Η Όμικρον θέτει σε ομηρία τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης
O φόβος του πισωγυρίσματος καθώς η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2022 στηρίζεται στο σενάριο ότι το 2022 είναι έτος λήξης της πανδημίας ως προς τις οικονομικές της επιπτώσεις. Το κρίσιμο πρόβλημα με τις αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας
Υπό ομηρία θέτει τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης η παραλλαγή Όμικρον του κοροναϊού καθώς ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε χτες αντιμετωπίζει το 2022 ως έτος λήξης της πανδημίας ως προς τις οικονομικές της επιπτώσεις, που σημαίνει ότι όλος ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου στηρίζεται στο σενάριο πως δεν θα υπάρξει νέο lockdown αλλά και περιοριστικά μέτρα που θα ανατρέπουν την ομαλή ροή της οικονομικής δραστηριότητας.
Στρατηγική καθυστέρησης της εξάπλωσης
Ως προς αυτό ήταν σαφής κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης ο οποίος τόνισε ότι κυρίως λόγω του εμβολίου «κάναμε μία επιλογή, και είπαμε ότι το 2022 θα είναι έτος λήξης της πανδημίας, τουλάχιστον στην οικονομική της επίπτωση, γιατί ο ιός φαίνεται ότι θα είναι μαζί μας για πολλά χρόνια. Είναι μία επιλογή, με την οποία συμφωνούν οι διεθνείς Οργανισμοί».
Μάλιστα σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο MEGA έσπευσε για ακόμη μια φορά σήμερα να τονίσει ότι το σχέδιο που έχει εκπονηθεί είναι η καθυστέρηση της εξάπλωσης της Όμικρον, κινούμενος ουσιαστικά σε αυτό που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στη Βουλή χτες ως προς τη στρατηγική της κυβέρνησης για την νέα φάση της πανδημίας, το οποίο κυρίως συνίσταται με την επιτάχυνση της εμβολιαστικής κάλυψης με την τρίτη δόση.
Σε κάθε περίπτωση παρά τον προβληματισμό που υπάρχει στην κυβέρνηση, ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι «θα πάρουμε ό,τι μέτρο χρειάζεται να πάρουμε» όμως «έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown».
Οι αντοχές του ΕΣΥ και τα άσχημα μαντάτα από την Ευρώπη
Αυτό που κυρίως προβληματίζει την κυβέρνηση στον απόηχο του πολιτικού σάλου που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα είναι οι αντοχές του συστήματος Υγείας και τούτο διότι όπως έδειξαν οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να μηδενίζεται το κοντέρ της πολιτικής και κοινωνικής ανοχής αν θεωρηθεί ότι η κίνηση Τσίπρα να ζητήσει -μετά από δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ- την παραίτηση του πρωθυπουργού και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες αντανακλά και εκφράζει κάτι περισσότερο από ένα στενό εκλογικό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Τυχόν πισωγύρισμα σε περιοριστικά μέτρα ή επαναφορά μέτρων που θα μπορούσαν να προσομοιάζουν σε περιορισμούς της εποχής του lockdown είναι σαφές ότι πέραν των προβλημάτων που θα δημιουργούσαν σε οικονομικό επίπεδο, θα αποτελούσαν καίριο πολιτικό πλήγμα για την κυβέρνηση και επ’ αυτού δεν θα ‘θελαν καν να σκέφτονται στο μέγαρο Μαξίμου και κοιτούν με αγωνία τις εξελίξεις στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου τα νέα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά καθώς η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανακοινώνουν από αυστηροποίηση περιοριστικών μέτρων μέχρι lockdown λόγω της Όμικρον.
Τα φέρετρα
Πολύ δε περισσότερο, μια τέτοια εξέλιξη στην Ελλάδα θα έδινε τροφή στην αντιπολίτευση να εξαπολύσει νέα πυρά για τις ελλείψεις του ΕΣΥ και την πολιτική της κυβέρνησης ότι δεν ενίσχυσε τις αντοχές του δημόσιου συστήματος υγείας. Εδώ και μέρες άλλωστε η κριτική που δεχόταν η κυβέρνηση είναι ότι ουσιαστικά και τις εκατόμβες νεκρών δεν μπορεί να αποσοβήσει αλλά και περιορισμούς τύπου lockdown τους καθιστά αναπόφευκτους μια τέτοια δραματική κατάσταση.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, παρά τη διαγραφή Κουρουμπλή για τα περί «δολοφόνων» ουσιαστικά τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη με το ίδιο νόμισμα όπως είχε πληρώσει ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός την τραγωδία στο Μάτι και γι’ αυτό έθεσε το ερώτημα προς τον κ. Μητσοτάκη αν τώρα με τις καθημερινές εκατόμβες νεκρών μετράει φέρετρα.
Υγεία, περίθαλψη και πανδημία είναι άλλωστε στις δύο πρώτες θέσεις των προβλημάτων που θεωρούν οι πολίτες ως σημαντικότερα αυτή τη στιγμή και ακολουθούν η ανεργία και ακρίβεια.
Εκρηκτικό μείγμα
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα εκρηκτικό μείγμα και το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να κάνει μια φυγή προς τα εμπρός ή θα εμπλακεί σε μπρος πίσω λόγω έξαρσης της πανδημίας θα κρίνει πολλά για την εξέλιξη του πολιτικού της σχεδιασμού.
Οι δημοσκοπήσεις μπορεί να δείχνουν ότι η κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη είναι αδιαφιλονίκητη και ότι ο κ. Τσίπρας αν δεν απειλείται, τουλάχιστον νιώθει καυτή την ανάσα του ΚΙΝΑΛ μετά την εκλογή στην προεδρία του κ. Ανδρουλάκη, ωστόσο τα ποιοτικά στοιχεία δεν δημιουργούν εφυσηχασμό στην κυβέρνηση και τη ΝΔ.
Προς ώρας η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει εξασφαλίσει -χωρίς να μετατρέπει σε πρόβλημα ελλείμματος ότι δαπάνες κάνει- τα απαραίτητα κονδύλια για την ενίσχυση του ΕΣΥ αλλά και για την ανακούφιση των πιο ευάλωτων από την ακρίβεια θεωρώντας ότι το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στην άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου. Και προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν και οι χτεσινές ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
- Ηλεκτροκίνηση: Η Κίνα κερδίζει τον αγώνα για γρήγορη φόρτιση
- Φωτιά σε σπίτι στο Αιγάλεω – Μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της
- Βαριές ρωσικές απώλειες στο Κουρσκ ανακοίνωσε ο Ζελένσκι
- Νέο περιστατικό στον σιδηρόδρομο: Τρένο πέρασε διάβαση με ανεβασμένες μπάρες
- Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στέλνει τον Ράσφορντ στη Μίλαν
- Σοκ: Αυτοκτόνησε ο πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΛ και της Λαμίας, Ματίας Ακούνια