αφήσε… ορθάνοιχτο το παράθυρο για την επιβολή νέων μέτρων που θα έχουν την μορφή επιπρόσθετων τεστ κάτι που αν συμβεί θα αφορά μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων.
«Τα όσα γνωρίζουμε για την μετάλλαξη Όμικρον είναι ασφαλώς ιδιαίτερα ανησυχητικά. Η απάντηση στη μετάλλαξη «Όμικρον» αυτή τη στιγμή είναι η επιτάχυνση των εμβολιαστικών προγραμμάτων μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις ενισχυτικές δόσεις. Η Ελλάδα ήταν μια από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που άνοιξε την ενισχυτική δόση για όλες τις πληθυσμιακές ομάδες και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα. Αν χρειαστεί να λάβουμε επιπρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τα επιπλέον τεστ, πιστεύω ότι αυτά θα χρειαστεί να εφαρμοστούν μόνο για την περίοδο των Χριστουγέννων, ώστε να μπορέσουμε να κερδίσουμε επιπλέον χρόνο για να αυξήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των ανθρώπων που θα κάνουν την ενισχυτική δόση. Είναι μια μάχη με τον χρόνο. Αλλά κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε πριν μας χτυπήσει η Όμικρον είναι κέρδος, γιατί θα μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού που θα έχει εμβολιαστεί με την ενισχυτική δόση», είπε από την Σύνοδο Κορυφής.
«Στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας Covid-19, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών. Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19/12 και ώρα 06:00», είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Πέμπτης, λόγω της ανησυχίας για την παραλλαγή Όμικρον.
Η οδηγία αφορά στους πάντες, όλες τις πύλες εισόδου (και τα χερσαία σύνορα), τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους. Η «Όμικρον» έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της σε Αττική, Κρήτη και Λακωνία, με αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του, να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για περαιτέρω μέτρα.
«Στην Ελλάδα ανοίξαμε την 3η δόση για όλο τον πληθυσμό, είμαστε από τους πρώτους και αν χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Αυστηροποίηση μέτρων και σε άλλες χώρες
Στη Γαλλία ανακοινώθηκε ότι θα ενισχυθούν οι έλεγχοι στους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από τη Βρετανία, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ έπειτα από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού που παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Θυμίζουμε ότι καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στη Βρετανία. Μέσα σε μία ημέρα καταγράφηκαν 78.610 νέα κρούσματα, περίπου 10.000 περισσότερα από το προηγούμενο ρεκόρ, τον Ιανουάριο.
Η Σουηδία θα ζητήσει από τους επισκέπτες από άλλες σκανδιναβικές χώρες να φέρουν υγειονομικό πάσο για να διασχίσουν το σύνορό της καθώς αυξάνει σταδιακά τους περιορισμούς εν μέσω των αυξανόμενων κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.
«Παρατηρούμε μια αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη, αλλά και στους γείτονές μας», δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Μαγκνταλένα Άντερσον, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TT.
«Για τους επισκέπτες από οποιαδήποτε χώρα εκτός από τις σκανδιναβικές απαιτούμε ένα εμβολιαστικό πάσο. Σήμερα η κυβέρνηση θα αποφασίσει ότι τα ίδια θα ισχύουν και για τις σκανδιναβικές χώρες», πρόσθεσε η πρωθυπουργός. Οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ στις 21 Δεκεμβρίου, μετέδωσε το ΤΤ.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Νορβηγία αυστηροποίησε τους περιορισμούς για τον κοροναϊό σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον εν μέσω του επιπέδου ρεκόρ των μολύνσεων και νοσηλειών.
Η Δανία έχει επαναφέρει τους περιορισμούς μεταξύ των οποίων το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και η μείωση του ωραρίου λειτουργίας για τα εστιατόρια και τα μπαρ.
Επίσης, στην Ουκρανία η κυβέρνηση θα επεκτείνει από το τέλος Δεκεμβρίου τους περιορισμούς κατά του κοροναϊού για ένα ακόμη τρίμηνο, μέχρι τις 31 Μαρτίου, λόγω των χαμηλών επιπέδων εμβολιασμού, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντενίς Σμιγκάλ.
Εμβόλια και νέα σκευάσματα
Ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, μίλησε στον ΑΝΤ1, για την εξέλιξη της πανδημίας ενώ αποκάλυψε ότι έρχεται ειδικό εμβόλιο για την Όμικρον αλλά και χάπι για τον κοροναϊό.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επαγγελματική του πορεία και εξήγησε πώς από την Κτηνιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης βρέθηκε στον κορυφαίο αμερικανικό κολοσσό.
«Το χάπι θα είναι είναι έτοιμο την Άνοιξη και θα είναι για τους αρρώστους από κοροναϊό και όχι για να προλάβουν να μην νοσήσουν. Όσοι το πάρουν από τους δέκα, μόνο ένας μπορεί να χρειαστεί να πάει στο νοσοκομείο, σε αντίθεση με τη σημερινή εικόνα. Θα έχουμε 80 εκατομμύρια θεραπείες διαθέσιμες. Κάθε θεραπεία θα είναι πενθήμερη και θα έχει ένα χάπι το πρωί και ένα το βράδυ. Το κόστος θα είναι πολύ χαμηλότερο από τις μονοκλωνικές θεραπείες αλλά μεγαλύτερο από το εμβόλιο», είπε σχετικά ο κ. Μπουρλά.
Επίσης, σημείωσε ότι η Pfizer έχει ξεκινήσει να παρασκευάζει εμβόλιο για την Όμικρον ωστόσο, αν και θα είναι έτοιμο τον Μάρτιο μπορεί να μην χρειαστεί να διατεθεί, καθώς τα σημερινά εμβόλια είναι ισχυρά απέναντι στη νέα παραλλαγή του κοροναϊού.
«Δεν είμαι βέβαιος, αλλά το πιο πιο πιθανό είναι ότι ο Όμικρον θα επικρατήσει. Είναι αρκετά περίπλοκο και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Δεν υπάρχει περίπτωση η τρίτη δόση να μην είναι αποτελεσματική, αλλά δεν ξέρω αν θα είναι αποτελεσματική 95%. Δεν νομίζω να είναι κάτω από 75%», είπε.
Για την τρίτη δόση, τόνισε: «Έχω κάνει την τρίτη δόση. Οι πρώτες εργαστηριακές έρευνες και μελέτες δείξανε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Οι δύο πρώτες δόσεις δεν προστατεύουν καλά από την Όμικρον. Προστατεύουν πολύ καλά από τον Δέλτα. Η τρίτη δόση είχε τεράστια άνοδο της προστασίας. Ήταν περίπου ίδια με την προστασία που είχε κάποιος με τις δύο δόσεις για τον αρχικό ιό».
Στο «βαθύ κόκκινο» 26 περιοχές
Ακόμη μία περιφέρεια της χώρας μπήκε αυτή την εβδομάδα στο βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) του Επιδημιολογικού Χάρτη, ενώ μία περιφέρεια πέρασε από το κίτρινο (επίπεδο 2) στο πορτοκαλί (επίπεδο 3), καθώς παρουσίασε νέα επιδείνωση στους επιδημιολογικούς δείκτες.
Μόνο μία περιφέρεια κατέγραψε ύφεση του επιδημιολογικού φορτίου και, ως εκ τούτου, το επίπεδο επικινδυνότητας μειώθηκε.
Στο πορτοκαλί παραμένουν ο κεντρικός, δυτικός και βόρειος τομέας Αθηνών, όπως και η Ανατολική Αττική και ο Πειραιάς.
Οι επιδημικοί δείκτες επιδεινώθηκαν και ανέβηκαν επίπεδο:
- Από το κόκκινο (επίπεδο 4) στο βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5): Λακωνία
- Από κίτρινο (επίπεδο 2) σε πορτοκαλί (επίπεδο 3): Λασίθι
Παρουσίασαν βελτίωση στους επιδημικούς δείκτες και κατέβηκαν επίπεδο
- Από το βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) στο κόκκινο (επίπεδο 4): Πέλλα
Επιδημιολογικός Χάρτης
Οι 26 περιοχές της χώρας οι οποίες είναι πλέον σε βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) είναι:
Θεσσαλονίκη
Άγιον Όρος
Αχαΐα
Λάρισα
Μαγνησία
Καστοριά
Κιλκίς
Ημαθία
Πιερία
Φλώρινα
Έβρος
Λακωνία
Δράμα
Μεσσηνία
Σέρρες
Τρίκαλα
Κοζάνη
Καρδίτσα
Χαλκιδική
Φθιώτιδα
Θάσος
Λέσβος
Γρεβενά
Άρτα
Αιτωλοακαρνανία
Ευρυτανία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις