Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
James Webb – Δείτε σε επανάληψη την εκτόξευση που ανοίγει νέους ορίζοντες στο Σύμπαν

James Webb – Δείτε σε επανάληψη την εκτόξευση που ανοίγει νέους ορίζοντες στο Σύμπαν

Ο διάδοχος του Hubble θα κοιτάξει πιο μακριά από ποτέ στον χώρο και τον χρόνο.

Ανήμερα των Χριστουγέννων, ένα νέο κεφάλαιο άνοιξε για την αστρονομία.

Το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb, διάδοχος του τηλεσκοπίου Hubble που παραμένει σε τροχιά εδώ και 30 χρόνια, εκτοξεύτηκε στις 14.20 ώρα Ελλάδας από την τροπική Νότια Αμερική.

Προϊόν προσπάθειας 30 ετών, το γιγάντιο όργανο τ σχεδιάστηκε να κοιτάξει πιο μακριά από ποτέ –όχι μόνο στον χώρο αλλά και στον χρόνο.

Αναμένεται έτσι να διακρίνει τα πρώτα άστρα που άναψαν στο Σύμπαν, των οποίων το φως ταξιδεύει στο Διάστημα εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια.

Το Webb, μια συνεργασία της NASA με τις διαστημικές υπηρεσίες της Ευρώπης και του Καναδά, κατασκευάστηκε από την αμερικανική Northrop Grumman. Συνάντησε πολλές καθυστερήσεις και ο προϋπολογισμός εκτοξεύτηκε σχεδόν στα 10 δισ. δολάροα.

Υπέρυθρη όραση

Βαφτισμένο προς τιμήν του Τζέιμς Ουέμπ, διοικητή της NASA τη δεκαετία του 1960, το ακριβότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί μέχρι σήμερα θα απελευθερωθεί από τον πύραυλο μόλις 26 λεπτά μετά την πυροδότηση. Θα χρειαστεί όμως έναν μήνα μέχρι να φτάσει στην τελική του θέση, περίπου 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τη Γη.

Μέχρι τότε θα πρέπει να ξεδιπλώσει το πρωτεύον κάτοπτρό του, το οποίο αποτελείται από εξαγωνικά τμήματα επιχρυσωμένου βηρυλλίου και έχει διάμετρο 6,5 μέτρα.

Το Webb είναι 100 φορές ισχυρότερο από τον προκάτοχό του το Hubble, το οποίο φέρει μονοκόμματο κάτοπτρο μόλις 2,4 μέτρων.

Σε αντίθεση με το Hubble, το οποίο βλέπει κυρίως στο ορατό τμήμα του φάσματος, το Webb είναι σχεδιασμένο να ανιχνεύει ακτινοβολία κυρίως στο υπέρυθρο, το οποίο αντιστοιχεί στην εκπομπή θερμικής ακτινοβολίας.

Αυτό θα του επιτρέψει να κοιτάξει μέσα από νεφελώματα αερίου και σκόνης που παραμένουν αδιαφανή στο ορατό φως, και θα αποκαλύψει αντικείμενα που παρέμεναν αόρατα μέχρι σήμερα.

Θα μπορέσει επίσης να κοιτάξει εκατοντάδες εκατομμύρια έτη φωτός πιο μακριά από το Hubble και να διακρίνει τα πρώτα άστρα, τα οποία σχηματίστηκαν περίπου 100 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη που γέννησε το Σύμπαν.

Το ορατό φως που εξέπεμψαν αυτά τα πρώτα άστρα χρειάστηκε 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στη Γη και έχει πλέον μετατραπεί σε υπέρυθρο φως λόγω της επιταχυνόμενης διαστολής του Σύμπαντος.

Όμως, εκτός από αυτά τα πολύ μακρινά αντικείμενα, το Webb θα μπορεί να κοιτάξει και μέσα στον Γαλαξία μας για να εξετάσει τις ατμόσφαιρες μακρινών εξωπλανητών και να αναζητήσει πιθανά σημεία εξωγήινης ζωής.

Θα παρατηρήσει επίσης κοντινούς κόσμους όπως ο Άρης και ο δορυφόρος του Κρόνου Τιτάνας.

Must in

Πέρασαν στους «4» του EFL Cup Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Νιούκαστλ

Βραδιά των φαβορί στο EFL Cup με τις Άρσεναλ, Λίβερπουλ και Νιούκαστλ να περνούν στην επόμενη φάση του θεσμού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο