Λιβύη – Οι Δυτικοί ζητούν να οριστεί γρήγορα μια νέα ημερομηνία για τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών
"Καλούμε τις αρμόδιες αρχές της Λιβύης να σεβαστούν τις προσδοκίες του λιβυκού λαού για ταχείες εκλογές ορίζοντας γρήγορα μια οριστική ημερομηνία για την ψηφοφορία και δημοσιεύοντας χωρίς καθυστέρηση τον οριστικό κατάλογο των υποψηφίων για την προεδρία", δήλωσαν ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία
- Economist: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ταράζει τους Ελληνοκύπριους, αλλά είναι... τυχεροί
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- «Ήταν πολύ λεπτομερής» λέει ο Σολτς για τη συνομιλία του με τον Πούτιν – Τι αποκαλύπτει ο καγκελάριος
Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιταλία ζήτησαν να αποφασιστεί γρήγορα ένα νέο χρονοδιάγραμμα για τις προεδρικές εκλογές στη Λιβύη μετά την αναβολή τους καθώς είχαν προγραμματιστεί για σήμερα, 24 Δεκεμβρίου.
«Καλούμε τις αρμόδιες αρχές της Λιβύης να σεβαστούν τις προσδοκίες του λιβυκού λαού για ταχείες εκλογές ορίζοντας γρήγορα μια οριστική ημερομηνία για την ψηφοφορία και δημοσιεύοντας χωρίς καθυστέρηση τον οριστικό κατάλογο των υποψηφίων για την προεδρία», δήλωσαν οι πέντε χώρες σε κοινή ανακοίνωσή τους.
Οι χώρες αυτές θεωρούν ότι είναι «σημαντικό να διατηρηθεί η ώθηση» προκειμένου να εκλεγεί μια νέα κυβέρνηση και να «ενισχυθεί η ανεξαρτησία, η κυριαρχία, η εδαφική ακεραιότητα και η εθνική ενότητα της Λιβύης».
Επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους να διευθετηθούν οι «διαφορές σε πολιτικά και στρατιωτικά θέματα» «χωρίς προσφυγή στη βία», δηλώνοντας «έτοιμες να ζητήσουν να λογοδοτήσουν αυτοί που απειλούν τη σταθερότητα ή υπονομεύουν την πολιτική και εκλογική διαδικασία με τη βία ή την υποκίνηση σε βία».
Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή πρότεινε να αναβληθεί για ένα μήνα, έως τις 24 Ιανουαρίου 2022, αυτή η κρίσιμη προθεσμία στη διαδικασία μετάβασης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που έχει στόχο να βγάλει τη χώρα από το χάος που ακολούθησε την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.
Το Κοινοβούλιο θα εξετάσει τη Δευτέρα την πρόταση αυτή. Τίποτα δεν εγγυάται ωστόσο ότι τις πιθανές αποφάσεις του Κοινοβουλίου, που εδρεύει στο Τομπρούκ, στην ανατολική Λιβύη, θα ακολουθήσουν οι αρχές της Τρίπολης καθώς μια επίμονη αντιπαλότητα υπάρχει μεταξύ των δύο στρατοπέδων.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις