Νίκος Ανδρουλάκης – Η κυβέρνηση αποκλείει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης
Ένα ποσοστό των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης να πάει υποχρεωτικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με περιβαλλοντικά κριτήρια, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και κίνητρα για τις συνέργειες, πρότεινε ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ
- Πώς θα λάβουν προσαύξηση στη σύνταξη οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι
- Ναζιστική συγκέντρωση σε παράσταση για την Άννα Φρανκ στις ΗΠΑ - Κρατούσαν σημαίες με αγκυλωτούς σταυρούς
- Τι σχέση μπορεί να έχουν, το μυλόξιδο, η ρίγανη και η καλέντουλα, με την ωτίτιδα του σκύλου μας;
- Αυτή ήταν η τελευταία καταχώρηση της βασίλισσας Ελισάβετ στο ημερολόγιό της λίγο πριν πεθάνει
Με εκπροσώπους των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ & Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.
Συνομίλησε διαδοχικά με τους Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρο Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών & Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, Γιώργο Καρανίκα, πρόεδρο Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και Γιώργο Καββαθά, πρόεδρο Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, καθώς και με τους Παύλο Ραβάνη και Κώστα Δαμίγο, πρόεδρο και αντιπρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας.
Αμέσως μετά τις συναντήσεις, ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε:
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποκλείει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι ίδιες, οι εργαζόμενοι και να μετακυλίεται ένα μεγάλο μέρος του κόστους στους καταναλωτές, σε μία εποχή που καλπάζει η ακρίβεια. Στόχος των προτάσεών μας είναι να ενισχυθούν να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν μακροχρόνια βιώσιμες οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας έγινε στη χώρα μας μία από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές επεκτάσεις στην Ευρώπη, που ξεπέρασε το 25% του ΑΕΠ. Τα αποτελέσματα όμως δεν ήταν ιδιαίτερα θετικά σε σχέση μα τα χρήματα που δαπανήθηκαν. Ήμασταν τρίτοι στα ποσά που ξοδέψαμε αναλογικά με το ΑΕΠ μας και από τους τελευταίους στην ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι η στόχευση και η κατανομή των κονδυλίων ήταν λανθασμένη.
Ως απάντηση στην κρίση της πανδημίας η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε το Ταμείο Ανάκαμψης, ένα Ταμείο Αλληλεγγύης για να στηρίξει αυτούς που η πανδημία χειροτέρευσε τη θέση τους στην πραγματική οικονομία. Στην Ελλάδα, η μεγάλη κατηγορία αυτών των επιχειρήσεων είναι συντριπτικά οι μικρομεσαίες, οι οποίες δεν κατάφεραν να χρηματοδοτηθούν ούτε από τη ρευστότητα που έδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ούτε τώρα που κινδυνεύουν να βρεθούν στο περιθώριο των δανείων και επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη να εντάξει τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, μόνο με κριτήρια αγοράς από εγχώρια και εξωχώρια τραπεζικά ιδρύματα, αποκλείει αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη.
Μετά τη συζήτησή μας με τους εκπροσώπους των φορέων προτείναμε ενδεικτικά:
- Να υπάρχει ρύθμιση 120 δόσεων με επιπλέον κίνητρα για όσους ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους σε λιγότερες.
- Ένα ποσοστό των δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης να πάει υποχρεωτικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με περιβαλλοντικά κριτήρια, τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό και κίνητρα για τις συνέργειες».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης συμφώνησε με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων να υπάρχει τακτική και ουσιαστική επικοινωνία, για να αξιολογηθεί η οικονομική πορεία και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις