Όλοι γνωρίζουμε εμπειρικά ότι η πανδημία δεν έχει λειτουργήσει πολύ θετικά για την ψυχική μας υγεία – όμως οι Βρετανοί έχουν και αποδείξεις. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι πολίτες της χώρας αποφεύγουν να κάνουν χειραψίες και να αγκαλιάζουν ανθρώπους με τους οποίους δεν μοιράζονται το ίδιο σπίτι, ενώ άλλη μελέτη έδειξε ότι τα επίπεδα άγχους τους έχουν αυξηθεί σημαντικά καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.

Δεδομένα που συνέλεξαν το YouGov και το πρακτορείο ειδήσεων PA δείχνουν ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των πολιτών κάνουν λιγότερες χειραψίες πια σε σχέση με το 2019, ενώ πάνω από τους μισούς δηλώνουν ότι έχουν σταματήσει να αγκαλιάζουν ανθρώπους με τους οποίους δεν μοιράζονται την ίδια στέγη.

Την ίδια στιγμή, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας (ONS) διαπίστωσε ότι πάνω από το ένα τρίτο των ενηλίκων βιώνουν υψηλά επίπεδα άγχους – το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί στη χώρα μετά το τρίτο καθολικό lockdown της, τον περασμένο Ιανουάριο.

Το άγχος «τρώει» τους Βρετανούς

Τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι το ποσοστό των ενηλίκων που βιώνουν υψηλά επίπεδα άγχους έχει αγγίξει το 38%. Ο μέσος όρος άγχους που βιώνουν οι ενήλικες, που έχει υπολογιστεί βάσει των επιπέδων που δήλωσαν οι συμμετέχοντες σε μια κλίμακα από το ένα έως το 10, βρίσκεται επίσης στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι εκτιμήσεις της ONS στηρίζονται σε μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 3.314 ενηλίκους, μεταξύ της 15ης και της 19ης Δεκεμβρίου της φετινής χρονιάς, στο πλαίσιο της έρευνάς της για την κοινή γνώμη και τον τρόπο ζωής των Βρετανών.

Άλλες διαδεδομένες αλλαγές στη συμπεριφορά των πολιτών που διέκρινε η έρευνα του YouGov περιλαμβάνουν τη χρήση αντισηπτικού και την τήρηση αποστάσεων από άτομα που δεν ζουν στην ίδια στέγη με τους συμμετέχοντες. Σχεδόν οι μισοί συμμετέχοντες δήλωσαν ότι τείνουν να καθαρίζουν συχνότερα τα καρότσια και τα καλάθια των σουπερμάρκετ πριν τα πιάσουν, ενώ πάνω από το ένα τρίτο σημείωσε ότι προτιμά να συναντά άλλους ανθρώπους σε εξωτερικούς χώρους.

Κυριαρχεί η απαισιοδοξία

Δημοσκόπηση σε 1.652 Βρετανούς διερεύνησε επίσης τα συναισθήματά τους απέναντι στην πανδημία και στο τι σημαίνει αυτή για το μέλλον τους. Περίπου το ένα τρίτο δήλωσε ότι πιστεύει ότι η πανδημία δεν θα τελειώσει ποτέ πραγματικά στη Βρετανία, ενώ το 4% εμφανίστηκε πολύ πιο αισιόδοξο, δηλώνοντας ότι στην ουσία έχει ήδη τελειώσει. Η πλειοψηφία περιμένει το τέλος της μέσα σε ένα ή δύο έτη.

Πάντως, η μελέτη διαπίστωσε ότι μετά την εμφάνιση της Όμικρον, είναι λιγότεροι εκείνοι που πιστεύουν ότι η ζωή τους έχει επιστρέψει στην κανονικότητα. Στη διάρκεια των πρώτων δυο ημερών του μήνα, το 20% των συμμετεχόντων σε έρευνα δήλωναν ότι η ζωή τους έχει επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς, ενώ τα τελευταία δεδομένα υπολογίζουν το ποσοστό μόλις στο 12%.

Με πληροφορίες από Guardian