Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Φουκουσίμα – Υποθαλάσσιος αγωγός θα απελευθερώσει ραδιενεργό νερό στον Ειρηνικό

Φουκουσίμα – Υποθαλάσσιος αγωγός θα απελευθερώσει ραδιενεργό νερό στον Ειρηνικό

Στο κατεστραμμμένο εργοστάσιο έχουν συσσωρευτεί σχεδόν 1,3 εκατομμύρια τόνοι μολυσμένου νερού, ποσότητα αρκετή για να γεμίσει 500 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το κατεστραμμένο εργοστάσιο της Φουκουσίμα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει υποθαλάσσιο αγωγό για την απελευθέρωση ραδιενεργού νερού στον Ειρηνικό.

Μια δεκαετία μετά τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι που σάρωσαν τη βορειοανατολική ακτή της Ιαπωνίας, προκαλώντας το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνόμπιλ, σχεδόν 1,3 εκατομμύρια τόνοι μολυσμένου νερού που απαντλήθηκαν από τα υπόγεια της εγκατάστασης έχουν συσσωρευτεί σε δεξαμενές.

Διαβάστε επίσης: Λιώνει το τείχος πάγου γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα

Η αποθήκευση αυτού του όγκου νερού, ο οποίος θα αρκούσε για να γεμίσει 500 πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων, κοστίζει 880 εκατ. δολάρια το χρόνο και ο διαθέσιμος χώρος τελειώνει.

Τρίτιο

Περίπου ένα εκατομμύριο τόνοι νερού, από το οποίο θα έχουν απομακρυνθεί όλα τα ραδιοϊσότοπα εκτός από το τρίτιο που είναι αδύνατο να αφαιρεθεί, σχεδιάζεται να απελευθερωθούν στη θάλασσα έξω από τη Φουκουσίμα το 2023.

Το κατεστραμμένο εργοστάσιο δεν χωράει άλλες δεξαμενές για την αποθήκευση μολυσμένου νερού (Kyodo)

Το σχέδιο έχει εγκριθεί από την ιαπωνική κυβέρνηση και έχει τη στήριξη διεθνών οργανισμών, συναντά όμως αντιδράσεις από ιάπωνες αλιείς, καθώς και από την Κίνα και τη Νότια Κορέα.

Η συγκέντρωση τρίτιου στο νερό που πρόκειται να απελευθερωθεί είναι πάντως επτά φορές χαμηλότερη από το όριο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το πόσιμο νερό.

Την Τρίτη, η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco υπέβαλε στη ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας σχέδιο για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που θα καταλήγει σε βάθος 12 μέτρων, περίπου ένα χιλιόμετρο από την ακτή.

Η απελευθέρωση νερού με τρίτιο, επισημαίνει το Reuters, είναι πρακτική ρουτίνας για πυρηνικά εργοστάσια σε όλο τον κόσμο.

Το τρίτιο, ραδιενεργό ισότοπο του υδρογόνου, θεωρείται το λιγότερο τοξικό παραπροϊόν της πυρηνικής ενέργειας.

Είναι δύσκολο έως αδύνατο να απομονωθεί αποτελεσματικά από το νερό επειδή οι φυσικές και χημικές ιδιότητές τους δεν διαφέρουν σημαντικά σε σχέση με το υδρογόνο του νερού.

Must in

Ολυμπιακός: Ο «καυτός» Φουρνιέ και οι… εκλεκτές παρουσίες (vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στην αναμέτρηση με την Βίρτους (18/12).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο