Γαλλία – Μαγειρεύοντας… την αλληλεγγύη
Το φαγητό αντιπροσωπεύει πολύ περισσότερα από κάλυψη των διατροφικών μας αναγκών. Εξ ου και η γαλλική οργάνωση LE RECHO το ανάγει σε μέσο κοινωνικής ένταξης των ασθενέστερων
Από την κουζίνα ακούγονται κατσαρόλες και κουτάλες να χτυπούν, μαζί με οδηγίες για τη σωστή εκτέλεση της κάθε συνταγής και συχνά-πυκνά γέλια.
Η 27χρονη Αμίρα από την Καμπούλ, ο 30χρονος Μούσα από το Νταρφούρ και ο 26χρονος Άσματ από το ανατολικό Αφγανιστάν και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας ακούν με προσοχή τις οδηγίες της σεφ Ζουλιέτ Μπαρί (με θητεία δίπλα στην διάσημη Αντελίν Γκρατάρ του βραβευμένου με αστέρι Michelin Yam’Tcha στο Παρίσι), καθώς φτιάχνουν με μεράκι τα πολυπολιτισμικά πιάτα του Table du Recho.
Για τους περισσότερους, δεν είναι απλά μία δουλειά.
Είναι η αναβίωση μιας παιδικής ανάμνησης, η νοητή σύνδεση με την εγκαταλελειμμένη πια πατρίδα μέσα από την οσμή και τη γεύση και το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου στη ζωή μέσα σε έναν θύλακα αλληλεγγύης.
Το εστιατόριο στο οποίο απασχολούνται και εκπαιδεύονται, , άλλωστε, δεν μοιάζει με τα άλλα.
View this post on Instagram
Το Table du Recho βρίσκεται στο 16ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, στο Cinq Toits: έναν παλιό κοιτώνα της χωροφυλακής, όπου σήμερα λειτουργούν τρία κέντρα φιλοξενίας υπό τη διεύθυνση της οργάνωσης Aurore, παρέχοντας στέγη, φροντίδα και στήριξη σε ευάλωτους πληθυσμούς, κυρίως πρόσφυγες.
Από τις τάξεις τους προέρχεται το προσωπικό του Table du Recho, όπου η γαστρονομία συνδυάζεται με την αλληλεγγύη, υπό το μότο «Αποκαταστήστε τον κόσμο, αποκαθιστώντας τους ανθρώπους».
Στους χώρους του εστιατορίου, οι εκπαιδευόμενοι στο εστιατόριο αποκτούν επαγγελματική κατάρτιση στον κλάδο της εστίασης.
Και μέσα από αυτή τη διαδικασία επιτυγχάνουν μια μακροπρόθεσμη κοινωνική ένταξη στη νέα τους πια χώρα.
View this post on Instagram
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο εγχείρημα του συλλόγου Le Recho, που ίδρυσε το 2016 η Γαλλίδα σεφ και καλλιτέχνης Βανέσα Κρισέβ.
Το όνομά του σχηματίζεται από τα αρχικά των λέξεων «καταφύγιο, ζεστασιά, αισιοδοξία» στα γαλλικά.
Άρχισε τη δράση του με μια καντίνα -που αγοράστηκε με χρήματα μέσω crowdfunding- και με περιοδείες σε διάφορες περιοχές της Γαλλίας και του Βελγίου.
Κι έτσι, χρησιμοποιώντας την παγκόσμια «γλώσσα» της μαγειρικής και τις εθνικές κουζίνες, έφερε κοντά ντόπιους και αλλοδαπούς πληθυσμούς, μέσα από συνεργατικά εργαστήρια μαγειρικής και γεύματα αλληλεγγύης.
View this post on Instagram
Το 2019 έκανε ένα παράλληλο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση, ανοίγοντας το εστιατόριο αλληλεγγύης στο Παρίσι.
Υπό την καθοδήγηση επαγγελματιών, πρόσφυγες και μετανάστες εκπαιδεύονται σε διάφορα πόστα και αλληλεπιδρούν με το κοινό, η σύνθεση του οποίου περιλαμβάνει πια σχεδόν όλες τις κοινωνικές ομάδες.
Στο πελατολόγιο έχουν μάλιστα προστεθεί τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις -μεταξύ αυτών και η Yves Saint Laurent, σύμφωνα με την Liberation- που επιλέγουν το μενού του εστιατορίου κοινωνικής ένταξης για delivery ή για catering σε εκδηλώσεις.
View this post on Instagram
Όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι τοπικά και πιστοποιημένα βιολογικά.
Κατά την παρασκευή, λαμβάνεται ειδική μέριμνα ώστε να μην υπάρχει σπατάλη πόρων και τροφίμων, με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και οικολογικά υπεύθυνη πρακτική.
View this post on Instagram
Μία φορά την εβδομάδα, εν τω μεταξύ, διοργανώνονται εργαστήρια μαγειρικής, όπου πρόσφυγες και ντόπιοι μαγειρεύουν μαζί, γνωρίζονται καλύτερα και έρχονται πιο κοντά ο ένας στον άλλο.
Τα παρασκευαζόμενα εδέσματα προσφέρονται δωρεάν στο κοινό.
«Eίναι ένας τρόπος να σπάσεις τους κώδικες», παρατηρεί η Βανέσα Κρισέβ, «ακόμη και με όσους ήταν στην αρχή καχύποπτοι και προβληματισμένοι»…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις