Τσιάρας – Προανήγγειλε την άμεση σύσταση δικαστικής αστυνομίας
Στην τακτική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο πρόεδρος κ. Σεβαστίδης άσκησε κριτική στον υπουργό Δικαιοσύνης για τον αποκλεισμό των δικαστικών ενώσεων από κρίσιμα νομοθετήματα
Την άμεση σύσταση δικαστικής αστυνομίας που θα βοηθήσει στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης και αποτελεί πάγιο αίτημα δεκαετιών των δικαστικών λειτουργών εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας από το βήμα της τακτικής γενικής συνέλευσης της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά τη διάρκεια της οποίας επισημάνθηκε από τον Πρόεδρο της Χριστόφορο Σεβαστίδη ο αποκλεισμός των εκπροσώπων των δικαστικών ενώσεων σε κρίσιμα νομοθετήματα.
Ποιοι συμμετείχαν
Στην εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών, παραβρέθηκαν ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, ο γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουστούμπας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ο διευθυντής της κεντρικής επιτροπής του ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος και το μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΜέΡΑ25 Ελένη Δεληγιάννη.
Επίσης, χαιρέτησαν η πρόεδρος και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου και Βασίλης Πλιώτας, αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Δημήτριος Σκαλτσούνης, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς, η πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ευγενία Βελόνη, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών (εκ μέρους όλων των δικαστικών Ενώσεων) Παναγιώτης Δανιάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Στρατιωτικής Δικαιοσύνης Σωτήριος Κύρκος, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός και ο πρόεδρος της ΟΔΥΕ Γεώργιος Διαμαντής.
Έντονη κριτική στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τον πρόεδρο της ΕΔΕ
Ο πρόεδρος της ΕΔΕ Χριστόφορος Σεβαστίδης άσκησε έντονη κριτική για τον αποκλεισμό των δικαστικών Ενώσεων από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης και ειδικά αυτή του Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, κάτι που οδήγησε την ΕΔΕ να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Δικαστική Ένωση για το εν λόγω θέμα.
Ακόμη, ο κ. Σεβαστίδης επανέλαβε τις αντιρρήσεις του επί της έκθεσης Πισσαρίδη, λέγοντας ότι η πρόταση αυτή πέραν των άλλων «ονειρεύεται δικαστές-Manager», ενώ έκανε και ειδική αναφορά στην μη απαλλαγή των δικαστών από την εισφορά αλληλεγγύης, και στην πρόσφατη απόφαση του Μισθοδικείου για τις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών.
Από την πλευρά του ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι σε όλες τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές του υπουργείου Δικαιοσύνης συμμετείχαν δικαστές και εισαγγελείς οι οποίοι είναι μέλη της ΕΔΕ.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ξεκαθάρισε: «Θα επιδιώξουμε τη συνεργασία και συνεννόηση, τόσο με την ηγεσία της Δικαιοσύνης, όσο και με τις δικαστικές Ενώσεις για την κατάρτιση του νέου Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών».
Παράλληλα, ο κ. Τσιάρας εξήγγειλε ότι:
«-Θα σχεδιάσουμε από κοινού ένα νέο, λειτουργικό και δίκαιο πλαίσιο αξιολόγησης και πειθαρχικού ελέγχου των δικαστικών λειτουργών.
-Θα ικανοποιηθεί, άμεσα, ένα πάγιο αίτημα, αυτό της σύστασης της Δικαστικής Αστυνομίας και
-Θα συσταθεί η Εθνική Σχολή Δικαστικών Υπαλλήλων, στο πρότυπο της Εθνικής Σχολής Δικαστών».
Κλείνοντας, ο κ. Τσιάρας τόνισε: «Η Δικαιοσύνη αλλάζει. Και φορείς των μεγάλων αλλαγών είμαστε όλοι εμείς. Είμαστε όλοι μαζί. Πολιτική ηγεσία, ηγεσία της Δικαιοσύνης, δικαστικές Ενώσεις και δικαστικοί λειτουργοί όλων των κλάδων και όλων των βαθμών».
Παρεμβάσεις στη συζήτηση
Ο κ. Κουτσούμπας, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι οι νομοθετικές αλλαγές που γίνονται είναι στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Ακόμη, ανέφερε ότι η νομοθέτηση γίνεται μη φιλική προς τα λαϊκά στρώματα και επιχειρείται η χειραγώγηση των δικαστών.
Ο κ. Καλογήρου τάχθηκε με τις θέσεις της ΕΔΕ ως τον αποκλεισμό των δικαστικών Ενώσεων από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, αντιτάχθηκε στην ευκαιριακή νομοθέτηση λόγω της επικαιρότητας και επισήμανε ότι «φυσικά ο χρόνος έκδοσης των αποφάσεων πρέπει να είναι εύλογος».
Ο κ. Μάντζος ανέφερε ότι δεν είναι η Δικαιοσύνη χώρος για αντιπαραθέσεις και πρέπει να υπάρξει συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Δικαιοσύνης και των δικαστικών Ενώσεων.
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου κυρία Γεωργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη ταχείας απονομής της δικαιοσύνης προς όφελος των πολιτών.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Πλιώτας ανέφερε ότι η πλειοψηφία των δικαστών αναλώνει τις δυνάμεις της για την απονομή του δικαίου και προσέθεσε ότι οι ελάχιστες καθυστερήσεις που παρατηρούνται επιβεβαιώνουν τον κανόνα και υπόκεινται σε έλεγχο . Κλείνοντας, ο κ. Πλιώτας, σημείωσε ότι η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο του πολίτη και εγγύηση της ατομικής ελευθερίας του.
Ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Σκαλτσούνης ανέφερε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις που υπερβαίνουν τον εύλογο χρόνο και στις ελάχιστες αυτές περιπτώσεις κατά τις οποίες δικαστές αδυνατούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους, τηρείται η Συνταγματική διαδικασία.
Τέλος, ο κ. Βερβεσός επισήμανε ότι γίνονται προσδιορισμοί με καθυστερήσεις, όπως και ότι γίνονται και πρότεινε να γίνει αλλαγή του τρόπου επιθεώρησης των δικαστών και να συνταχθεί Κώδικας Δεοντολογίας όλων των παραγόντων της Δικαιοσύνης.
- Τα δεδομένα για το νέο συμβόλαιο του Νίκολα Μιλουτίνοφ (pic)
- Σεισμός: 3,6 Ρίχτερ ανοιχτά της Λίνδου
- Φάμελλος: Αισιοδοξία για restart – «Να έρθουν όλοι να στηρίξουν την επανεκκίνηση του ΣΥΡΙΖΑ»
- «Μικρά Πράγματα σαν κι Αυτά»: Το έγκλημα για το οποίο η Καθολική Εκκλησία δεν ζήτησε ποτέ συγγνώμη
- Σπηλιωτόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον βιοϊστορικό του κύκλο – Τι είπε για το κόμμα Κασσελάκη
- «Έξω φρενών» οι οπαδοί της Σίτι με τις «δικαιολογίες» του Γκουαρντιόλα