Μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα στη σκιά των δημοσκοπήσεων, του ισχυρού ΚΙΝΑΛ και της έρευνας για τις ΜΕΘ
Οι δύο μονομάχοι πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδεύουν για την αυριανή μονομαχία στη Βουλή στη σκιά του σάλου που έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα - Λύτρα αλλά και της διαγραφής Κουρουμπλή
Μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται αύριο κατά την τελευταία ημέρα συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού του 2022.
Ποιος ευθύνεται για τους θανάτους στην πανδημία
Οι δύο μονομάχοι πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδεύουν για την αυριανή μονομαχία στη Βουλή στη σκιά του σάλου που έχει προκαλέσει η δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα αλλά και της διαγραφής Κουρουμπλή που έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς την αντιπαράθεση για το ποιος ευθύνεται για τους θανάτους στην πανδημία και αν μπορούσαν να είναι μικρότερη η μακάβρια λίστα του κοροναϊού.
Παράλληλα στη σκιά αυτής της αντιπαράθεσης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι υποχρεωμένοι να πάρουν υπόψη τους τα νέα δεδομένα που φαίνεται να δημιουργεί η εντυπωσιακή δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη, καθώς αν δεν αποτελεί προϊόν της συγκυρίας μια τέτοια δημοσκοπική ένδειξη θα μπορούσε να προκαλέσει ανατροπές και νέες ισορροπίες ανάμεσα στους δύο βασικούς πόλους εξουσίας.
Υπό αυτή την έννοια Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας θα κονταροχτυπηθουν αύριο στη βουλή έχοντας στραμμένο το βλέμμα και στον τρίτο του πολιτικού συστήματος.
Σε κάθε περίπτωση πάντως το αν υπάρχουν ευθύνες για τους θανάτους στην πανδημία και που αυτές οι ευθύνες αποδίδονται είναι ένα ζήτημα που στην κυβέρνηση γνωρίζουν καλά ότι μπορεί να αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στη μέχρι τώρα εικόνα της.
Δίκοπο μαχαίρι
Αντίστοιχα η αντιπολιτευτική διαχείριση τέτοιων ζητημάτων είναι δίκοπο μαχαίρι και είναι σαφές ότι κάθε πλευρά επενδύει στις αδυναμίες του αντιπάλου της, γι’ αυτό άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας έσπευσε ενόψει της αυριανής μονομαχίας του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαγράψει τον Παναγιώτη Κουρουμπλή για τα περί δολοφόνων προς τους κυβερνητικούς βουλευτές.
Ενώ και ο Παύλος Πολάκης που έχει χρησιμοποιήσει σε προηγούμενη φράση αντίστοιχη φρασεολογία («είστε δολοφόνοι») σήμερα στη Βουλή επιχείρησε να ανασκευάσει χωρίς πάντως να αποποιείται της ουσίας των επιθέσεών του στην κυβέρνηση ότι με την πολιτική της χρεώνεται την ευθύνη για τις καθημερινές εκατόμβες των νεκρών.
Συγγνώμη, παραίτηση και εκλογές;
Αυτό που ίσως μένει να φανεί είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας που έχει προαναγγείλει μια εφ’ όλης της ύλης κορυφαία πολιτική σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα πάει ένα βήμα παραπέρα στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή πλησιάζοντας τη διατύπωση του αιτήματος των εκλογών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με αφορμή την δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα για την αυξημένη θνητότητα εκτός ΜΕΘ λόγω των περιορισμένων αντοχών του ΕΣΥ, ουσιαστικά διατύπωσε μισό αίτημα για εκλογές ενόσω βρισκόταν στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών.
«Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ πρωθυπουργός που θα συλλαμβανόταν να ψεύδεται στη βουλή για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που αφορά τη ζωή χιλιάδων πολιτών, είτε θα είχε ζητήσει δημοσίως συγγνώμη είτε θα είχε παραιτηθεί» δήλωσε χτες ο κ. Τσίπρας, ενώ σήμερα ο Χρήστος Σπίρτζης στη Βουλή κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού τόνισε με νόημα ότι «αν θέλει η κυβέρνηση να προσφέρει πραγματικά στη χώρα, να απομακρυνθεί το νέο έτος με μεγάλη ταχύτητα».
Από εκεί και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τις επιθέσεις του στον κ. Μητσοτάκη χρεώνοντάς του την πολιτική και ηθική ευθύνη για εκατόμβη νεκρών και σηκώνει κατακόρυφα τους τόνους με αφορμή τα όσα υποστηρίζουν τα κυβερνητικά στελέχη για τη μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα.
Ποιοι πήραν στα χέρια τους τη μελέτη
Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά απαντήσεις για το ποιος από την κυβέρνηση παρέλαβε τη μελέτη. «Επειδή εν τέλει δεν είναι καθόλου αδιάφορο, και ο κ. Λύτρας είναι ξεκάθαρος πως ‘ενημερώσαμε επανειλημμένα και δη στο ανώτατο επίπεδο λήψης αποφάσεων’, κάτι το οποίο δεν διέψευσε ούτε ο κ. Τσιόδρας που τώρα στοχοποιεί ο κ. Μητσοτάκης, περιμένουμε μία και μόνο απάντηση από τον κ. Μητσοτάκη: Ποιοι πήραν τη μελέτη στα χέρια τους και την αγνόησαν; Ο κ. Κικίλιας και ο κ. Κοντοζαμάνης; Ο κ. Σκέρτσος; Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης; Όλοι μαζί; Αργά ή γρήγορα θα απαντήσουν, μετά και την εισαγγελική παρέμβαση».
Διαβάστε επίσης: Αψιμαχίες στη Βουλή για την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα και τη διαγραφή Κουρουμπλή
Γνωστά και αυτονόητα
Από την πλευρά της η κυβέρνηση υποβαθμίζει τη σημασία της μελέτης και τα συμπεράσματά της, ενώ συνεχίζει να διατείνεται ότι ουδέποτε έλαβε γνώση ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του πριν τη δημοσιοποίησή της.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ερωτηθείς σήμερα για την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα, επανέλαβε αρχικά ότι ποτέ μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης της δεν ήταν γνωστή στο Μαξίμου και στον Πρωθυπουργό.
Ενώ υπογράμμισε ότι όλα όσα αναφέρονται στη μελέτη είναι και γνωστά και αυτονόητα και μάλιστα ορισμένα εξ αυτών έχουν αναδειχθεί δημόσια κι από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Συμπλήρωσε δε πως ποτέ ο Πρωθυπουργός δεν ισχυρίστηκε ότι είναι το ίδιο να διασωληνώνεται κανείς εντός και εκτός ΜΕΘ, όπως του καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του ο Άκης Σκέρτσος μιλώντας σήμερα στη Βουλή μίλησε για ήσσονος σημασία ζήτημα το αν γνώριζε ή όχι η κυβέρνηση τη μελέτη υποστηρίζοντας ότι δεν κομίζει κάτι νέο και κάλεσε την αντιπολίτευση να μην προσπαθεί να διογκώσει αυτό το ζήτημα.
Αδιάφορο και ήσσονος σημασίας
«Το αν γνωρίζαμε ή όχι τη μελέτη είναι αδιάφορο. Δεν τη γνωρίζαμε. Σας διαβεβαιώ ότι η κυβέρνηση λαμβάνει δεκάδες αντίστοιχες εισηγήσεις και στατιστικά στοιχεία, τα μελετά όλα και τα αξιολογεί όλα. Μην προσπαθείτε να διογκώσετε ένα ζήτημα που είναι ήσσονος σημασίας», είπε ο κ. Σκέρτσος παραπέμποντας στις διαψεύσεις του κ. Οικονόμου και προσθέτοντας ότι «έχει γίνει πολύ μεγάλος θόρυβος για μια μελέτη, που δεν κομίζει κάτι καινούργιο».
Η κυβέρνηση «έχει τοποθετηθεί επανειλημμένα για τα θέματα αυτά, έχει λάβει πρωτοβουλίες, έχει σχεδιάσει και έχει υλοποιήσει πολιτικές, που ενισχύουν το σύστημα Υγείας, και προσπαθούν αν θεραπεύσουν, ακριβώς αυτά τα προβλήματα» είπε ο κ. Σκέτρτσος και συνέχισε:
«Ποια είναι τα προβλήματα που εντοπίζει η μελέτη; (1) ότι όταν δέχεται μεγαλύτερο φόρτο το Σύστημα Υγείας είναι δυσκολότερο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και (2) ότι υπάρχουν ανισότητες σε περιφερειακό επίπεδο στο ΕΣΥ. Και τα δύο ζητήματα έχουν τεθεί στο υψηλότερο επίπεδο, πολύ πριν την εκπόνηση της μελέτης από τον ίδιο τον πρωθυπουργό» επισήμανε ο κ. Σκέρτσος.
Διαβάστε επίσης: Αποκάλυψη MEGA – Ποιος παρέλαβε την έρευνα Τσιόδρα εκ μέρους της κυβέρνησης;
Διαβάστε επίσης: Η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα προκαλεί πολιτική «ζάλη» – Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση
Τοξική αντιπολίτευση
Την ίδια στιγμή τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν τις επιθέσεις τους κατά του ΣΥΡΙΖΑ καθώς στον απόηχο της διαγραφής Κουρουμπλή τονίζουν ότι η περίπτωση Κουρουμπλή είναι κορυφή του παγόβουνου της τοξικής αντιπολίτευσης που του ΣΥΡΙΖΑ.
Διψήφια ποσοστά για το ΚΙΝΑΛ
Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να δείχνουν μεγάλη έως και διψήφια διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα ανεβασμένα τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ που δημοσκοπικά τουλάχιστον δείχνει ότι θα μπορούσε να απειλήσει μελλοντικά τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με τις τάσεις της MRΒ η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30,7% έναντι 19,7% του ΣΥΡΙΖΑ ενώ τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό 13,5%.
Σε ότι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών για τον μήνα Δεκέμβριο σύμφωνα με την MRB ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 37,4% ευνοϊκών απόψεων και 45% όχι ευνοϊκών, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 30,7% ευνοϊκές γνώμες και 50% όχι ευνοϊκές γνώμες ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνει 30,4% ευνοϊκές γνώμες και μόλις 13,8% όχι ευνοϊκές γνώμες.
Εντυπωσιακή διαφοροποίηση
Σύμφωνα με τον «Σφυγμό» του Δεκεμβρίου της Prorata, τη τελευταία μηνιαία μέτρηση πολιτικών τάσεων και εκλογικής επιρροής των κομμάτων, η Νέα Δημοκρατία (33%) και ο ΣΥΡΙΖΑ (25%) παρουσιάζουν οριακές απώλειες της τάξης του 1% συγκριτικά με την μέτρηση του Οκτωβρίου, διατηρώντας την μεταξύ τους ποσοστιαία απόσταση, η οποία ανιχνεύεται και αυτή τη φορά στο 8%.
Σύμφωνα με την έρευνα, καταγράφεται μια εντυπωσιακή διαφοροποίηση της τάξης του 70% ως προς την επιρροή του Κινήματος Αλλαγής, το οποίο από το 6.5% της μέτρησης του Οκτωβρίου εκτοξεύεται σήμερα στο 11%. Όπως αναφέρει η εταιρεία, αναμφίβολα, η σημαντική αυτή μεταβολή συσχετίζεται με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος, επιβεβαιώνοντας την υπόθεση ότι η γενικευμένη αίσθηση αναγέννησης του κόμματος με νέα, προσλαμβανόμενα ως άφθαρτα υλικά, αναμφίβολα θα του έδινε μία νέα δυναμική την επόμενη μέρα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις