Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ποιοι στηρίζουν και ποιοι διαφωνούν με το αίτημα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές – Επιμένει ο Γεραπετρίτης ότι η παραίτηση πρωθυπουργού δεν οδηγεί σε διάλυση της Βουλής

Ποιοι στηρίζουν και ποιοι διαφωνούν με το αίτημα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές – Επιμένει ο Γεραπετρίτης ότι η παραίτηση πρωθυπουργού δεν οδηγεί σε διάλυση της Βουλής

Οι πολίτες διαφωνούν σε ποσοστό 51% και συμφωνούν σε ποσοστό 44% με το αίτημα Τσίπρα για παραίτηση Μητσοτάκη και προκήρυξη πρόωρων εκλογών σύμφωνα με έρευνα της Prorata. Πως τοποθετούνται αριστεροί, δεξιοί και κεντρώοι. Στο παράδειγμα Παπαδήμου του 2011 παραπέμπει ο Γεραπετρίτης επιμένοντας ότι παραίτηση πρωθυπουργού και κυβέρνησης δεν οδηγεί αυτόματα σε κάλπες

Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη σε σχέση με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για πρόωρες εκλογές, αν και με οριακή πλειοψηφία εκφράζουν την διαφωνία τους, ενώ την ίδια στιγμή ο Γιώργος Γεραπετρίτης συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης που ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεπάγεται αυτομάτως πρόωρες εκλογές παραπέμποντας στην περίπτωση του σχηματισμού της κυβέρνησης Παπαδήμου το 2011.

Διαφωνεί το 51% και συμφωνεί το 44%

Σε ότι αφορά την απήχηση της πρωτοβουλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, οι πολίτες διαφωνούν σε ποσοστό 51% και συμφωνούν σε ποσοστό 44%, σύμφωνα με έρευνα της Prorata (διενεργήθηκε στις 20-21 Δεκεμβρίου με μέγεθος δείγματος 841 άτομα) για την ιστοσελίδα tvxs.

Απήχηση στους αριστερούς ψηφοφόρους και τους νέους

Το αίτημα Τσίπρα για παραίτηση Μητσοτάκη και εκλογές έχει απήχηση κυρίως στους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, ενώ στην αντίποδα βρίσκονται οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς.

Επισημαίνεται δε ότι οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι στηρίζουν το αίτημα Τσίπρα σε ποσοστό 42%, ενώ το απορρίπτουν σε ποσοστό 53%.

Επίσης υπέρ των πρόωρων εκλογών και της πρωτοβουλίας εμφανίζονται οι νεότερες ηλικίες ενώ σε ότι αφορά την κομματική ταυτότητα των ερωτηθέντων όπως είναι προφανές η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το αίτημα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ το απορρίπτει.

Διαβάστε επίσης: Διέβη το Ρουβίκωνα ο Τσίπρας και ζήτησε πρόωρες εκλογές – Ο πειρασμός Μητσοτάκη και η κεντροαριστερή πολυκατοικία

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ – Η στρατηγική του κάβουρα και ο Ανδρουλάκης

78% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ εναντιώνεται στο αίτημα Τσίπρα για εκλογές

Επίσης πλειοψηφική είναι η αντίδραση των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ στο αίτημα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές καθώς μόλις το 20% το στηρίζει, ενώ σε ποσοστό 78% οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ απορρίπτουν την πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραίτηση πρωθυπουργού και κυβέρνησης δεν σημαίνει διάλυσης της Βουλής και εκλογές

Στο μεταξύ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επανήλθε με άρθρο του στην «Καθημερινή» και επέμεινε σε αυτό που είχε πει με αφορμή την πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης δεν συνεπάγεται αυτόματα πρόωρες εκλογές.

«Το αίτημα αυτό διατυπώθηκε με όρους πολιτικούς, τεχνικά νομικά, όμως, έχει σοβαρά σφάλματα» επιμένει ο κ. Γεραπετρίτης υποστηρίζοντας ότι πρώτον η παραίτηση του πρωθυπουργού δεν συνεπάγεται και παραίτηση της κυβέρνησης καθώς η ΚΟ της ΝΔ ως πλειοψηφία μπορεί να προτείνει νέο πρωθυπουργό. Δεύτερον η παραίτηση συνολικά της κυβέρνησης δεν προκαλεί τη διάλυση της Βουλής και εκλογές, καθώς μπορεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και να διερευνήσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Τρίτον, συνεχίζει ο κ. Γεραπετρίτης, προκήρυξη εκλογών έχουμε μόνο μετά από δύο παραιτήσεις της κυβέρνησης ή καταψηφίσεις.

«Εκλογές δεν είχαμε ούτε το 2011»

Το άρθρο – παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας καταλήγει: «Απλά και καθαρά λοιπόν: υπό τις παρούσες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, παραίτηση του πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης δεν σημαίνει εκλογές. Εκλογές, άλλωστε, δεν είχαμε ούτε το 2011, όταν η παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου οδήγησε στον σχηματισμό της (πολιτικής) κυβέρνησης Παπαδήμου. Προφανώς δεν γνωρίζουμε όλοι τα πάντα. Και όταν δεν γνωρίζουμε ενημερωνόμαστε και συζητούμε. Ιδιαίτερα σε θέματα κομβικά για το πολίτευμα και τους θεσμούς. Όσοι δοκησίσοφοι ερμηνεύουν από πολιτική ιδιοτέλεια το Σύνταγμα εκ του προχείρου και a la carte, ας αναλογισθούν τι σημαίνουν πολιτικές εκπτώσεις στον θεμελιώδη νόμο του κράτους».

Διαβάστε επίσης: Επεισόδιο στη Βουλή ανάμεσα σε Τσίπρα και Γεραπετρίτη

Επισημαίνεται πάντως ότι αν και ο κ. Γεραπετρίτης αναπτύσσει ένα νομικό-τεχνικό σκεπτικό επί της βάση των προβλέψεων ή των ερμηνειών των σχετικών άρθρων του Συντάγματος για να υποστηρίξει τη θέση ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εντούτοις καταλήγει με ένα πολιτικό σκεπτικό επικαλούμενος το παράδειγμα της παραίτησης Παπανδρέου το 2011 και τον σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Ουσιαστικά η παρέμβαση Γεραπετρίτη είναι ένα ερώτημα αν αφορά αποκλειστικά την πρωτοβουλία Τσίπρα να ζητήσει παραίτηση Μητσοτάκη και προκήρυξη εκλογών ή αν είναι παρέμβαση για τυχόν σενάρια περί κυβέρνησης με τεχνοκράτη πρωθυπουργό από την παρούσα Βουλή.

Sports in

Τρεις πρώην παίκτες της ΑΕΚ ζητούν από την ΕΠΟ την τιμωρία της!

Ο λόγος που οι τρεις πρώην παίκτες της ΑΕΚ έφτασαν σε αυτό το σημείο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024