Δεν είναι λίγοι εκείνοι που από το μεσημέρι της Δευτέρας και την κλήρωση με την Αταλάντα λένε – μετρώντας τις πιθανότητες – πως το ταξίδι του Ολυμπιακού φέτος στην Ευρώπη είναι κοντά στην ολοκλήρωσή του. Οπως δεν είναι λίγοι και εκείνοι που χάνοντας το μέτρημα από το κρεσέντο των Ερυθρολεύκων στη Super League (εννέα νίκες στη σειρά) εκτιμούν πως (και) το φετινό πρωτάθλημα ολοκληρώνεται μια ώρα αρχύτερα καθώς η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς δεν έχει αντίπαλο. Νίκησε η ΑΕΚ χθες το βράδυ στη Νεάπολη, μείωσε τη διαφορά στους οκτώ, αλλά και αυτό δεν (τους) λέει κάτι.

Βιαστικοί; Προφανώς, από τη στιγμή που δεν φτάσαμε ακόμη ούτε στα μισά του δρόμου. Στο ποδόσφαιρο δεν τελειώνει τίποτα μέχρι να… τελειώσει, ακόμη και όταν μια σειρά από δεδομένα σε οδηγούν σε συγκεκριμένο μονοπάτι. Πραγματικά όμως έχει ενδιαφέρον να συντονιστείς για μια στιγμή με την άποψή τους. Ακριβώς την ίδια που οι Ερυθρόλευκοι μόλις ολοκλήρωσαν μια ακόμη μεταγραφή σε άλλα κυβικά από την πίστα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μια υπόθεση που χθες τη συζήτησε ολόκληρη η Ευρώπη.

Αν το κάνεις; Πιθανότατα θα διαπιστώσεις με τον πιο απλοϊκό τρόπο τη διαφορά φιλοσοφίας του οργανισμού Ολυμπιακός. Την εξαίρεση του κανόνα. Πώς το είπε ο Πέδρο Μαρτίνς την Κυριακή μετά τον Αρη, όταν τον ρώτησαν για τη βαθμολογική διαφορά; «Δεν κοιτάζουμε πίσω, μόνο μπροστά»; Το είπε, όπως ακριβώς το έκανε χθες ο Βαγγέλης Μαρινάκης ολοκληρώνοντας ένα deal σε οκταψήφιο νούμερο για να δούμε ξανά τον Κώστα Μανωλά στο Γ. Καραϊσκάκης. Δεν είναι δύο διαφορετικές ιστορίες. Μία είναι.

Η ίδια μέθοδος που ο Ολυμπιακός ακολουθεί σταθερά, ανοίγοντας την ψαλίδα του εγχώριου ανταγωνισμού και ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της επιθυμίας για το παραπάνω έξω από τα σύνορα. Δεν κοιτάζει γύρω του επιδιώκοντας συγκρίσεις με παρονομαστή ελληνικό, γιατί αν το έκανε δεν θα έχτιζε ρόστερ με χρηματιστηριακή αξία στα 120 εκατ. ευρώ.

Δεν μετρά δεδομένα και πιθανότητες, γιατί αν το έκανε δεν θα είχε αποκλείσει την τελευταία τριετία κλαμπ όπως η Αρσεναλ, η Μίλαν και η Μαρσέιγ. Ασχολείται αποκλειστικά με το δικό του σχέδιο. Με εκείνο το «συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε» που τόσο του ταιριάζει. Και που χθες έστειλε ένα σωρό κόσμο έξω από τα γραφεία της ΠΑΕ. Γιατί καμιά φορά τα πιο ιδιαίτερα όνειρα, είναι αυτά που κάνεις με τα μάτια ανοιχτά…