Διαπραγμάτευση τιμών χαμηλώνει τη φαρμακευτική δαπάνη ΕΟΠΥΥ και νοσοκομείων
«Μικροί» κλειστοί προϋπολογισμοί που εντάσσονται στους προϋπολογισμούς της φαρμακευτικής δαπάνης για τον ΕΟΠΥΥ και τα νοσοκομεία, κατευθύνουν το clawback στα σημεία της υπέρβασης
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- Διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο - Πλάνα σοκ με κακοποίηση νηπίων
- Τι αλλάζει στην παγκόσμια οικονομία - Πώς διαμορφώνεται το νέο μοντέλο
- Ακρίτα: Αν εκλεγεί ο Πολάκης, θα παραδώσω την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάω σπίτι μου
Δέκα νέες κατηγορίες φαρμάκων μπαίνουν άμεσα σε διαπραγμάτευση τιμών με στόχο τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης για την περίθαλψη ασθενών εκτός νοσοκομείου, ενώ μέχρι στιγμής έχουν ήδη «κλείσει» 160 συμφωνίες με 68 φαρμακευτικές εταιρείες. Οι διαπραγματεύσεις αφορούν φάρμακα υψηλού κόστους που χορηγούνται μέσω ΕΟΠΥΥ. Το μέτρο αναμένεται να επεκταθεί και στα νοσοκομειακά φάρμακα, ύστερα από πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, οπότε τον έλεγχο αυτού του μέρους της φαρμακευτικής δαπάνης θα αναλάβει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).
Για κάθε θεραπευτική κατηγορία ή φάρμακο που περνά από διαπραγμάτευση, δημιουργείται ένας κλειστός προϋπολογισμός, θέτοντας πλαφόν στο ύψος της δαπάνης για τη συγκεκριμένη κατηγορία ή φάρμακο. Το ποσό αυτό αφαιρείται από τον συνολικό κλειστό προϋπολογισμό που προβλέπεται για την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και είναι λίγο πάνω από 2 δις. ευρώ ετησίως. Με την έναρξη διαπραγματεύσεων για τα νοσοκομειακά φάρμακα, το ποσό της δαπάνης στα φάρμακα που «έκλεισαν» συμφωνία, θα αφαιρείται από το πλαφόν της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης που κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 500-550 εκατ. ευρώ ετησίως.
Για τις διαπραγματεύσεις, οι οποίες δίνουν το «πράσινο φως» για τη συνταγογράφηση νέων θεραπειών και την κάλυψη των ασθενών από τον ασφαλιστικό τους φορέα, μιλά στο in.gr ο πρόεδρος του ΕΟΦ και πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων καθηγητής Δημήτρης Φιλίππου, σημειώνοντας ότι «η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, από τη σύστασή της τον Δεκέμβριο του 2019 έως και σήμερα έχει συνάψει συνολικά 160 συμφωνίες με 68 διακριτούς Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας (φαρμακευτικές εταιρείες).
Έχουν επιτευχθεί συμφωνίες με κλειστούς προϋπολογισμούς με στόχο τον περιορισμό της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, σε διάφορες κατηγορίες. Οι συμφωνίες μπορεί να αφορούν προϊόντα σε επίπεδο δραστικής ουσίας ή θεραπευτικής κατηγορίας. Ενδεικτικές είναι οι συμφωνίες για τα φάρμακα της ηπατίτιδας C, τα σκευάσματα αταλιμουμάμπης για σειρά αυτοάνοσων παθήσεων, της εταναρσέπτης για ρευματοπάθειες, της λεναλιδομίδης για το πολλαπλό μυέλωμα, της μιγαλαστάτης για τη νόσο Fabry, τις γ-σφαιρίνες, τις ερυθροποιητίνες και τα νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά, με τις οποίες εξοικονομήθηκαν για τον ΕΟΠΥΥ σημαντικότατα ποσά.
Επιπλέον κάποιες συμφωνίες αφορούν σε κλειστούς προϋπολογισμούς στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, όπως οι γ-σφαιρίνες, τα αντικαρκινικά CAR-T και το νουσίνερσεν για τη νωτιαία μυϊκή ατροφία, με τις οποίες αφενός διασφαλίστηκε η επάρκεια των προϊόντων και κατ’ επέκταση η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στις θεραπείες τους, αφετέρου δε, εξοικονομήθηκαν σημαντικά ποσά».
Το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων, επεσήμανε ο κ. Φιλίππου ήταν η μείωση του clawback και η ένταξη στη θετική λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων 400 και πλέον νέα σκευάσματα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλίππου, «Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν με εξαιρετικό επαγγελματισμό από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, τα μέλη της οποίας μέχρι σήμερα, πρέπει να τονιστεί ότι δεν έχουν λάβει καμία αμοιβή. Είχαν σαν αποτέλεσμα το πραγματικό μοναδικό επίτευγμα της μείωσης -έστω και κατά μικρό ποσοστό- του clawback μετά από 10 περίπου συναπτά έτη αυξητικής πορείας. Η επιτυχία αυτή καθίσταται ακόμη σημαντικότερη, διότι ταυτόχρονα με τις συμφωνίες κλειστών προϋπολογισμών, έγινε διαπραγμάτευση για πάνω από 400 νέα φάρμακα προκειμένου να ενταχθούν στον κατάλογο συνταγογραφουμένων φαρμάκων και να αποζημιώνονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Το έργο αυτό και η επιτυχία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων είναι αδιαμφισβήτητα και αποτελούν σημείο αναφοράς και λαμπρό παράδειγμα λειτουργίας ανεξάρτητης επιτροπής».
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ως το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένονται επιπλέον συμφωνίες με κλειστό προϋπολογισμό σε αρκετές θεραπευτικές κατηγορίες. Ενδεικτικά θα συμπεριληφθούν οι από του στόματος θεραπείες για το μεταστατικό μελάνωμα, οι αναστολείς ιντερλευκίνης, οι θεραπείες κατά της ψωριασικής αρθρίτιδας, της πολλαπλής σκλήρυνσης, τα νεότερα από του στόματος αντιπηκτικά (ως επέκταση της προηγούμενης συμφωνίας), η βιταμίνη D, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, τα φάρμακα για το άσθμα και τα νεότερα αντιδιαβητικά φάρμακα.
Εξήγησε ότι «οι κλειστοί προϋπολογισμοί αφαιρούνται από τον γενικό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και παρακολουθούνται διακριτά.
Όσον αφορά την παρακολούθηση των προϋπολογισμών των φαρμάκων που διατίθενται στα νοσοκομεία, προβλέπεται η παρακολούθηση να γίνεται από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), που αποτελεί θυγατρική του ΕΟΦ. Η τελική ρύθμιση εκκρεμεί ακόμη, όμως πιστεύεται ότι θα ολοκληρωθεί εφέτος.
Σχετικές συμφωνίες συνάπτονται σε περιπτώσεις προϊόντων που παρέχουν σημαντικές εκπτώσεις ώστε να προκαλείται ουσιαστική μείωση στη συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και θετική επίδραση στον περιορισμό της ετήσιας υπέρβασης».
Καταλήγοντας ο κ. Φιλίππου τόνισε ότι «επιπλέον, τίθεται όριο στην ετήσια ανάπτυξη των προϊόντων και σε περιπτώσεις υπέρμετρης ανάπτυξης, η πρόσθετη δαπάνη επιμερίζεται στις εταιρείες που συμμετέχουν στον κλειστό προϋπολογισμό είτε βάσει μεριδίων των προϊόντων στη δαπάνη της κατηγορίας είτε κάθε φαρμακευτικό προϊόν έχει διακριτό προϋπολογισμό και επιβαρύνεται τυχόν υπέρβαση που προκαλεί.
Σε περιπτώσεις που η τελική δαπάνη των κλειστών προϋπολογισμών υπολείπεται της προϋπολογισθείσας, το επιπλέον ποσό του προϋπολογισμού επιστρέφει στο γενικό προϋπολογισμό, επιφέροντας πρόσθετη μείωση της υπέρβασης».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις