Όμικρον – «Καμία ένδειξη» ηπιότερης νόσου, δείχνει έρευνα στη Βρετανία – Πόσο αποτελεσματική είναι η αναμνηστική δόση
Οι ασθενείς της νέας παραλλαγής φαίνεται ότι κινδυνεύουν εξίσου να χρειαστούν νοσηλεία. Μεγάλη πτώση αποτελεσματικότητας των εμβολίω χωρίς την αναμνηστική δόση.
Ανάλυση των δεδομένων για τα κρούσματα Όμικρον στην Βρετανία δεν εντοπίζει «καμία ένδειξη» ότι η νέα παραλλαγή προκαλεί ηπιότερη νόσο, ανακοίνωσαν ερευνητές του Imperial College στο Λονδίνο, οι οποίοι προειδοποιούν ότι τα εμβόλια έχουν μικρή αποτελεσματικότητα χωρίς την αναμνηστική δόση.
Τα προκαταρκτικά ευρήματα που παρουσίασε η ερευνητική ομάδα δείχνουν να διαψεύδουν την ελπίδα ότι η Όμικρον δεν θα ασκήσει νέες πιέσεις στα συστήματα υγείας.
«Η μελέτη δεν εντοπίζει καμία ένδειξη ότι η Όμικρον είναι λιγότερο σοβαρή από τη Δέλτα, όπως δείχνει είτε η αναλογία των ανθρώπων που εμφανίζονται θετικοί και αναφέρουν συμπτώματα, είτε η αναλογία των κρουσμάτων που προσέρχονται σε νοσοκομεία μετά τη λοίμωξη» αναφέρουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κορυφαίο επιδημιολόγο καθηγητή Πολ Φέργκιουσον.
Τονίζουν πάντως πως τα δεδομένα για τις νοσηλείες «παραμένουν πολύ περιορισμένα αυτή τη στιγμή».
Διαβάστε επίσης: Η νέα παραλλαγή δεν είναι σίγουρα πιο ήπια, προειδοποιεί η Νότια Αφρική
Η ανάλυση συνέκρινε 120.000 κρούσματα Δέλτα με 15.000 ύποπτα κρούσματα Όμικρον. Έδειξε ότι οι ασθενείς της Όμικρον δεν ήταν λιγότερο πιθανό να παραμείνουν ασυμπτωματικοί. Ήταν επίσης εξίσου πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία, αν και η συγκεκριμένη εκτίμηση βασίστηκε σε μόλις 24 νοσηλείες λόγω Όμικρον, συγκριτικά με πάνω από 1.000 λόγω Δέλτα.
Τα ευρήματα για τα εμβόλια
Η αναμνηστική δόση, εκτιμά η αδημοσίευτη μελέτη, προσφέρει αποτελεσματικότητα γύρω στο 85% έναντι της σοβαρής νόσου από Όμικρον και πάνω από 90% έναντι του θανάτου από τη νέα παραλλαγή, περίπου 60 ημέρες μετά τη χορήγησή της.
Χωρίς αναμνηστική δόση, το επίπεδο προστασίας πέφτει σημαντικά:
- Έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer, η προστασία έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης πέφτει στο 20%, συγκριτικά με 60% στην περίπτωση του Δέλτα, ενώ η προστασία έναντι της σοβαρής νόσου πέφτει στη χειρότερη περίπτωση στο 40%.
- Στην περίπτωση του εμβολίου της AstraZeneca, το επίπεδο προστασίας έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση εκτιμάται σε μηδέν έως 5% έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης και σε περίπου 20% έναντι της σοβαρής Covid-19.
- Ακόμα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η Όμικρον πενταπλασιάζει τον κίνδυνο επαναλοίμωξης, συγκριτικά με τη Δέλτα, κάτι που σημαίνει ότι η προστασία έναντι νέας λοίμωξης μπορεί να είναι μόλις 19%.
Όπως τόνισε ο καθηγητής Φέργκιουσον, τα ευρήματα υποδεικνύουν πως η Όμικρον «αποτελεί μείζονα, επικείμενη απειλή για τη δημόσια υγεία], καθώς προσφέρει νέες ενδείξεις για την ικανότητα της νέας παραλλαγής να διαφεύγει από τα εμβόλια και τη φυσική ανοσία.
- Μαγδεμβούργο: Η στιγμή που το αυτοκίνητο πέφτει πάνω στο πλήθος
- Παρουσία του υφυπουργού Εσωτερικών Βασίλη Σπανάκη τα εγκαίνια της νέας έδρας της Περιφέρειας στην Κέρκυρα
- Φαβορί για να κατακτήσει το Conference League η Τσέλσι – Πόσες πιθανότητες έχει ο Παναθηναϊκός (pic)
- Γάζα: Τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιοι νεκροί σε ισραηλινά πλήγματα, λένε υγειονομικοί – Συγκλονιστικές εικόνες
- ΔΣΑ: Διήμερη αποχή δικηγόρων από δίκες στα Πολιτικά Τμήματα του Αρείου Πάγου
- Οργασμοί ύπνου και μακροχρόνιες σχέσεις: Πέντε facts που μάλλον δεν ήξερες για το σεξ