Πλεύρης – Θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστούν – Τι είπε για την επικράτηση της Όμικρον στην Ελλάδα
Σχετικά με το αν έχει εκπονηθεί κάποιο έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι «το έκτακτο σχέδιο είναι να καθυστερήσει η Όμικρον, να έχουμε περισσότερα δεδομένα, και θα πάρουμε ό,τι μέτρο χρειάζεται να πάρουμε».
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Tη Georgia O’ Keeffe δεν την ένοιαζε που είχε 58 χρόνια διαφορά με τον Juan Hamilton
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Σε εφιάλτη για την Ευρώπη εξελίσσεται η νέα παραλλαγή του κοροναϊού Όμικρον, παρά τις αρχικές αισιόδοξες εκτιμήσεις για ελαφρά συμπτώματα.
Πλέον, η μία μετά την άλλη, οι χώρες στην Ευρώπη επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων, της υπερμεταδοτικότητας της Όμικρον και της επιβάρυνσης στα συστήματα υγείας.
Την ίδια ώρα, η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις, με την πιθανότητα επιβολής νέων μέτρων να βρίσκεται «στο τραπέζι».
Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε σχετικά ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.
«Η Όμικρον κάποια στιγμή θα επικρατήσει και στη χώρα μας»
Απαντώντας στο αν αναμένονται νέα μέτρα και στη χώρα μας, ο κ. Πλεύρης είπε ότι «Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας κυριαρχεί η Δέλτα, είμαστε σε ύφεση, μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες, και θα επέλθει μείωση και στους θανάτους.
Διαβάστε επίσης: Στο τραπέζι υποχρεωτικά self test – Τα άλλα μέτρα που εξετάζονται
Από την άλλη, πράγματι, η Όμικρον μας προβληματίζει για αυτό υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα ως προς τους ταξιδιώτες γιατί ο βασικός μας στόχος είναι η επικράτηση της Όμικρον – που θα γίνει και στη χώρα μας – να καθυστερήσει ώστε να έχουμε κερδίσει τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, και να έχουμε και περισσότερα δεδομένα.
«Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown, αλλά θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστούν»
Σχετικά με το αν έχει εκπονηθεί κάποιο έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο ίδιος τόνισε ότι «το έκτακτο σχέδιο είναι να καθυστερήσει η Όμικρον, να έχουμε περισσότερα δεδομένα, και θα πάρουμε ό,τι μέτρο χρειάζεται να πάρουμε. Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown. Η κατεύθυνσή μας είναι οι περιορισμοί να αφορούν κατά βάση στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την κατεύθυνση που έχουμε. Η βασική αρχή είναι να έχουμε πολλούς εμβολιασμούς. Η Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα στα σκεπτικά όλων των χωρών».
Πολιτικός «σεισμός» για το ποιος παρέλαβε τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα
Μιλώντας για τον πολιτικό «σεισμό» που έχει ξεσπάσει σχετικά με τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα και κατά πόσο η κυβέρνηση είχε γνώση της, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι «Η μελέτη αυτή δεν έχει φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, και στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει επίσημη κατάθεσή της. Αν έχει γίνει οποιαδήποτε συζήτηση σε οποιοδήποτε επίπεδο, αυτός που το είπε να πει με ποιον έχει γίνει».
Διαβάστε επίσης: Φοβού την Όμικρον – Το φάντασμα των lockdown ξυπνά – Έρχεται πέμπτο κύμα
«Δε θα αλλάζαμε κάτι αν είχαμε στα χέρια μας τη μελέτη»
Δεν προκύπτει ότι θα αλλάζαμε κάποια πράγματα. Η μελέτη αναφέρει ότι αν είναι πάνω από 400 διασωληνωμένοι υπάρχει αυτόματα μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας. Άρα το ζητούμενο είναι να μη φτάνει κάποιος στη ΜΕΘ. Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είχαν αυτή τη στόχευση. Επίσης προκύπτει ότι όσοι βρισκόταν εκτός ΜΕΘ είχαν μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας, για αυτό αυξήσαμε τις κλίνες ΜΕΘ από τις 550 στις 1300. Δεν μπορούσαμε να τις αυξήσουμε παραπάνω, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι συγκεκριμένο. Το τρίτο είναι ότι θα έπρεπε να έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς, που έχει κάνει η κυβέρνηση ό,τι μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση και με την υποχρεωτικότητα», πρόσθεσε ο κ. Πλεύρης στο ίδιο θέμα.
«Εκτιμώ ότι δε θα υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας»
«Αυτή τη στιγμή όπως κινούνται οι εμβολιασμοί κατά την εκτίμησή μου δε θα χρειαστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας. Η ηλικιακή ομάδα που κινδυνεύει είναι οι άνω των 60. Αν χρειαστεί επέκταση της υποχρεωτικότητας θα έχουμε κριτήριο την επιβάρυνση του ΕΣΥ. Μπορεί να μην είναι ηλικιακό, μπορεί να είναι και θέμα συννοσηρότητας η επέκταση της υποχρεωτικότητας. Αλλά πιστεύω ότι δε θα χρειαστεί κάτι παραπάνω», σημείωσε ο κ. Πλεύρης σχετικά με το αν υπάρχουν σκέψεις για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.
«Δε θα υπάρξει πρόστιμο 100 ευρώ για όσους δεν έχουν κάνει την 3η δόση»
«Δε θα υπάρξει πρόστιμο 100 ευρώ για όσους άνω των 60 δεν έχουν κάνει την 3η δόση, αλλά εμπίπτουν από τις 13/12 στους περιορισμούς σαν να είναι ανεμβολίαστοι», ξεκαθάρισε.
«Δε λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους έχουν κάνει την 3η δόση»
«Υπήρχαν δύο θέσεις στη Σύνοδο Κορυφής για το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Επικράτησε ότι το πιστοποιητικό ισχύει για 9 μήνες. Άρα για τις δύο δόσεις ισχύει το ενιάμηνο και μετά την 3η δόση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει λήξη για το πιστοποιητικό εμβολιασμού», είπε ο υπουργός Υγείας σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τι ισχύει για τη διάρκειά του.
«Τα δημόσια νοσοκομεία είναι σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε και ο πρόεδρος των εργαζομένων στο Λαϊκό νοσοκομείο, Τάσος Αντωνόπουλος.
«Η κατάσταση είναι σκληρή τα δημόσια νοσοκομεία είναι σε χειρότερη κατάσταση, είναι 10.000 λιγότεροι οι υγειονομικοί, λόγω αναστολής και συντάξεων. Έχουμε λιγότερες δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε αυτό το κύμα της πανδημίας. Το Λαϊκό νοσοκομείο δεν είναι μόνο για τον κορωνοϊό. Στην εφημερία της Παρασκευής είχαμε 40 ράντζα. Είχαμε δύο πολύτιμες χειρουργικές κλινικές και κλείσαμε τη μία για να την κάνουμε Covid. Είμαστε στο 4ο κύμα με πολύ λιγότερες δυνάμεις», τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος.
«Αυτή τη στιγμή λειτουργεί κανονικά η κοινωνική και οικονομική ζωή. Συνολικά στο σύστημα έχουν μπει 16.000 άνθρωποι από το 2019 που παρέλαβε η ΝΔ. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε τις ελλείψεις που υπήρχαν», απάντησε ο κ. Πλεύρης, με τον κ. Αντωνόπουλο να επισημαίνει ότι «Οι 12.000 είναι επικουρικοί που λήγουν το Μάρτη. Τώρα υπήρχαν 6 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στο Λαϊκό. Οι δύο πέθαναν».
«Υπάρχουν 16.000 άνθρωποι παραπάνω και είναι επικουρικοί. Η παραμονή τους στο σύστημα Θα παρατείνεται για όσο υπάρχει ανάγκη. Προφανώς υπάρχουν παθογένειες στο ΕΣΥ», είπε κλείνοντας ο κ. Πλεύρης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις