Εμίρης του Ντουμπάι – Σκάνδαλα, ένα «χρυσό» διαζύγιο, μια Ελληνίδα στο… χαρέμι και τα 23 του παιδιά
Ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ καλείται να πληρώσει το πιο ακριβό διαζύγιο στα βρετανικά δικαστικά χρονικά. Όμως, το πραγματικό κόστος δεν είναι καν το υπέρογκο ποσό των 554 εκατομμυρίων λιρών
- Georgina Cooper: Το cool kid των ’90s πέθανε στα 46 της χρόνια κάνοντας μια νέα αρχή σε ελληνικό νησί
- Αυτό το τρομακτικό βίντεο… «γκρεμίζει» όλα όσα πιστεύαμε για τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοια
- Eλεύθερη η 30χρονη που παρέσυρε τον 12χρονο με πατίνι - Παρέδωσε το δίπλωμά της
- Η Μάρθα Στιούαρτ παραδέχεται ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις – Τόσο αυτή όσο κι ο πρώην άντρας της
Απόγονος του οίκου Αλ Φαλάζι, είναι σήμερα ο απόλυτος κυρίαρχος του Ντουμπάι, αντιπρόεδρος και πρωθυπουργός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Από το 2006, οπότε ανέλαβε τα «ηνία» της εξουσίας και μην έχοντας να υπολογίζει στα λιγοστά -συγκριτικά με αυτά των Αράβων γειτόνων- αποθέματα πετρελαίου στο εμιράτο του, μεταμόρφωσε το πάλαι ποτέ βρετανικό προτεκτοράτο σε διεθνή οικονομικό, εμπορικό και τουριστικό κόμβο.
Το 2015 ίδρυσε το Διαστημικό Κέντρο Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ το 2015, στέλνοντας προ μηνών την πρώτη αραβική μη επανδρωμένη αποστολή σε τροχιά γύρω από τον Άρη.
Πέρυσι, ηγήθηκε του Συμβουλίου Υπουργών των ΗΑΕ που επικύρωσε την ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ: την πρώτη με χώρα του Κόλπου.
Στα 72 του, λοιπόν, ο σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ αλ Μάκτουμ, απολαμβάνει μεγάλη ισχύ (αν και εν μέσω σωρείας καταγγελιών οργανώσεων για αυταρχισμό) και αμύθητα πλούτη.
Συνολικά, η περιουσία του υπολογίζεται στα 14 δισεκατομμύρια δολάρια, με πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στις Dubai World και Dubai Holding, με στόλο ιδιωτικών αεροσκαφών και γιοτ -μεταξύ αυτών το «Dubai», το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο- και με ισχυρή επιχειρηματική παρουσία στην εκτροφή καθαρόαιμων αλόγων κούρσας.
Το μεγαλύτερο πάντως μερίδιο της περιουσίας του προέρχεται από την αξιοποίηση γης και ακινήτων.
View this post on Instagram
Ο εμίρης κατέχει τεράστιες εκτάσεις στο Ντουμπάι (όπου τα όρια μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων της κυβέρνησης και της οικογένειας Αλ Μακτούμ είναι θολά).
Η αξία της ακίνητης περιουσίας του στη Βρετανία υπολογίζεται σε πάνω από 100 εκατομμύρια λίρες.
Έρευνα της εφημερίδας Guardian και της Διεθνούς Διαφάνειας τον κατατάσσει μάλιστα -μέσω υπεράκτιων εταιρειών- στους μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με έτερη έρευνα το δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP), ο ηγεμόνας του Ντουμπάι διατηρεί ακίνητα και στην Ιταλία, μέσω εταιρείας εγγεγραμμένης στο Λουξεμβούργο.
Με τουλάχιστον τρεις offshore συνδέουν τον σεΐχη Μοχάμεντ, εν τω μεταξύ, τα Pandora Papers.
Όμως το όνομά του αυτές τις ημέρες απασχολεί τα διεθνή πρωτοσέλιδα για έναν άλλο λόγο.
Το «χρυσό» διαζύγιό του με την πριγκίπισσα Χάγια, με το οποίο ήρθε και πάλι στο προσκήνιο η καταγγελλόμενη «σκοτεινή» πλευρά του -κατά τα λοιπά υποστηρικτή των τεχνών και με έντονη φιλανθρωπική δράση- εμίρη.
View this post on Instagram
Το «χαρέμι», οι αποδράσεις και οι παρακολουθήσεις
Κόρη του πρώην βασιλιά της Ιορδανίας Χουσεΐν και ετεροθαλής αδελφή του Ιορδανού νυν βασιλιά Αμπντάλα, η Χάγια δεν είχε ποτέ το προφίλ μιας καταπιεσμένης πριγκίπισσας της Μέσης Ανατολής, που ζούσε σε «χρυσά κλουβιά»-παλάτια.
Δυτικοτραφής, σπούδασε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι πτυχιούχος πολιτικής, οικονομίας και φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Δεινή ιππέας, ήταν η πρώτη γυναίκα που εκπροσώπησε τη χώρα της σε διεθνείς αγώνες και η μόνη του φύλου της που κέρδισε μετάλλιο στους Παναραβικούς Ιππικούς Αγώνες.
Ήταν σε μία ανάλογη περίσταση, σε αγώνες στην Ισπανία, το 2002, όταν η τότε 27χρονη Χάγια συνάντησε τον κατά ένα τέταρτο του αιώνα μεγαλύτερό της σεΐχη Μοχάμεντ.
Το 2004 -δύο χρόνια πριν αυτός γίνει ηγεμόνας του Ντουμπάι- τον παντρεύτηκε και έγινε η έκτη και νεότερη σύζυγός του.
Την πρώτη πεντάδα αποτελούσαν ήδη η Πρώτη Κυρία του Ντουμπάι, Χιντ μπιντ Μακτούμ μπιν Τζούμα αλ Μακτούμ, που έχει αποκτήσει με τον εμίρη 12 παιδιά -μεταξύ αυτών τον διάδοχό του.
Δύο γυναίκες από τον Λίβανο. Μία από την Αλγερία. Μια αγνώστων στοιχείων, που λέγεται ότι είναι Γερμανίδα.
Και η ελληνικής καταγωγής Ζωή Γρηγοράκου, από την Σπάρτη, που απέκτησε με τον εμίρη μία κόρη, την σήμερα 27χρονη πριγκίπισσα Μάχρα.
View this post on Instagram
Συνολικά, ο εμίρης υπολογίζεται ότι έχει από 23 παιδιά (με ορισμένες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 30).
Δύο εξ αυτών -μία κόρη και έναν γιο- τα απέκτησε με τη Χάγια, που μετά τον γάμο τους μετακόμισε ως η δεύτερη επίσημη σύζυγος στο παλάτι.
«Το έκανα με πλήρη επίγνωση», είχε τονίσει σε συνέντευξή της το 2009, δηλώνοντας τότε «ασφαλώς πολύ ευτυχισμένη».
«Κάθε μέρα ευχαριστώ τον Θεό που είμαι αρκετά τυχερή να είμαι κοντά του», είχε πει το 2016 στο περιοδικό Emirates Woman.
Μέχρι που ξαφνικά, στις αρχές του 2019, πήρε τα δύο ανήλικα παιδιά τους -ηλικίας σήμερα 14 και 9 ετών- τις βαλίτσες τους και (κατά ορισμένες φήμες) 31 εκατομμύρια δολάρια.
Κατέφυγε στη Γερμανία και από εκεί στη Βρετανία.
Και χωρίς να χάσει χρόνο κατέθεσε αίτηση διαζυγίου, ζητώντας από τις δικαστικές αρχές προστασία.
View this post on Instagram
Οι φήμες έδιναν και έπαιρναν για την εξωσυζυγική σχέση που φέρεται ότι διατηρούσε από το 2017 ή 2018 με έναν κατά 9 χρόνια νεότερο σωματοφύλακά της (ο οποίος επίσης διέλυσε τον γάμο του), αλλά και για τις συνθήκες στο αραβικό παλάτι.
Στο προσκήνιο επανήλθαν οι προηγούμενες «σκοτεινές», αποτυχημένες απόπειρες απόδρασης δύο κορών που ο εμίρης απέκτησε με την Αλγερινή σύζυγό του, μέσα από τις οποίες είχε ήδη αρχίσει να «ραγίζει» η δημόσια εικόνα των αλ Μακτούμ.
Η πρώτη ήταν της Σάσμα το 2000 στην Αγγλία, η οποία θεωρείται ότι απήχθη που ανθρώπους του πατέρα της, οδηγήθηκε δια της βίας πίσω στο Ντουμπάι και έκτοτε παραμένει άφαντη.
Σειρά πήρε η μικρότερε αδελφή της, Λατίφα, η οποία επιχείρησε μάλιστα δύο φορές, το 2002 και το 2018, να εγκαταλείψει το παλάτι.
Κατήγγειλε προ μηνών με βίντεο ότι είναι πλέον όμηρος στο Ντουμπάι.
Από το καλοκαίρι, ωστόσο, αναρτώνται φωτογραφίες στα social media από εξόδους, διακοπές και εκδηλώσεις.
After touring the Italian Pavilion at #Expo2020Dubai, I met HE Dario Nardella, Mayor of Florence, to discuss avenues for collaboration between Dubai and Florence and potential knowledge and cultural exchange projects to empower the culture and creative sectors in both cities. pic.twitter.com/866SABHdzN
— Latifa MR Al Maktoum (@LatifaMRM) December 21, 2021
Επικαλούμενη -μεταξύ άλλων- αυτές τις δύο περιπτώσεις, η πριγκίπισσα Χάγια δήλωσε στους Βρετανούς δικαστές ότι διέφυγε από το Ντουμπάι φοβούμενη για τη ζωή της.
Στα δικαστικά έγγραφα αναφέρεται ότι ο εμίρης την είχε ήδη χωρίσει σύμφωνα με τον νόμο της Σαρία, εν αγνοία της, από τον Φεβρουάριο του 2019.
Η ίδια ζήτησε από τη βρετανική Δικαιοσύνη προστασία, με ειδική μέριμνα για την 12χρονη κόρη της, που -όπως ανέφερε- ο εμίρης την ετοίμαζε για γάμο με τον 34χρονο πρίγκιπα-διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σάλμαν.
Προσωπικά άφαντος από την δικαστική διαμάχη -με επίκεντρο πια την επιμέλεια των παιδιών-, ο σεϊχης Μοχάμεντ απάντησε τότε με ένα ποίημα, μέσω Instagram, που έφερε τον τίτλο «Ζούσες, πέθανες». Μιλούσε για προδοσία. Και εκλήφθηκε ως ευθεία απειλή.
View this post on Instagram
Τελικά, οι Βρετανοί δικαστές έκριναν τους φόβους της πριγκίπισσας Χάγια βάσιμους, αποφαινόμενοι ότι οι εξαφανίσεις της Σάσμα και της Λατίφα ήταν απαγωγές κατ’ εντολήν του σεΐχη Μοχάμεντ -κάτι που ο ίδιος αρνείται.
Κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι, στο πλαίσιο μιας «διαρκούς εκστρατείας εκφοβισμού και απειλών», ο εμίρης έδωσε εντολή να χρησιμοποιηθεί το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρείας NSO για την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της πριγκίπισσας Χάγια, αλλά και των Βρετανών δικηγόρων της.
Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η Βαρόνη Φιόνα Σάκλετον, διακεκριμένη νομικός, δικηγόρος της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας και μέλος της Βουλής των Λόρδων.
View this post on Instagram
«Χρυσό διαζύγιο», βαριά «κηλίδα»
Αν και λιγότερη από το ήμισυ των 1,4 δισεκατομμυρίων λιρών που αρχικά αξίωνε για το διαζύγιο η 47χρονη πριγκίπισσα Χάγια, η αποζημίωση-μαμούθ των 554 εκατομμυρίων λιρών που αποφάσισαν την Τρίτη οι Βρετανοί δικαστές -το μεγαλύτερο ποσό που έχει επιδικαστεί σε σχετική υπόθεση στα νομικά χρονικά της χώρας- έφερε στο φως πολλές ακόμη αθέατες πτυχές της χλιδάτης ζωής των ηγεμόνων του Ντουμπάι.
Κατά την εκεί διαμονής τους, η πριγκίπισσα Χάγια και τα δυο παιδιά της είχαν ετήσιο προϋπολογισμό άνω των 83 εκατομμυρίων λιρών για τις δαπάνες… νοικοκυριού, με 80 άτομα προσωπικό, συν επιπλέον επίδομα 9 εκατομμυρίων λιρών για την κάλυψη έκτακτων εξόδων.
Οι συνήγοροί της υπολόγισαν σε 63 εκατομμύρια λίρες την αξία των ενδυμάτων υψηλής ραπτικής, που η ίδια αναγκάστηκε να άφησε πίσω της, με τη φυγή της.
Αντίστοιχα, τα κοσμήματά της συνολικής αξίας περίπου 20 εκατομμυρίων λιρών -όπως αναφέρθηκε στη δίκη- θα γέμιζαν την αίθουσα του βρετανικού δικαστηρίου, αν απλώνονταν στο πάτωμα.
Για τις πολυτελείς διακοπές της, η οικογένεια είχε απεριόριστη πρόσβαση σε στόλο γιοτ και ιδιωτικών αεροσκαφών, καθώς και σε δώδεκα πολυτελείς ανά τον κόσμο επαύλεις.
Ένα καλοκαίρι στο οικογενειακό εξοχικό, βορειοανατολικά του Λονδίνου -όπως αναφέρθηκε- ο εμίρης Μοχάμεντ ξόδεψε 2 εκατομμύρια λίρες μόνο για την προμήθεια φραουλών.
View this post on Instagram
Αν και το μεγαλύτερο ποσό της αποζημίωσης διαζυγίου που τώρα επιδικάστηκε αφορά στην ασφάλεια, στη διατροφή και στην εκπαίδευση των δύο ανήλικων τέκνων, η πριγκίπισσα Χάγια εξασφάλισε πολλά.
Εκατομμύρια λίρες για να καλύψει το κόστος συντήρησης και λειτουργίας (συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής υπηρετικού προσωπικού) για τα δύο πολυτελή ακίνητα που έχει στη Βρετανία: ένα στο Σάρει και ένα δίπλα στο παλάτι του Κένσινγκτον, στο Λονδίνο, για το οποίο η Χάγια εξασφάλισε μέχρι και τα έξοδα ανακαίνισης της κουζίνας, ύψους 1,9 εκατομμυρίων λιρών, με σχέδια επέκτασης του χώρου, κατασκευής φούρνου πίτσας και αλλαγής των κουρτινών.
View this post on Instagram
Της επιδικάστηκε κονδύλι 5 εκατομμυρίων λιρών τον χρόνο για διακοπές εννέα εβδομάδων, για την ίδια και τα παιδιά. Μέχρι και κάλυψη εξόδων κατοικιδίων -μεταξύ αυτών δυο πόνι.
«Στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης, δεν είναι πλούσια», ανέφεραν οι δικηγόροι της πριγκίπισσας, τονίζοντας ότι η πελάτισσά τους χρειάστηκε να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας 15,6 εκατομμυρίων λιρών -συμπεριλαμβανομένων αλόγων και κοσμημάτων – για να τα βγάλει πέρα μέχρι την τελική ετυμηγορία.
Όπως ανέφερεαν οι δικηγόροι του εμίρη, τουλάχιστον 6,7 εκατομμύρια αφαιρέθηκαν από τους λογαριασμούς των παιδιών, προκειμένου η Χάγια να κλείσει τα στόματα σωματοφυλάκων της, που φέρονταν ότι την εκβίαζαν με αποκαλύψεις για την εξωσυζυγική σχέση της με τον συνάδελφό τους.
View this post on Instagram
Έπειτα από δυόμισι χρόνια νομικής διαμάχης, εν τω μεταξύ, τα δικαστικά έξοδα για την πριγκίπισσα άγγιξαν τα 70 εκατομμύρια λίρες.
«Το πραγματικό ύψος των κολοσσιαίων ποσών που δαπανήθηκαν από τον σεϊχή Μοχάμεντ», ανέφερε ένας εκ των δικηγόρων της, «δεν θα γίνει ποτέ γνωστό».
Ο σεΐχης Μοχάμεντ «πάντα φρόντιζε για τα παιδιά του», αρκέστηκε να σχολιάσει εκπρόσωπος του του εμίρη.
«Το δικαστήριο έχει πλέον εκδώσει την απόφασή του για τα οικονομικά και δεν σκοπεύει να σχολιάσει περαιτέρω».
«Ζητά από τα μέσα ενημέρωσης», προσέθεσε, «να σέβονται την ιδιωτική ζωή των παιδιών του».
Αυτό που μένει τώρα να φανεί εάν και αυτή η υπόθεση θα αφήσει το στίγμα της στην φήμη του 72χρονου εμίρη: από τους πιο δυναμικούς και προβαλλόμενους ως προοδευτικούς ηγέτες του Κόλπου.
Μοιραία, πάντως, οι περιπτώσεις της Σάσμα, της Λατίφα και της Χάγια στρέφουν τους προβολείς, από τους μεγαλεπίβολους ουρανοξύστες και τις επιβλητικές κατασκευές του Ντουμπάι, στις καθεστωτικές πρακτικές και στη θέση των γυναικών, τόσο στο εμιράτο, όσο και εν γένει στον αραβικό κόσμο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις