Κοροναϊός – Ποδαρικό με πέμπτο κύμα και κυρίαρχη την Όμικρον το 2022
Όλο και περισσότερες χώρες στην Ευρώπη επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, της υπερμεταδοτικότητας της Όμικρον και της επιβάρυνσης στα συστήματα υγείας
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Σε εφιάλτη για την Ευρώπη εξελίσσεται η νέα παραλλαγή του κοροναϊού «Όμικρον», παρά τις αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις για ελαφρά συμπτώματα, που δεν ξεπερνούν εκείνα μιας απλής γρίπης.
Και ενώ πολλοί ειδικοί, αν και δεν είχαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, καθησύχαζαν για μία έστω ικανοποιητική απόδοση των υπαρχόντων εμβολίων απέναντι στη συγκεκριμένη μετάλλαξη, η επιστημονική κοινότητα, στο σύνολό της πλέον, υπογραμμίζει τη σημασία της αναμνηστικής δόσης του εμβολιασμού, προκειμένου να θωρακίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τον οργανισμό μας απέναντι στην κοροναϊό.
Παράλληλα, όλο και περισσότερες χώρες στην Ευρώπη επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα – μέχρι και γενικό lockdown επέβαλε η Ολλανδία – εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, της υπερμεταδοτικότητας της Όμικρον και της επιβάρυνσης στα συστήματα υγείας.
Εξάλλου, οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που βρίσκονται προ των πυλών, έχουν ήδη «εξισώσει» εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ιταλία – και πάλι εξαιτίας της Όμικρον – οδηγώντας στην απόφαση για διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου πριν από την είσοδο επισκεπτών στις δύο χώρες, ακόμη κι αν διαθέτουν το, μέχρι πρότινος, πολυπόθητο πιστοποιητικό εμβολιασμού.
«Παράθυρο» για νέα μέτρα – «Πλην γενικού lockdown δεν έχει αποκλειστεί τίποτα»
«Παράθυρο» για νέα μέτρα άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, τονίζοντας πως πλην του γενικού lockdown δεν έχει αποκλείσει καμία άλλη παρέμβαση.
Ο υπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση για διενέργεια μοριακού τεστ σε όλους τους ταξιδιώτες πριν από την είσοδό τους στη χώρα – ανεξαρτήτως εμβολιασμού – σημειώνοντας πως «κάνουμε πιο δύσκολη την πρόσβαση στη χώρα, ώστε να εμποδίζουμε την εισαγωγή πολλών νέων κρουσμάτων, καθώς η Όμικρον αρχίζει να επικρατεί».
«Είναι αδύνατο να μην έρθει και στην Ελλάδα η νέα παραλλαγή και να μη γίνει κάποιου είδους ξέσπασμα. Δίνουμε τη μάχη μας να αυξηθεί το ποσοστό εμβολιασμού» είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.
«Πλην του γενικού lockdown δεν έχω αποκλείσει ποτέ κάποιο άλλο μέτρο, διότι δεν ξέρω ποια θα είναι η εξέλιξη της πανδημίας. Γενικό lockdown πάντως αποκλείεται να υπάρξει», επέμεινε ο υπουργός Ανάπτυξης.
«Έρχεται τσουνάμι θανάτων λόγω της Όμικρον – Κλείσιμο τώρα»
Παρά την επιμονή της κυβέρνησης να μην πάει σε γενικό lockdown σε καμία περίπτωση, υπάρχουν επιστήμονες που θεωρούν το συγκεκριμένο μέτρο ως τη μόνη λύση.
Συγκεκριμένα, «τσουνάμι» θανάτων, αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε «κλείσιμο», προβλέπει ο γιατρός – ερευνητής από τις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σημείωσε ότι η παραλλαγή Όμικρον θα προκαλέσει ένα τεράστιο τσουνάμι τον Ιανουάριο, υπογραμμίζοντας «ότι το μόνο πράγμα που δουλεύει είναι να σταματήσουν οι ανθρώπινες επαφές, δηλαδή κλείσιμο» και πρόσθεσε ότι όσο νωρίτερα γίνει, τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι.
«Ο κοινός πολίτης δεν καταλαβαίνει τι έρχεται. Υπάρχουν δύο καινούργιοι, φοβεροί ιοί και δεν είναι ίδια η κατάσταση σε σχέση με μερικούς μήνες πριν. Η Ελλάδα έχει καλούς ειδικούς, η κυβέρνηση μπορεί να τους συμβουλευτεί και να βγάλει συμπέρασμα για το τι πρέπει να γίνει», επεσήμανε.
Αναφερόμενος στην Όμικρον, ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι τους επηρεάζει όλους, και εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, σημειώνοντας ότι πέρυσι η Ελλάδα δεν είχε 130 νεκρούς και φέτος έγραψε νέο ρεκόρ, ενώ κάθε μέρα μετρά περίπου 100 θανάτους.
«Η τελευταία ευκαιρία…»
«Αυτή τη στιγμή έρχεται τσουνάμι μολύνσεων κι επειδή το ¼ των πολιτών είναι απροστάτευτοι τελείως, θα υπάρξει και τσουνάμι θανάτων και τα νοσοκομεία ζήτημα είναι να αντέξουν άλλες δύο εβδομάδες», προειδοποίησε ο κ. Παυλάκης, τονίζοντας πως «τα ελληνικά νοσοκομεία αντέχουν 400-500 διασωληνώσεις. Από εκεί και πέρα είναι ζήτημα χρόνου πότε θα τα ‘παίξουν’ οι γιατροί», ανέφερε και συμπλήρωσε ότι ενδεχομένως παρατηρηθούν και προβλήματα εφοδιασμού, όπως για παράδειγμα να μην υπάρχουν αρκετά rapid test ή άλλα υλικά.
«Τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία πριν τις γιορτές να κοπούν τα κρούσματα, ώστε μετά να μην υπάρχει ανάγκη για lockdown διαρκείας», κατέληξε χαρακτηριστικά.
Πέμπτο κύμα τον Ιανουάριο στην Ελλάδα – Επικράτηση της Όμικρον
Μέσα στις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους, ειδικοί αναμένουν να καταγραφεί νέα έξαρση της πανδημίας στη χώρα μας, λόγω της υψηλής μεταδικότητας της Όμικρον.
Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι βρισκόμαστε προς των πυλών ενός σφοδρού πέμπτου κύματος, το οποίο θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο και θα κλιμακωθεί.
Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Real News ο καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, οι επόμενες εβδομάδες εκτιμά πως θα είναι καθοριστικές για την επικράτηση της Όμικρον και την εμφάμιση του πέμπτου επιδημικού κύματος στην Ελλάδα.
«Αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο η σταδιακή επικράτηση του νέου στελέχους, που θα οδηγήσει στο επόμενο πανδημικό κύμα», εξήγησε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως «με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται ότι η Όμικρον έχει σημαντικό πλεονέκτημα έναντι της Δέλτα, οοπότε αναμένουμε» – όπως είπε – «γρήγορη επικράτησή της».
Μετά τη δεύτερη δόση, τα αντισώματα μειώνονται
Την ίδια στιγμή, μία νέα μελέτη έρχεται να καταδείξει την αναγκαιότητα της τρίτης δόσης εμβολιασμού κατά του κοροναϊού, καθώς σύμφωνα με αυτήν ο τίτλος των αντισωμάτων πέφτει περίπου στο μισό στον τρίτο μήνα μετά την δεύτερη δόση, ενώ μετά τον τέταρτο μήνα, τα αντισώματα αρχίζουν σχεδόν να εκμηδενίζονται.
Μάλιστα, σε καπνιστές, άτομα με υπέρταση, και σε άτομα με τύπου 2 διαβήτη, μετά τον πρώτο μήνα, ο τίτλος αντισωμάτων μειώνεται δραματικά, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή «104,9 Μυστικά Υγείας» ο κύριος ερευνητής της μελέτης, καθηγητής παθολογίας και πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου «Ελπίς», Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.
Όπως ανέφερε, η μελέτη έγινε σε υγειονομικές δομές της Αθήνας και της Μεσσηνίας, στη διάρκεια του τρίτου κύματος και κατά το καλοκαίρι. Συμμετείχαν 612 εθελοντές υγειονομικοί, στην πλειονότητα γυναίκες (66,8%) και ήταν ιατρικό προσωπικό (34%), νοσηλευτικό (45,6 ) και διοικητικό ( 20,4). Η μέση – ενδιάμεση ηλικία των συμμετεχόντων τόσο για την Αθήνα όσο και για την Μεσσηνία ήταν τα 47 χρόνια.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι εθελοντές υπηρετούσαν σε διάφορες δομές υγείας της Αθήνας (50,3 %) και της Μεσσηνίας (49,7%). Από την Αθήνα, συμμετείχαν προσωπικό από το ΓΝΑ ΕΛΠΙΣ και το ΠΓΝ ΑΤΤΙΚΟ, ενώ από την Μεσσηνία εθελοντές από το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας και το Γενικό Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, από τα Κέντρα Υγείας Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πύλου, καθώς και από το κέντρο αποκατάστασης «Διάπλσα».
Το 96,7 % των συμμετεχόντων έλαβε το εμβόλιο της Pfizer, το 2,3% της Johnson & Johnson και το 1% έλαβε τα υπόλοιπα διατιθέμενα εμβόλια.
Επιβεβλημένος ο εμβολιασμός στους 3 μήνες, ίσως και νωρίτερα
«Σκοπός της μελέτης μας ήταν να διερευνήσουμε για πόσο χρονικό διάστημα καλύπτονται με επάρκεια από τον εμβολιασμό οι υγειονομικοί υπάλληλοι, οι οποίοι ως γνωστόν βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο, λόγω της συχνότερης έκθεσής τους στον κορονοϊό. Επίσης, θέλαμε να διακρίνουμε αν υπήρχαν κάποιες ειδικές κατηγορίες εθελοντών που παρουσίαζαν υψηλότερο κίνδυνο, είτε λόγω του χώρου εργασίας τους, όπως για παράδειγμα σε κλινικές Covid, ή είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα που οδηγούσε σε ταχύτερη πτώση στους τίτλους των αντισωμάτων τους», διευκρίνισε ο καθηγητής.
Από το αποτέλεσμα της μελέτης, σύμφωνα με τον κ. Χαλβατσιώτη, φαίνεται ότι μετά τον 4ο – 5ο μήνα, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ασφαλή για τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής.
«Και καινούργια στελέχη, όπως το στέλεχος Όμικρον, πρέπει να μας βρουν πανέτοιμους και σωστά οχυρωμένους. Ο εμβολιασμός στους 3 μήνες, ίσως και νωρίτερα, ιδιαίτερα για τους υγειονομικούς, κρίνεται επιβεβλημένος», υπογράμμισε.
Μέτρα σε όλη την Ευρώπη – «Μείζον περιστατικό» στο Λονδίνο
Στο Λονδίνο, επίκεντρο της νέας παραλλαγής, οι εισαγωγές σε νοσοκομείο αυξήθηκαν κατά 34% την Τρίτη, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων της ταχέως μεταδιδόμενης παραλλαγής Όμικρον αυξήθηκε ραγδαία σε σχεδόν 25.000 και ο συνολικός αριθμός των αναφερθέντων θανάτων σε ανθρώπους που είχαν μολυνθεί με αυτήν μέχρι στιγμής είναι επτά, σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές υγείας.
Ο επιβεβαιωμένος αριθμός κρουσμάτων της Όμικρον ήταν 24.968 χθες στις 21.00 τοπική ώρα, κατά 10.000 περισσότερα κρούσματα σε σχέση με ένα 24ωρο νωρίτερα, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι θάνατοι μολυσμένων με Όμικρον αυξήθηκαν σε επτά στις 16 Δεκεμβρίου, σε σχέση με έναν που είχε καταγράψει η Υπηρεσία μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου
Παράλληλα, ο αριθμός των νοσηλειών αυξήθηκε από 65 σε 85.
Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, κήρυξε σήμερα «μείζον περιστατικό» για να βοηθηθούν τα νοσοκομεία της βρετανικής πρωτεύουσας να διαχειριστούν την αύξηση των κρουσμάτων που προκλήθηκε από την Όμικρον.
Ο Καν προχώρησε σε αυτό το βήμα, το οποίο επιτρέπει τον στενότερο συντονισμό ανάμεσα σε διαφορετικές δημόσιες υπηρεσίες, μετά την ανακοίνωση χθες της μεγαλύτερης αύξησης νέων κρουσμάτων μέσα σε ένα 24ωρο από την έναρξη της πανδημίας.
Γερμανία: «Αναπόφευκτα τα δύσκολα»
Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η χώρα πρέπει να ετοιμαστεί για ένα τεράστιο πέμπτο κύμα της πανδημίας. «Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια πρόκληση που δεν έχουμε αντιμετωπίσει πάλι», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Αννόβερο.
Εκτίμησε πως αν η μετάλλαξη Όμικρον είναι ηπιότερη από άλλες μεταλλάξεις θα μπορούσε να συγκρατήσει τους θανάτους για δύο με τρεις εβδομάδες, πριν η έξαρση του ιού εξαλείψει αυτό το πλεονέκτημα, υπογραμμίζοντας ότι μια δύσκολη περίοδος στο εγγύς μέλλον είναι αναπόφευκτη.
Με την περίοδο των γιορτών προ των πυλών, ο Γερμανός υπουργός παρότρυνε όσους ταξιδεύουν να κάνουν συχνά τεστ.
Η Γερμανία έχει επιβάλει ξανά μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας, καθώς απαγορεύεται σε ανεμβολίαστους να έχουν πρόσβαση σε εστιατόρια και καταστήματα εμπορευμάτων που δεν θεωρούνται πρώτης ανάγκης.
Γαλλία: Ακυρώθηκαν οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις
Στη Γαλλία, εξαιτίας της μεγάλης διασποράς της Όμικρον, ακυρώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των Αρχών, αυτό το μέτρο κρίθηκε επιβεβλημένο, ενώ συνιστάται και στους πολίτες να μη συνωστίζονται ούτε στις ιδιωτικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια των εορτών, καθώς και να υποβάλλονται σε τεστ για τον κοροναϊό, πριν πραγματοποιήσουν κάποια επίσκεψη.
ΗΠΑ: Διπλασιασμός κρουσμάτων Όμικρον
Εξίσου επιβαρυμένη είναι η κατάσταση και στις ΗΠΑ, όπου τα κρούσματα της Όμικρον διπλασιάζονται κάθε δύο ημέρες και εν συνόλω έχουν αυξηθεί κατά 50% μέσα σε δύο εβδομάδες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, η νέα παραλλαγή βρίσκεται ήδη σε 39 Πολιτείες, ενώ μεγάλη άνοδος παρατηρείται στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, καθώς και στις μεσοδυτικές Πολιτείες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις