Ακίνητα – «Φθηνές» μεταβιβάσεις έως 31 Ιανουαρίου του 2022
Η παράταση ισχύει μόνο για όσους προλάβουν να υποβάλουν μέχρι το τέλος του 2021 τις σχετικές δηλώσεις στην Εφορία
Επιπλέον έναν μήνα χρονικό περιθώριο έχουν οι φορολογούμενοι για να ολοκληρώσουν τις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες. Ωστόσο η παράταση αυτή ισχύει μόνο για όσους προλάβουν να υποβάλουν μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 τις σχετικές δηλώσεις στην Εφορία.
Τον δρόμο για «φθηνές» μεταβιβάσεις ακινήτων μετά την ενεργοποίηση των νέων αντικειμενικών αξιών και έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 άνοιξε η διάταξη που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση, παρέχεται η δυνατότητα σύνταξης συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων με επαχθή αιτία, δωρεά ή γονική παροχή, και μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος των νέων αντικειμενικών αξιών, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2022 μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2022, με βάση τις αντικειμενικές αξίες και τους συντελεστές που ισχύουν κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021, υπό την προϋπόθεση ότι οι οικείες δηλώσεις υποβλήθηκαν στις αρμόδιες ΔΟΥ μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2021.
Οπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, «ενόψει της αλλαγής των τιμών του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού αξίας ακινήτων από 1-1-2022, κρίνεται σκόπιμη η αντιμετώπιση των δυσχερειών που ανακύπτουν λόγω του πλήθους των μεταβιβάσεων που πραγματοποιούνται στο τέλος του έτους 2021».
Mε την παράταση που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών θα διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι που δεν προλαβαίνουν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά και πιστοποιητικά που απαιτούνται για τις μεταβιβάσεις ακινήτων και απειλούνταν με επιπλέον φόρους, λόγω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έως και 250% σε πάνω από 7.000 περιοχές από την 1η Ιανουαρίου.
Το τελευταίο διάστημα, οι φορολογούμενοι συνωστίζονται στα συμβολαιογραφικά γραφεία, τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία για να κλείσουν τις υποθέσεις τους και να υπογράψουν συμβόλαια.
Η ΑΑΔΕ έχει διευκολύνει τη διαδικασία με την ηλεκτρονική υποβολή και των δηλώσεων γονικών παροχών και δωρεών για ακίνητα εντός αντικειμενικού συστήματος, κινητά περιουσιακά στοιχεία και χρηματικά ποσά τα οποία δωρίζονται σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (γονείς, παιδιά, εγγόνια, γιαγιάδες, παππούδες). Οσον αφορά τις αγοραπωλησίες ακινήτων, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα κομπιούτερ των συμβολαιογράφων έχουν «πάρει φωτιά». Σε καθημερινή βάση υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty πάνω από 1.200 δηλώσεις.
Πάντως, ακόμη και στις περιπτώσεις των γονικών παροχών οι οποίες είναι αφορολόγητες έως τα 800.000 ευρώ, οι φορολογούμενοι θέλουν να τις κλείσουν καθώς η αύξηση των αντικειμενικών αξιών «φουσκώνει» τα έξοδα που συνοδεύουν τις μεταβιβάσεις, τα οποία είναι σημαντικά.
Πρώτη κατοικία
Ολες οι αγοραπωλησίες ακινήτων επιβαρύνονται με φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας. Ειδικά κατά την απόκτηση πρώτης κατοικίας ο φόρος 3% επιβάλλεται στο τμήμα της αξίας που υπερβαίνει τα αφορολόγητα όρια, τα οποία ανέρχονται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και σε 250.000 ευρώ για τον έγγαμο, ποσό που αυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα παιδιά του.
Έξοδα
Πριν από την απόκτηση ενός ακινήτου οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μια αγοραπωλησία συνοδεύεται από έξοδα. Δεν είναι μόνο ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει ο αγοραστής του ακινήτου αλλά και τα υπόλοιπα έξοδα (αμοιβή συμβολαιογράφου, έξοδα μεταγραφής) που τον βαρύνουν και θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται υπόψη, καθώς το ποσό που συγκεντρώνεται είναι σημαντικό. Μάλιστα προστίθεται στο συνολικό κόστος απόκτησης του ακινήτου και αποτελούν τεκμήριο.
Αυξήσεις
Στις περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες έχουν πάρει την ανηφόρα ο φόρος μεταβίβασης από την Πρωτοχρονιά εκτοξεύεται στα ύψη. Για παράδειγμα, για την αγορά ενός διαμερίσματος 100 τετραγωνικών στο Χαλάνδρι, όπου η τιμή ζώνης είναι σήμερα 1.250 ευρώ και αυξάνεται από τον Ιανουάριο στα 1.700 ευρώ, ο φόρος μεταβίβασης από 3.750 ευρώ που είναι σήμερα, από την 1η Ιανουαρίου θα «φουσκώσει» στα 5.100 ευρώ (αύξηση φόρου 36%).
Οι μεγαλύτερες όμως αυξήσεις στους φόρους έρχονται στις περιοχές στις οποίες επεκτάθηκε το αντικειμενικό σύστημα. Στις περιοχές αυτές καταγράφονται άλλωστε και οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες.
Για παράδειγμα, στο Μαρούσι η αύξηση της αντικειμενικής αξίας από 1.300 σε 2.000 ευρώ το τετραγωνικό ανεβάζει τον φόρο μεταβίβασης για την αγορά μιας κατοικίας 100 τ.μ. από 3.900 ευρώ που είναι σήμερα σε 6.000 ευρώ (αύξηση φόρου 54%).
Αγοραπωλησίες
Το κύμα μεταβιβάσεων ακινήτων μέρα με τη μέρα κορυφώνεται. Ο χάρτης της αγοράς δείχνει ότι οι Δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης συνθέτουν την πεντάδα των περιοχών με τις περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων από την αρχή του έτους. Στον Δήμο Αθηναίων έχουν αλλάξει χέρια 3.722 ακίνητα, στη Θεσσαλονίκη 1.658, στον Δήμο Πειραιά 554, ενώ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα υπάρχει και στα νησιά (Ρόδος, Πάρος, Κέρκυρα).
- Ρωσία: Ο Πούτιν δηλώνει «πρόθυμος να συνεχίσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Δύση»
- Μαγδεμβούργο: Φουντώνει η οργή κατά των γερμανικών αρχών για το μακελειό
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Οδηγός επιβίωσης στην πολυκατοικία
- ΗΠΑ: Ο Τραμπ… διαβεβαίωσε ότι ο Μασκ δεν μπορεί να γίνει Πλανητάρχης
- Super Μπάλα Live: Τα όργια της διαιτησίας αλλοιώνουν το πρωτάθλημα
- Υπερθέαμα: Δείτε γκολ και highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (vids)