Επιφυλακή διαρκείας από το «Πεντάγωνο» – Η ανησυχία για Εβρο και Αιγαίο
Σε συνεχή ετοιμότητα οι Ενοπλες Δυνάμεις για το ενδεχόμενο τουρκικής πρόκλησης από τον Εβρο και το Αιγαίο μέχρι την κυπριακή ΑΟΖ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Οταν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, έδινε προχθές το έναυσμα για το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δένδρου στο στρατόπεδο όπου βρίσκεται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και την έναρξη της γιορτινής χριστουγεννιάτικης περιόδου, ευχήθηκε μεν στους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων τα «χρόνια πολλά» και τα «καλά Χριστούγεννα», πλην όμως τους συνέστησε να βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα.
Οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν χαλαρώνουν ποτέ, ούτε καν στις εθνικές γιορτές. Αλλωστε οι Τούρκοι έχουν παραβιάσει επανειλημμένως τη συμφωνία Παπούλια – Γιλμάζ που προέβλεπε την αποφυγή προκλήσεων σε θρησκευτικές γιορτές και σε καλοκαιρινούς μήνες.
Ο στρατηγός Φλώρος γνωρίζει πολύ καλά ότι με την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, με τη συνεχή υποτίμηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, με την οικονομική εξαθλίωση να χτυπά την πόρτα του μέσου Τούρκου, είναι πολύ πιθανόν ο Ερντογάν να αντιδράσει.
Πώς; Να εξαγάγει την κρίση εκτός Τουρκίας, είτε στο Αιγαίο, είτε στον Εβρο, είτε (το πιθανότερο) στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πολύ περισσότερο όταν το γεωτρύπανο της Exxon Mobil αρχίσει σε λίγο να τρυπά τα θαλάσσια οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ. Γιατί ο πρόεδρος Ερντογάν γνωρίζει πολύ καλά ότι για να αρχίσουν τις γεωτρήσεις οι Αμερικανοί σε συνεργασία με τους (πλέον πιστούς του συμμάχους) Καταρινούς, υπάρχουν στην κυπριακή ΑΟΖ σημαντικές ποσότητες φυσικού αερίου και η αξιοποίησή τους είναι ζήτημα χρόνου και θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας.
Στον Έβρο
Με τον κίνδυνο νέων προκλήσεων και υβριδικών επεισοδίων στον Εβρο, δύο υπουργοί της κυβέρνησης βρέθηκαν στα σύνορα με την Τουρκία.
Πρώτος ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος εξήγγειλε την επέκταση του φράκτη κατά 26 νέα χιλιόμετρα κυρίως στην περιοχή των Φερρών.
Ολόκληρη η περίμετρος των ελληνοτουρκικών συνόρων είναι περί τα 98 χιλιόμετρα, αλλά τα περισσότερα έχουν οχυρωθεί, όχι μόνον από τον φράκτη, αλλά και από άλλα έργα.
Ο δεύτερος υπουργός που επισκέφθηκε λίγο πριν από τις γιορτές τον Εβρο είναι ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επιθεώρησε τα ακριτικά φυλάκια, αλλά και τον φράκτη του Εβρου.
Στα σύνορα η Τουρκία φαίνεται πως δεν μπορεί ακόμα να ξεπεράσει το «στραπάτσο» που υπέστη εκείνον τον Φεβρουάριο και προσπαθεί να βρει την ευκαιρία ώστε να ξαναστήσει ακόμα ένα υβριδικό επεισόδιο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να πάρει τη ρεβάνς.
Στο Αιγαίο
Δυσκολεύουν λοιπόν τα πράγματα για την Τουρκία στον Εβρο, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να στραφεί προς το Αιγαίο. Αυτό όμως που εκνευρίζει περισσότερο τους Τούρκους (και προσωπικά τον Ερντογάν) είναι ότι σε 20 χιλιόμετρα ευθεία γραμμή από τα ελληνοτουρκικά σύνορα δημιουργείται μια ισχυρή αμερικανική βάση, με τους Αμερικανούς να ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια για τη δημιουργία της και για την επέκταση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης.
Επιφυλακή, ετοιμότητα αλλά και ψυχραιμία συνιστά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ακόμα και μετά τις πληροφορίες ότι η Τουρκία θα προσπαθήσει (αμέσως μετά τις γιορτές) να στείλει ταυτόχρονες καραβιές αλλοδαπών προσφύγων που θα επιχειρήσουν (με τη βοήθεια της τουρκικής Ακτοφυλακής) να «εισβάλουν» παρανόμως στην Ελλάδα.
Το ΓΕΕΘΑ εξετάζει ακόμα και τα πιο ακραία σενάρια, όπως αποστολή προσφύγων που πάσχουν από κορωνοϊό μέσω θαλάσσης στην Ελλάδα.
Στην Κύπρο
Αλλά αυτό που καίει περισσότερο τους Τούρκους και προσωπικά τον Ερντογάν είναι οι γεωτρήσεις της αμερικανικής EXXON Mobil και της καταρινής Qatar Petroleum.
Θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα αντιδράσει (εάν τελικά αντιδράσει) η Τουρκία έναντι αμερικανικών συμφερόντων γεωτρήσεων και έναντι αδελφικών της χωρών, όπως είναι το Κατάρ.
Με τη συμφωνία αυτή το Κατάρ αναγνωρίζει πλήρως την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις