Διχασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη σε σχέση με το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για πρόωρες εκλογές, αν και με οριακή πλειοψηφία εκφράζουν την διαφωνία τους, ενώ την ίδια στιγμή ο Γιώργος Γεραπετρίτης συνεχίζει να υποστηρίζει ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης που ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνεπάγεται αυτομάτως πρόωρες εκλογές παραπέμποντας στην περίπτωση του σχηματισμού της κυβέρνησης Παπαδήμου το 2011.

Διαφωνεί το 51% και συμφωνεί το 44%

Σε ότι αφορά την απήχηση της πρωτοβουλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει την παραίτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, οι πολίτες διαφωνούν σε ποσοστό 51% και συμφωνούν σε ποσοστό 44%, σύμφωνα με έρευνα της Prorata (διενεργήθηκε στις 20-21 Δεκεμβρίου με μέγεθος δείγματος 841 άτομα) για την ιστοσελίδα tvxs.

Απήχηση στους αριστερούς ψηφοφόρους και τους νέους

Το αίτημα Τσίπρα για παραίτηση Μητσοτάκη και εκλογές έχει απήχηση κυρίως στους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς, ενώ στην αντίποδα βρίσκονται οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται στο χώρο της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς.

Επισημαίνεται δε ότι οι πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως Κεντρώοι στηρίζουν το αίτημα Τσίπρα σε ποσοστό 42%, ενώ το απορρίπτουν σε ποσοστό 53%.

Επίσης υπέρ των πρόωρων εκλογών και της πρωτοβουλίας εμφανίζονται οι νεότερες ηλικίες ενώ σε ότι αφορά την κομματική ταυτότητα των ερωτηθέντων όπως είναι προφανές η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το αίτημα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της ΝΔ το απορρίπτει.

Διαβάστε επίσης: Διέβη το Ρουβίκωνα ο Τσίπρας και ζήτησε πρόωρες εκλογές – Ο πειρασμός Μητσοτάκη και η κεντροαριστερή πολυκατοικία

Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ – Η στρατηγική του κάβουρα και ο Ανδρουλάκης

78% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ εναντιώνεται στο αίτημα Τσίπρα για εκλογές

Επίσης πλειοψηφική είναι η αντίδραση των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ στο αίτημα Τσίπρα για πρόωρες εκλογές καθώς μόλις το 20% το στηρίζει, ενώ σε ποσοστό 78% οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ απορρίπτουν την πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραίτηση πρωθυπουργού και κυβέρνησης δεν σημαίνει διάλυσης της Βουλής και εκλογές

Στο μεταξύ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επανήλθε με άρθρο του στην «Καθημερινή» και επέμεινε σε αυτό που είχε πει με αφορμή την πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα ότι η παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης δεν συνεπάγεται αυτόματα πρόωρες εκλογές.

«Το αίτημα αυτό διατυπώθηκε με όρους πολιτικούς, τεχνικά νομικά, όμως, έχει σοβαρά σφάλματα» επιμένει ο κ. Γεραπετρίτης υποστηρίζοντας ότι πρώτον η παραίτηση του πρωθυπουργού δεν συνεπάγεται και παραίτηση της κυβέρνησης καθώς η ΚΟ της ΝΔ ως πλειοψηφία μπορεί να προτείνει νέο πρωθυπουργό. Δεύτερον η παραίτηση συνολικά της κυβέρνησης δεν προκαλεί τη διάλυση της Βουλής και εκλογές, καθώς μπορεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και να διερευνήσει το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή. Τρίτον, συνεχίζει ο κ. Γεραπετρίτης, προκήρυξη εκλογών έχουμε μόνο μετά από δύο παραιτήσεις της κυβέρνησης ή καταψηφίσεις.

«Εκλογές δεν είχαμε ούτε το 2011»

Το άρθρο – παρέμβαση του υπουργού Επικρατείας καταλήγει: «Απλά και καθαρά λοιπόν: υπό τις παρούσες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, παραίτηση του πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης δεν σημαίνει εκλογές. Εκλογές, άλλωστε, δεν είχαμε ούτε το 2011, όταν η παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου οδήγησε στον σχηματισμό της (πολιτικής) κυβέρνησης Παπαδήμου. Προφανώς δεν γνωρίζουμε όλοι τα πάντα. Και όταν δεν γνωρίζουμε ενημερωνόμαστε και συζητούμε. Ιδιαίτερα σε θέματα κομβικά για το πολίτευμα και τους θεσμούς. Όσοι δοκησίσοφοι ερμηνεύουν από πολιτική ιδιοτέλεια το Σύνταγμα εκ του προχείρου και a la carte, ας αναλογισθούν τι σημαίνουν πολιτικές εκπτώσεις στον θεμελιώδη νόμο του κράτους».

Διαβάστε επίσης: Επεισόδιο στη Βουλή ανάμεσα σε Τσίπρα και Γεραπετρίτη

Επισημαίνεται πάντως ότι αν και ο κ. Γεραπετρίτης αναπτύσσει ένα νομικό-τεχνικό σκεπτικό επί της βάση των προβλέψεων ή των ερμηνειών των σχετικών άρθρων του Συντάγματος για να υποστηρίξει τη θέση ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις πρόωρης προσφυγής στις κάλπες εντούτοις καταλήγει με ένα πολιτικό σκεπτικό επικαλούμενος το παράδειγμα της παραίτησης Παπανδρέου το 2011 και τον σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο.

Ουσιαστικά η παρέμβαση Γεραπετρίτη είναι ένα ερώτημα αν αφορά αποκλειστικά την πρωτοβουλία Τσίπρα να ζητήσει παραίτηση Μητσοτάκη και προκήρυξη εκλογών ή αν είναι παρέμβαση για τυχόν σενάρια περί κυβέρνησης με τεχνοκράτη πρωθυπουργό από την παρούσα Βουλή.