Ψηφιακή κάρτα – Πώς θα λειτουργήσει, πότε ξεκινά
Ο εργαζόμενος μπορεί να δει την αποζημίωση ειδικού σκοπού, τα δώρα, αλλά και όλα τα επιδόματα που έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό
- Πατέρας βίαζε και εξέδιδε την ανήλικη κόρη του σε άγνωστους άνδρες - Σοκάρει υπόθεση στη Γαλλία
- Πολάκης: Τη Δευτέρα θα είμαι μπροστάρης σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ
- Φάμελλος: Τυχοδιώκτης ο Κασσελάκης – Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να σταματήσει το πάρτι δισεκατομμυρίων του Μητσοτάκη
- Το «εστιατόριο των λανθασμένων παραγγελιών» στην Ιαπωνία έχει να μας διδάξει πολλά
Σταδιακά από τον Ιούνιο ξεκινά η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στον ιδιωτικό τομέα.
Η νέα εφαρμογή Myergani.gr.gov – η οποία είναι ήδη διαθέσιμη – είναι ένα εργαλείο προσωπικής πληροφόρησης στα χέρια του εργαζομένου, ο οποίος μπορεί να ελέγχει σε πραγματικό χρόνο όλες τις δηλώσεις των εργοδοτών που τον αφορούν. Εως το τέλος Ιανουαρίου, η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη και στις κινητές συσκευές.
Η εφαρμογή
Η εφαρμογή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προπομπός της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα αρχίσει να εφαρμόζεται τον Ιούνιο του 2022 αρχής γενομένης από τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα σουπερμάρκετ.
«Τον Μάρτιο θα είναι έτοιμος ο ηλεκτρονικός εγκέφαλος πάνω στον οποίο θα “δομηθεί” η ψηφιακή κάρτα. Θα κάνουμε πράξη το αίτημα των εργαζομένων να μην τους κλέβει κανένας το ωράριό τους. Είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη που εφαρμόζουμε την ψηφιακή κάρτα» τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στη διαδικτυακή παρουσίαση της εφαρμογής Myergani.gr.gov. «Στόχος μας είναι προχωρήσουμε και στις μικρές επιχειρήσεις, καθώς εκεί εντοπίζεται κυρίως η μαύρη και υποδηλωμένη εργασία».
Σταδιακά η ψηφιακή κάρτα θα επεκταθεί στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία, ενώ θα καλύψει και τους εργαζομένους χωρίς σταθερό τόπο εργασίας όπως είναι οι τηλεργαζόμενοι.
Απατώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δυνατότητα καταγγελιών των εργαζομένων για αυθαίρετες συμπεριφορές μέσω της εφαρμογής (καθώς υπάρχουν πολλές καταγγελίες κυρίως στο λιανεμπόριο), η γενική γραμματέας Εργασίας Αννα Στρατινάκη σημείωσε ότι η αυτοματοποίηση των καταγγελιών μέσω της εφαρμογής είναι ένα ενδεχόμενο που εξετάζεται.
«Πρόθεσή μας είναι η διαδικασία της καταγγελίας να συνδυαστεί με νομική υποστήριξη του εργαζόμενου. Υπενθυμίζω ότι με το πάτημα ενός κουμπιού μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ο εργαζόμενος μπορεί να υποβάλει ένσταση για το πρόστιμο που του υπεβλήθη για τη μη καταχώριση του rapid test. Θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε κάτι ανάλογο και για τις καταγγελίες» συμπλήρωσε η Αννα Στρατινάκη.
Σύμφωνα με την ίδια, η εφαρμογή Myergani.gr.gov στοχεύει στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων, στην απλοποίηση των διαδικασιών και στη μείωση της γραφειοκρατίας.
Στην πράξη, ο εργαζόμενος μπορεί να ενημερωθεί με απόλυτη διαφάνεια για τις πληροφορίες που καταχωρίζονται από το σύνολο των εργοδοτών που τον αφορούν. Δηλαδή μπορεί να δει αν έχει καταχωρισθεί ως μισθωτός πλήρους απασχόλησης, μερικής, εργαζόμενος με κοινωφελή εργασία ή για πρακτική άσκηση. Μπορεί ακόμα να δει τη λίστα με τους εργοδότες, νυν και πρώην, καθώς και επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ της σχέσης εργασίας.
Ο εργαζόμενος μπορεί να δει την πλήρη λίστα όλων των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί από τους εργοδότες (ομαδοποιημένες) που αφορούν την έναρξη και τη λήξη της απασχόλησης, τις μεταβολές στην απασχόληση (π.χ. τηλεργασία), το ωράριο και τις αποδοχές, τις υπερωρίες και τις άδειες.
Ο εργαζόμενος μπορεί να δει την αποζημίωση ειδικού σκοπού, τα δώρα, αλλά και όλα τα επιδόματα που έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό μέσω των μέτρων στήριξης από την αρχή της πανδημίας. Επίσης μπορεί να δει τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας που αφορούν την ΕΡΓΑΝΗ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις