Σκυλακάκης – Ως τις 29 Δεκεμβρίου το αίτημα για την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης – Στα 11 δισ. οι δημόσιες επενδύσεις το 2022
Όσο υπάρχει η πανδημία, στο ΥΠΟΙΚ θα κάνουμε υγειονομικές δαπάνες, χωρίς να μας απασχολεί το κόστος τόνισε ο Θ. Σκυλακάκης σημειώνοντας ότι οι δαπάνες για την υγεία έχουν αυξηθεί ενώ ανέφερε ότι με την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης το 2022 θα έχουμε 11 δισ. ευρώ δημόσιες επενδύσεις. Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου θα κατατεθεί στην Κομισιόν το επόμενο αίτημα πληρωμής
Το 2022 θα είναι έτος λήξης της πανδημίας τουλάχιστον ως προς τις οικονομικές της επιπτώσεις είπε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης αναφερόμενος στις παραμέτρους με βάση τις οποίες διαμορφώθηκε ο προϋπολογισμός που ψηφίζεται αύριο στο κοινοβούλιο.
Οικονομικά το 2022 έτος λήξης της πανδημίας
Κυρίως λόγω του εμβολίου, όπως εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης «κάναμε μία επιλογή, και είπαμε ότι το 2022 θα είναι έτος λήξης της πανδημίας, τουλάχιστον στην οικονομική της επίπτωση, γιατί ο ιός φαίνεται ότι θα είναι μαζί μας για πολλά χρόνια. Είναι μία επιλογή, με την οποία συμφωνούν οι διεθνείς Οργανισμοί» ξεκαθάριζοντας πάντως πως «όσο υπάρχει η πανδημία και όσο μας επιβάλει να κάνουμε δαπάνες υγειονομικές, εμείς ως Υπουργείο Οικονομικών το έχουμε ξεκαθαρίσει, θα τις κάνουμε, χωρίς να μας απασχολεί το κόστος».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως οι δαπάνες στην πρόληψη από τη θεραπεία μιας πανδημίας είναι «η σωστή επιλογή παγκοσμίως» καθώς τα χρήματα αυτά «πιάνουν τόπο» και τόνισε: «Τα εμβόλια προστατεύουν, πολύ περισσότερο, από ό,τι αν βρεθείς στη δεινή θέση να φτάσεις σε μία ΜΕΘ, όπου, παγκοσμίως, οι πιθανότητές σου δεν είναι καλές».
Μάλιστα ο κ. Σκυλακάκης επικαλέστηκε στοιχεία του OECD τα οποία και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής και σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία το 2016-2017 η Ελλάδα ήταν η χειρότερη χώρα στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις λόγω υπερχρήσης αντιβιοτικών στην Ευρώπη λέγοντας πως «όταν μπαίνεις στην ΜΕΘ έχεις αυξημένες πιθανότητες από τις περίφημες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις»
«Η υπερχρήση αντιβιοτικών, μας έχει κάνει απίστευτα ευάλωτους στα ενδονοσοκομειακά βακτήρια» ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης λέγοντας πως «αυτό, όμως, που σώζει ζωές είναι το εμβόλιο. Είναι τα τεστ» συμπληρώνοντας ότι είναι καθοριστικός ο μαζικός εμβολιασμός ενόψει και της Όμικρον.
Το μαξιλάρι και το σύστημα υγείας
Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας για το 2022 προβλέπει δαπάνες 4,657 δισ. ευρώ, οι οποίες αν αφαιρεθούν τα 136 εκατ. που είναι οι εξειδικευμένες δαπάνες Covid, ανέρχονται στα 4,522 δισ. ευρώ, κάνοντας λόγο για αύξηση των δαπανών στην υγεία κατά 637 εκατ. ευρώ.
«Οι ΜΕΘ αυξήθηκαν, υπερδιπλασιάστηκαν. Παραλάβαμε ένα Σύστημα Υγείας, που οι ΜΕΘ, που υπήρχαν, δεν μπορούσαν να καλύψουν καν τις τρέχουσες ανάγκες, όχι τον πληθυσμό σε περίπτωση πανδημίας. Και οι δαπάνες που έγιναν στην υγεία τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, ήταν δυστυχώς, περιορισμένες» είπε ο κ. Σκυλακάκης εξαπολύοντας επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει την επιλογή να προτιμά να κάνει υπερπλεονάσματα, από την υπερφορολόγηση, και να βάζει τα λεφτά στο μαξιλάρι και όχι στο Σύστημα Υγείας» είπε ο κ. Σκυλακάκης ενώ τόνισε ότι στην κριτική του ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται σε ανακρίβειες φέρνοντας ως παράδειγμα τις περσινές δαπάνες υγείας. Όπως ανέφερε ο αν. υπουργός Οικονομικών αντί οι δαπάνες να μειωθούν κατά 572 εκατ. ευρώ, όπως έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυξήθηκαν 388 εκατ. ευρώ.
Το πρόβλημα προέρχεται από το φυσικό αέριο
Σε ότι αφορά τις ανατιμήσεις ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι το πρόβλημα προέρχεται κυρίως από το φυσικό αέριο. «Το πρόβλημά μας δεν είναι το πετρέλαιο. Είναι το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου έχει εκτιναχθεί, και ενώ ήταν, προ κρίσης, στα 15-20 ευρώ έχει πάει τώρα στα 70 και πάνω. Κάτι, που πιέζει, αφάνταστα, όλα τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Έχουμε, λοιπόν, ένα πρόβλημα ακρίβειας κυρίως λόγω ηλεκτρισμού κι αυτό είναι το πιο δύσκολο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».
Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Σκυλακάκης απέρριψε τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για μέιωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα (βενζίνη, πετρέλαιο και φυσικό αέριο) καθώς όπως υποστήριξε θα σήμαινε χοντρικά απώλεια 600 εκατομμυρίων ευρώ σε δημοσιονομικό επίπεδο, ενώ ταυτόχρονα ειδικά σε ότι αφορά τη βενζίνη αυτό θα ωφελούσε τους πλουσιότερους.
Λεφτόδεντρο δεν υπάρχει
«Λεφτόδεντρο δεν υπάρχει. Ότι δαπανούμε φέτος, αν το κάνουμε από έλλειμμα θα το πληρώσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν για να δαπανούμε χρήματα. Πρέπει να είμαστε σώφρονες και αυτό προσπαθούμε» υπογράμμισε ο Θόδωρος Σκυλακάκης.
Σε ότι αφορά το ελληνικό χρέος ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη από τις διεθνείς αγορές και τους θεσμούς λόγω των μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι η ανάκαμψη είναι τύπου V «ενώ και με την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης του χρόνου θα έχουμε 11 δισ. ευρώ δημόσιες επενδύσεις συν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης».
Σύμβαση με τις 4 συστημικές τράπεζες την επόμενη εβδομάδα
«Στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης την επόμενη εβδομάδα θα υπογράψουμε σύμβαση με τις 4 συστημικές τράπεζες και μέσα στις επόμενες μέρες θα διώξουμε 800 εκατ. ευρώ στις συστημικές και άλλα 600 στην EBRD και στην ΕΙΒ για να ξεκινήσει αυτό το τεράστιο και πολύ σημαντικό εργαλείο για επενδύσεις που είναι πρόσθετο.
»Επίσης, θα καταθέσουμε για το Ταμείο Ανάκαμψης το επόμενο αίτημα πληρωμής στις επόμενες μέρες, μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου – θυμίζω ότι υπάρχουν ακόμα χώρες που δεν έχουν πάρει έγκριση καν του αρχικού σχεδίου – και πιστεύω ότι παρά τις δυσκολίες θα πετύχουμε πολύ μεγάλες απορροφήσεις στα επόμενα χρόνια. Δεν θα είναι μια εύκολη πορεία ο επόμενος προϋπολογισμός, αλλά πιστεύω ότι έχουμε τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.
Το καράβι και η παλιά μηχανή
Και ο κ. Σκυλακάκης κατάληξε: «Τελειώνοντας θα ήθελα να κάνουμε μια μεταφορά. Φανταστείτε την Ελλάδα σαν ένα καράβι, σαν ένα όμορφο δικάταρτο ιστιοφόρο με μια παλιά μηχανή – η οικονομία μας ήταν μια παλιά μηχανή. Πριν από επτά χρόνια το καράβι το ανέλαβε ο προηγούμενος καπετάνιος, ανεμοδαρμένο αλλά πλόιμο. Αντί να το στρέψει στον ούριο άνεμο πήγε να το οδηγήσει στον ύφαλο. Είχε μάλιστα φωνάξει και το πλήρωμα για να χορεύουν στο κατάστρωμα κατά τη διάρκεια της πορείας προς τον ύφαλο. Ευτυχώς άλλαξε την τελευταία στιγμή ρότα, αλλά στη στροφή της τελευταίας στιγμής έσκισε τα μισά πανιά – τα 100 δις ευρώ που έλεγαν οι Ευρωπαίοι ότι χάσαμε.
»Στη συνέχεια, σε αυτούς που στο καράβι έκαναν τις πιο κρίσιμες δουλειές, ο καπετάνιος τους έκοψε τις μερίδες στο μισό και αυτοί αντέδρασαν αναλόγως, όπως όλοι θυμόμαστε. Τα άλλα ιστιοφόρα έσκιζαν το κύμα και το καράβι «κουτσοταξίδευε» με ταχύτητα που πλησίαζε το μηδέν. Το πλήρωμα είδε και απόειδε, άλλαξε καπετάνιο και αυτή τη στιγμή έχουμε μια καινούργια κυβέρνηση που πέρασε 2,5 χρόνια με τις μεγαλύτερες φουρτούνες που μπορούσε κανείς να βρει. Δεν υπάρχουν πιο σκληρές στιγμές από αυτές που πέρασε αυτή η κυβέρνηση την τελευταία διετία. Στιγμές δύσκολες, όταν έπρεπε να πάρεις αποφάσεις ζωής για τους ανθρώπους.
»Στιγμές δύσκολες που τις ζήσαμε όλοι και εμείς και οι οικογένειές μας. Σας βεβαιώνω όμως από πλευράς οικονομικής, ότι μόλις βρούμε λίγο καλό καιρό το καράβι θα τιναχθεί με ορμή μπροστά και θα αρχίσει να σκίζει ξανά τον άνεμο. Αυτό είμαι βέβαιος ότι θα συμβεί, γι’ αυτό μετά από πολλά χρόνια είμαι για πρώτη φορά πραγματικά
αισιόδοξος για την ελληνική οικονομία και την Ελλάδα».
- Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής της εν πλω διοίκησης της επιχείρησης «Ασπίδες» ο Νίκος Δένδιας
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-3: Μεγάλο διπλό στο Μετς για τους Ερυθρόλευκους
- Οι υψηλές πτήσεις της Νότιγχαμ Φόρεστ (vid+pic)
- Παλαιστίνια-Αμερικανίδα βουλευτής αρνήθηκε να στηρίξει την Κάμαλα Χάρις
- Ισπανία: Συγκλονίζει βίντεο με την διάσωση γυναίκας – Ήταν εγκλωβισμένη 3 ημέρες σε αυτοκίνητο
- Ένα αντίο στον σπουδαίο δημοσιογράφο Νίκο Ψιλάκη