ΔΝΤ – Ομολογία αποτυχίας στο πακέτο διάσωσης της οικονομίας της Αργεντινής
Δικαίωση για την κυβέρνηση Φερνάντεζ που κατήγγειλε εξαρχής ότι το πακέτο είχε επιβαρύνει περαιτέρω την οικονομία και πως είχε δοθεί με πολιτικά κριτήρια στην προηγούμενη κυβέρνηση Μάκρι
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
Δικαιωμένη μπορεί να αισθάνεται η κυβέρνηση του Αλμπέρτο Φερνάντεζ από την έμμεση… ομολογία αποτυχίας του ΔΝΤ αναφορικά με το μέγα πακέτο διάσωσης της οικονομίας της Αργεντινής, το 2018, για το οποίο οι Περονιστές διακήρυσσαν πως είχε δοθεί με πολιτικά κριτήρια για τη στήριξη του συντηρητικού πρώην προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι και πως κατέληξε να επιβαρύνει την οικονομική κατάσταση και την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Εσωτερική έκθεση του ΔΝΤ που φέρει την υπογραφή του αντιπροέδρου Οντ Περ Μπρεκ παραδέχεται πως το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης που έχει δοθεί από το Ταμείο, ύψους 57 δισ. δολαρίων, ήταν ουσιαστικά καταδικασμένο να αποτύχει, καθώς είχε βασιστεί σε υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις της τότε κυβέρνησης και δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί τα βαθιά προβλήματα της χώρας, η οποία θα μπορούσε να είχε βοηθηθεί καλύτερα μέσα από ένα πακέτο μέτρων που θα περιλάμβανε capital controls και αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους.
Η έκθεση περιγράφει τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μάκρι ως απογοητευτικές και τη δημοσιονομική προσαρμογή ως «χαμηλής ποιότητας».
Μάλιστα, η έκθεση επισημαίνει πως τα μελλοντικά προγράμματα του Ταμείου θα πρέπει να χρησιμοποιούν πιο συντηρητικές μακροοικονομικές υποθέσεις, αλλά και μη συμβατικά μέτρα αν είναι αναγκαίο, λαμβάνοντας πιο σοβαρά υπόψη τη δυνατότητα πρόσβασης μιας χώρας στις αγορές και το βάρος που προκύπτει από μεγάλα προγράμματα δανεισμού.
Θυμίζουμε πως η κυβέρνηση των Περονιστών ακύρωσε το πρόγραμμα, τον Ιούλιο του 2020, αφού όμως είχαν ήδη εκταμιευτεί 44 δισ. δολάρια, με αποτέλεσμα έκτοτε να αναζητά τρόπους να επαναδιαπραγματευτεί την αποπληρωμή των χρημάτων,
Εμφανώς ικανοποιημένος από την έκθεση, ο νυν υπουργός Οικονομικών Μαρτίν Γκουζμάν σχολίασε πως, ναι μεν η έκθεση δεν είναι αρκετή, όμως είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. «Το Ταμείο αναγνώρισε πως τα χρήματα (του πακέτου) χρησιμοποιήθηκαν για την αποπληρωμή χρεών που ήταν μη βιώσιμα, προς τους ιδιώτες πιστωτές. Επρόκειτο στην ουσία για μια διάσωση των πιστωτών» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις