Κλιματική αλλαγή – «Έτος κατάρευσης» το 2021
Οι πλημμύρες, οι καταιγίδες και η ξηρασία στοίχισαν τη ζωή και απομάκρυναν από τις εστίες τους εκατομμύρια ανθρώπους σε μερικές από τις πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Από τον καταστροφικό τυφώνα Άιντα στις ΗΠΑ μέχρι τις πλημμύρες στην Κίνα και στην Ευρώπη, η κλιματική αλλαγή προκάλεσε καταστροφές με οικονομικό κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμιο επίπεδο το 2021, πλήττοντας σκληρά τόσο τους φτωχούς όσο και τους πλούσιους, όπως ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές.
Οι πλημμύρες, οι καταιγίδες και η ξηρασία στοίχισαν τη ζωή και απομάκρυναν από τις εστίες τους εκατομμύρια ανθρώπους σε μερικές από τις πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη, γεγονός που δίνει έμφαση στην κλιμακούμενη αδικία των συνεπειών καθώς η γη υπερθερμαίνεται, σύμφωνα με έκθεση της φιλανθρωπικής οργάνωσης Christian Aid.
«Το κόστος της κλιματικής αλλαγής ήταν βαρύ αυτή τη χρονιά», δήλωσε η Κατ Κρέιμερ που ηγείται της πολιτικής για το κλίμα στην Christian Aid και είναι συντάκτρια της έκθεσης «Υπολογίζοντας το κόστος για το 2021: ένα έτος κλιματικής κατάρρευσης».
«Παρά το γεγονός ότι ήταν καλό που είδαμε κάποια πρόοδο στη διάσκεψη COP26 του ΟΗΕ, είναι ξεκάθαρο ότι δεν βρισκόμαστε σε μία πορεία που να διασφαλίζει έναν ασφαλή κόσμο που ευημερεί», πρόσθεσε η ίδια.
Ανθρώπινο και οικονομικό κόστος
Η ίδια έκθεση προσδιόρισε 15 από τις πιο μεγάλες κλιματικές καταστροφές που έγιναν μέσα στο 2021, συμπεριλαμβανομένων 10 από τις οποίες η καθεμία προκάλεσε ζημιές μεγαλύτερες του 1,5 δισεκατ. δολαρίων, με τις καταστροφές από τις ακραίες καιρικές συνθήκες να γίνονται αισθητές παντού, από την Αυστραλία μέχρι την Ινδία και από το Νότιο Σουδάν μέχρι τον Καναδά.
Το κόστος της κλιματικής αλλαγής σε οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο αναμένεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται, εκτός και αν οι κυβερνήσεις επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για τη μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων, συγκρατώντας την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη.
Οι αυξανόμενες εκκλήσεις από τις πιο ευάλωτες χώρες που βρίσκονται σε κίνδυνο για τη συγκρότηση ενός νέου ταμείου που θα βοηθάει στην κάλυψη του κόστους «των απωλειών και της καταστροφής» σε έναν πιο θερμό κόσμο πρέπει να γίνουν μία «παγκόσμια προτεραιότητα» για το 2022, δήλωσε η Νουσράτ Τσοουντχαρί, σύμβουλος για την κλιματική δικαιοσύνη στο Μπαγκλαντές.
Ο Μοχάμεντ Αντοού, διευθυντής του ινστιτούτου Power Shift Africa, που έχει την έδρα του στο Ναϊρόμπι, επεσήμανε ότι στην Αφρική καταγράφηκαν μερικές από τις πιο καταστροφικές συνέπειες -και ίσως από αυτές με το μεγαλύτερο οικονομικό κόστος- μέσα στο 2021, από τις καταρρακτώδεις βροχές μέχρι την ξηρασία.
«Το 2022 είναι αναγκαίο να γίνει το έτος της πραγματικής οικονομικής υποστήριξης για αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης» πρόσθεσε ο ίδιος.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις