Συσκευή νανοτεχνολογίας μετατρέπει κύτταρα δέρματος σε αγγεία και νεύρα
Το «νανοτσίπ» εισάγει νέα γονίδια σε κύτταρα για να αλλάξει τη λειτουργία τους.
Συσκευή «νανοτσίπ» που μετατρέπει κύτταρα του δέρματος σε νευρικά κύτταρα και αιμοφόρα αγγεία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την επιδιόρθωση βλαβών στο νευρικό και το κυκλοφορικό σύστημα.
Κυτταρικός επαναπρογραμματισμός
Η τεχνολογία «tissue nanotrasfection» που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές ουσιαστικά εισάγει επιπλέον γονίδια στα κύτταρα για να αλλάξει τη λειτουργία τους.
Η νέα συσκευή που παρουσιάζεται στην επιθεώρηση Nature Protocols μπορεί να μετατρέπει in vivo, δηλαδή μέσα σε έναν οργανισμό, κύτταρα δέρματος σε νευρικά κύτταρα και αιμοφόρα αγγεία.
Για τη μετατροπή αυτή οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μικροβελόνες, οι οποίες «στόχευσαν» συγκεκριμένες περιοχές κυττάρων του δέρματος. Έπειτα, με τη διαμεσολάβηση του μικρού τσιπ, ενέχυσαν στα κύτταρα αυτά μικρά μόρια γενετικού υλικού, τα οποία έπειτα από την ενεργοποίηση των γονιδίων τους τους προώθησαν τον λεγόμενο «επαναπρογραμματισμό» των κυττάρων σε δύο διαφορετικούς κυτταρικούς τύπους.
«Εάν τα αιμοφόρα αγγεία ενός ανθρώπου τραυματιστούν σε ένα δυστύχημα, αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παρέχουμε το απαραίτητο αίμα στον οργανισμό. Αντίθετα, μπορούμε να μετατρέψουμε κύτταρα του δέρματος σε αιμοφόρα αγγεία και να επιχειρήσουμε να σώσουμε κάποιο άκρο που κινδυνεύει» δήλωσε ο δρ. Τσάνταν Σεν του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα, επικεφαλής της μελέτη.
Συμβολή στην αναγεννητική ιατρική
Σύμφωνα με τη δημοσίευση, άλλοι ερευνητές που είναι εξοικειωμένοι με τέτοιου είδους τεχνικές μπορούν να κατασκευάσουν το συγκεκριμένο μικροτσιπ μέσα σε διάστημα πέντε με έξι ημερών.
Η δημοσίευση των λεπτομερειών της τεχνικής θα επιτρέψει σε επιστήμονες από όλον τον κόσμο να αναπτύξουν περαιτέρω τη συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία ενδέχεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αναγεννητική ιατρική.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις