Ρωσία – Εικόνες δορυφόρου δείχνουν να έχει συγκεντρώσει εκατοντάδες τεθωρακισμένα στα σύνορα με την Ουκρανία
Τεταμένα τα πράγματα για άλλη μια φορά στα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας.
Ανησυχία προκαλούν εικόνες δορυφόρου που ήρθαν στη δημοσιότητα από τα σύνορα Ρωσίας και Ουκρανίας και είναι τραβηγμένες από την εταιρία Maxar Technologies (που έχει τη βάση της στις ΗΠΑ).
Όπως μεταφέρει το Reuters, η Ρωσία συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατιωτικές δυνάμεις στην προσαρτημένη Κριμαία και κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Την ίδια ώρα, η Δύση στέλνει αυστηρά μηνύματα στη Ρωσία και την καλεί να μην συνεχίσει να κάνει παρόμοιες κινήσεις.
Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσίευσε το Reuters
Συγκεντρώνονται περισσότερα ρωσικά στρατεύματα
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, τα στοιχεία της 13ης Δεκεμβρίου έδειξαν ότι εκατοντάδες στρατιωτικά οχήματα της Μόσχας συγκεντρώθηκαν στην Κριμαία, που απέχει 110 μίλια από τα ουκρανικά σύνορα.
Στις 7 Οκτωβρίου οι δορυφορικές εικόνες είχαν δείξει ότι το αντίστοιχο γεωγραφικό πεδίο είχε τα μισά άρματα μάχης σε σχέση με πριν από μερικές ημέρες, γεγονός που αποδεικνύει, όπως σχολιάζουν τα ξένα ΜΜΕ, ότι το Κρεμλίνο εφαρμόζει την ατζέντα του παρά τις συνομιλίες για την ασφάλεια με τις ΗΠΑ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ επανέλαβαν, πριν από ένα 24ωρο, την υποστήριξή τους στην Ουκρανία.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κούλεμπα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ ζήτησε ξανά από τη Μόσχα «αποκλιμάκωση» και σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.
«Υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε νέα στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα έχει μαζικές συνέπειες και σημαντικό κόστος», διευκρινίζει ανακοίνωση που εκδόθηκε απόψε στις Βρυξέλλες.
Μήνυμα στη Ρωσία από το ΝΑΤΟ
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε τηλεφωνικές συνομιλίες για το θέμα της Ουκρανίας με τους επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και με τον Βρετανό υπουργό Άμυνας Μπεν Ουάλας.
Στον λογαριασμό του στο Twitter, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι συζήτησε μαζί τους τις επιπλοκές της ρωσο-ουκρανικής κρίσης στην ασφάλεια των συμμάχων.
«Θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την υπεράσπιση όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ, παραμένοντας παράλληλα ανοικτοί στον διάλογο» με τη Ρωσία, προειδοποίησε ο Στόλτενμπεργκ.
Spoke with @SecBlinken, @ABaerbock & @BWallaceMP to discuss #Russia‘s military build-up in & around #Ukraine. We continue to assess the implications for our security & will do what it takes to ensure the security & defence of all #NATO Allies, while remaining open to dialogue.
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) December 23, 2021
Λίγο νωρίτερα, η Ουάσινγκτον είχε αναφέρει τη συνομιλία μεταξύ των Γενς Στόλτενμπεργκ και Άντονι Μπλίνκεν, επιμένοντας στο γεγονός ότι το ΝΑΤΟ παραμένει «έτοιμο για εποικοδομητικό διάλογο» με τη Μόσχα.
Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να «ξεκινήσουν διπλωματικό διάλογο» με τη Ρωσία «από τις αρχές Ιανουαρίου», αλλά όχι χωρίς όρους, έκανε γνωστό σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Μια κίνηση που χαιρέτισε η Μόσχα.
Την Τρίτη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε σκληρύνει τον τόνο του, κάνοντας λόγο για μια «στρατιωτική και τεχνική απάντηση», αν οι δυτικοί αντίπαλοι της Ρωσίας δεν θέσουν τέλος στην πολιτική τους που τη θεωρεί απειλητική.
Σε μια χειρονομία που έρχεται σε ρήξη με τον γενικά εμπιστευτικό χαρακτήρα των διπλωματικών συνομιλιών, η Ρωσία παρουσίασε δύο σχέδια συνθηκών για την απαγόρευση οποιασδήποτε διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, κυρίως στην Ουκρανία, και για τον τερματισμό των δυτικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων κοντά στα ρωσικά σύνορα.
- Μυτιλήνη: Πάτησε το panic button και πήρε απάντηση σε 31 λεπτά
- Ολυμπιακός – Μπασκόνια 92-69: Την ισοπέδωσε και έφτασε τις έξι σερί νίκες
- Ακρίβεια: Οι «μόνιμες μειώσεις τιμών» έγιναν… αυξήσεις – Τα περίεργα με τα «ταμπελάκια» στα ράφια
- Mac Miller: Η οικογένεια του ράπερ θα κυκλοφορήσει το «Balloonerism» έξι χρόνια μετά τον θάνατό του
- Αμερικανός αναλυτής: «Ουκρανική προπαγάνδα ο ρωσικός διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος!»
- Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή