Κυριάκος Μητσοτάκης – Η Ελλάδα έχει καταφέρει να μπει στον παγκόσμιο χάρτη σημαντικών επενδύσεων
Με την πρόεδρο του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ, στο πλαίσιο του Digital Economy Forum 2021, συζήτησε ο πρωθυπουργός
«Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους αποτελεί σήμερα το σημείο εκείνο, που συγκεντρώνει θετικά πρόσημα αξιολόγησης από το σύνολο της κοινωνίας. Αποδείξαμε πως η ελληνική δημόσια διοίκηση μπορεί να κάνει ψηφιακά άλματα, που φάνταζαν αδύνατα πριν από κάποιο χρονικό διάστημα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτησή του με την πρόεδρο του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ στο πλαίσιο του Digital Economy Forum 2021.
Τη σύσταση του συγκεκριμένου υπουργείου σχεδιάζαμε δύο χρόνια πριν από τις εκλογές, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως η απλοποίηση των διαδικασιών συνενώνεται με το gov.gr, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά «έσπασαν όλα τα στεγανά των υπουργείων και τώρα όλα θέλουν να συνεργάζονται με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, γιατί πλέον έχουν όφελος από αυτό».
«Τώρα, πλέον, η Ελλάδα έχει καταφέρει να μπει στον παγκόσμιο χάρτη σημαντικών επενδύσεων, καθώς εγχώρια και ξένα κεφάλαια αντελήφθησαν πως ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας είναι το ανθρώπινο δυναμικό της», υπογράμμισε, χαιρετίζοντας τη σημαντική – όπως την χαρακτήρισε – κινητικότητα που καταγράφεται στο οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων.
Και προσέθεσε:
«Θα δουλέψουμε πολύ και στην κατάρτιση των δημοσίων υπαλλήλων γιατί ψηφιακές δεξιότητες θα πρέπει να έχει πάνω από όλα το ίδιο το κράτος για να ρυθμίζει τα του οίκου του. Οφείλουμε να δείξουμε ισχυρά σημάδια εξωστρέφειας. Όσο ενισχύεται το brand ‘Ελλάδα’, τόσο πιο εύκολη θα είναι η δική σας δουλειά να διεκδικήσετε δουλειές και στο εξωτερικό. Η δυνατότητα των νεοφυών επιχειρήσεων να προσελκύουν Έλληνες που έχουν φύγει στο εξωτερικό, δημιουργεί γέφυρες με τις ξένες αγορές κεφαλαίων.
Όσο έχουμε ιστορίες επιτυχίας από το οικοσύστημα των startups, ήτοι πολύ μεγάλες αποτιμήσεις και εξαγορές από μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού, τόσο περισσότερα παιδιά θα τολμούν να μπουν στον κόσμο της καινοτομίας»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις ευκαιρίες που προσφέρει η πανδημία, τονίζοντας πως ενώ «δυστυχώς, δεν μας έχει αφήσει ακόμη, ωστόσο, προσφέρει ευκαιρίες, όπως η προσέλκυση ψηφιακών νομάδων».
Γρήγορη διασυνδεσιμότητα είναι μία απαραίτητη προϋπόθεση για να «παίξουμε μπάλα σε αυτό το γήπεδο», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να προσελκύσουμε και μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και μεμονωμένους εργαζομένους.
Η μεγάλη επανάσταση στον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι η διαλειτουργικότητα
«Μπορούμε να εξάγουμε και εμείς ψηφιακή τεχνογνωσία e government», τόνισε και πίσω από αυτό να έλθουν και επιχειρήσεις να προσφέρουν τέτοιες υπηρεσίες. \
«Αυτό το έχουμε πετύχει, γιατί έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως η μεγάλη επανάσταση στον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι η διαλειτουργικότητα, «που σημαίνει πως άπαντες πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να δουλέψουν μαζί. Κανείς δεν είναι αποκλειστικός ιδιοκτήτης ούτε συστημάτων, ούτε δεδομένων, ιδίως σε μία κυβέρνηση που της αρέσει η λογική των ανοιχτών δεδομένων, πράγμα που έχουμε κάνει και για τα δεδομένα της πανδημίας», όπως είπε.
«Το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν δική μας ιδέα, πείσαμε την ΕΕ»
«Η πρόσβαση στην τεχνολογία θα πρέπει να είναι με καλές τιμές και καλές ταχύτητες. Επιπλέον, η πρόσβαση στην τεχνολογία θα πρέπει να διασφαλίζει μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Θα πρέπει κάποιος να είναι τυφλός για να μην βλέπει πόσο θετική επίδραση έχει η τεχνολογία στη δημόσια υγεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και προσέθεσε πως το κράτος οφείλει να παίξει το ρόλο του καταλύτη, να ρυθμίζει δηλαδή το πλαίσιο της λειτουργίας των επιχειρήσεων: «Δεν μπορώ να φανταστώ πολιτική ηγεσία που να μην αντιλαμβάνεται πού πηγαίνει η τεχνολογία και να μην προσαρμόζει τις πολιτικές της στις αλλαγές της τεχνολογίας», όπως είπε.
«Η χώρα γίνεται ήδη διεθνής κόμβος ψηφιακής τεχνολογίας. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που τα τελευταία δύο χρόνια έχει βελτιώσει την εικόνα της διεθνώς», σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφέροντας ως παράδειγμα το ψηφιακό πιστοποιητικό: «Ήταν δική μας ιδέα. Πείσαμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πλέον είναι μία ευρωπαϊκή επιτυχία», επεσήμανε.
«Όσο ακούγεται η Ελλάδα ως παραγωγός καινοτομίας, τόσο πιο εύκολα θα γίνει ένα digital hub και από αυτό θα είναι ωφελημένοι εργαζόμενοι και επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις της ψηφιακής τεχνολογίας είναι στην πραγματικότητα και κατ’ ουσίαν κοινωνικοί εταίροι. Έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας. Δυνατότητα θεσμικής συνεργασίας υπάρχουν πάντα. Πρέπει να ξεφύγουμε από τη λογική ότι το κράτος έχει μία πίτα και όλοι διεκδικούν ένα κομμάτι της. Θα πρέπει να αρπάξουμε τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται», κατέληξε ο πρωθυπουργός, στη συζήτησή του με την πρόεδρο του Δ.Σ. του ΣΕΠΕ, στο πλαίσιο του Digital Economy Forum 2021.
- Νέο σχέδιο συμφωνίας στην COP29 – Η Ευρώπη αντιδρά για το κόστος
- Χρήστος Μάστορας: «Έχω διαγνωσθεί με διάσπαση προσοχής, πήγα σε δύο ψυχίατρους
- Ληξιπρόθεσμα χρέη: Αυξήθηκαν οι οφειλές προς τον ΕΦΚΑ [πίνακες]
- Στημένος ο «αγώνας της χρονιάς» ανάμεσα στον Μάικ Τάισον και τον Τζέικ Πολ; Κάποιοι λένε ότι έχουν αποδείξεις
- Ρόμπερτσον εναντίον Τσιμίκα στα playoffs του Nations League
- Η Google πιέζεται να πουλήσει το Chrome, η OpenAI αναπτύσσει δικό της browser