Facebook – Μισθοφόροι κατάσκοποι παρακολουθούσαν 50.000 άτομα σε όλο τον κόσμο
O πόλεμος που κήρυξε η εταιρεία στους μισθοφόρους κατασκόπους έρχεται εν μέσω της ευρύτερης κινητοποίησης των ΗΠΑ κατά των ιδιωτικών εταιρειών παρακολούθηση.
Επτά εταιρείες ιδιωτικών πρακτόρων είχαν απλώσει πλοκάμια σε Facebook, Instagram και WhatsApp χακάροντας και παρακολουθώντας 50.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αποκάλυψε η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ Meta Platforms Inc.
O πόλεμος που κήρυξε η εταιρεία στους μισθοφόρους κατασκόπους έρχεται εν μέσω ευρύτερης κινητοποίησης των ΗΠΑ κατά των ιδιωτικών εταιρειών παρακολούθησης. Τον περασμένο μήνα η αμερικανική κυβέρνηση έβαλε σε μαύρη λίστα την ισραηλινή NSO Group, δημιουργό του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από κυβερνήσεις εναντίον πολιτικών, ακτιβιστών και δημοσιογράφων σε όλο τον κόσμο.
Η Meta έχει προσφύγει κατά της NSO. Η νέα έκθεσή της για τους ιδιώτες κατασκόπους στέλνει το μήνυμα ότι «η βιομηχανία παρακολούθησης κατά παραγγελία είναι πολύ ευρύτερη από μια μεμονωμένη εταιρεία» δήλωσε στο Reuters ο Ναθάνιελ Γκλάιτσερ, επικεφαλής πολιτικής ασφάλειας στη Meta.
Διαβάστε επίσης:
- Pegasus – Τουλάχιστον πέντε υπουργοί της Γαλλίας θύματα του λογισμικού κατασκοπείας
- Σκάνδαλο Pegasus – Ο σεΐχης του Ντουμπάι ένοχος για χακάρισμα της πρώην συζύγου του
Η εταιρεία μπλόκαρε περίπου 1.500 προφίλ, τα περισσότερα ψεύτικα, τα οποία διαχειρίζονταν επτά εταιρείες που έβαζαν στο στόχαστρο χρήστες σε περισσότερες από 100 χώρες.
Μια από τις εταιρείες είναι η ισραηλινή Black Cube, η οποία είχε αναλάβει αποστολές παρακολούθησης για λογαριασμό του Χάρβεϊ Ουάινστιν, καταδικασμένου βιαστή του Χόλιγουντ. Η εταιρεία είχε δημιουργήσει ψεύτικα προφίλ για να συνομιλεί με τους στόχους online και να συγκεντρώνει τις διευθύνσεις email τους.
Η Black Cube απάντησε «ότι δεν αναλαμβάνει επιχειρήσεις χάκινγκ ή phishing» και ότι οι δραστηριότητες «όλων των πρακτόρων της συμμορφώνονται πλήρως με την τοπική νομοθεσία».
Η λίστα της έκθεσης περιλαμβάνει επίσης την BellTroc, ινδική εταιρεία της οποίας τη δράση είχε αποκαλύψει το Reuters και η οργάνωση Citizen Lab, την ισραηλινή εταιρεία Bluehawk CI και την ευρωπαϊκή Cytrox. Και οι τρεις κατηγορούνται για χακάρισμα.
Δύο άλλες εταιρείες, η Cognyte και η ισραηλινής Cobwebs Technologies, κατηγορούνται όχι για χακάρισμα αλλά για δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών που προσπαθούσαν να πείσουν τους χρήστες να αποκαλύψουν ευαίσθητα δεδομένα τους.
- «Το κυνήγι»: Η ταινία του Χρήστου Πυθαρά μας θυμίζει πώς κάθε ζώο έχει τα όρια του
- Πλάκα: Η «γειτονιά των θεών» κινδυνεύει από τον υπερτουρισμό – Αφιέρωμα στον Guardian
- Κωνσταντινίδης: «Το θέμα με Τάισον έχει λήξει»
- Αττική: Mεθυσμένη οδηγός συνελήφθη δύο φορές σε διάστημα λίγης ώρας – Την καταδίωξαν για να συλληφθεί
- Κλειστά ακίνητα: Τα μισά κίνητρα και η τσουχτερή… ανακαίνιση [γραφήματα]
- Επίθεση στο Μόναχο: Μια μητέρα και η δίχρονη κόρη της υπέκυψαν στα τραύματά τους