Εσείς τι σκέφτεστε όταν ακούτε «βιωσιμότητα»; Σε αντίθεση με διάφορους διαδεδομένους μύθους, η προστασία του περιβάλλοντος δεν συνεπάγεται την απώλεια των αγαπημένων μας απολαύσεων. Αντιθέτως, πολλές «πράσινες» κινήσεις μάς βοηθούν να συνεχίσουμε να χαιρόμαστεπερισσότερο τα πράγματα που μας κάνουν να χαμογελάμε, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν σε ένα υγιέστερο μέλλον για τον πλανήτη. Ακούγεται δελεαστικό, έτσι δεν είναι;

Ξεκινώντας από την κουζίνα μας, μαθαίνουμε να φροντίζουμε περισσότερο όλα εκείνα τα λαχταριστά, ζουμερά κι αγαπημένα υλικά, ώστε να καταλήγουν στο σύνολό τους στο πιάτο μας αντί για τον κάλαθο των αχρήστων και μετατρέπουμε την προσπάθειά μας να καταπολεμήσουμε την σπατάλη τροφίμων σε ευκαιρία να γίνουμε ακόμη πιο δημιουργικοί στην κουζίνα. Τα παρακάτω tips θα μας βοηθήσουν να κάνουμε την αρχή.

Τροφή με σκέψη

Άγουρα αβοκάντο που βιάζονται να μεγαλώσουν, φρούτα και λαχανικά που χάνουν πρόωρα τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά τους, ρύζι που ξαφνικά… ζουζουνίζει. Τα τρόφιμα που θα μπορούσαμε να απολαμβάνουμε για περισσότερο καιρό αν ήμασταν λίγο πιο προσεκτικοί στη φύλαξή τους, είναι αμέτρητα. Το food waste, εξάλλου, είναι μια από τις μεγάλες οικολογικές πληγές της εποχής μας. Κι όσο βρισκόμαστε στην κουζίνα, ας δούμε πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε κι έναν ακόμη πολύτιμο πόρο: τον χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας για να τον απολαύσουμε με τους αγαπημένους μας.

  • Ξεκινάμε διαβασμένοι: Το πιο κρίσιμο βήμα για να αποφύγουμε τη σπατάλη τροφίμων; Δεν ξεκινάμε ποτέ για το σουπερμάρκετ χωρίς τη λίστα μας. Αφήνουμε χώρο για λίγες αυθόρμητες αγορές, αλλά σε γενικές γραμμές φροντίζουμε να λειτουργούμε βάσει πλάνου. Ιδανικά, αυτό σημαίνει ότι έχουμε προγραμματίσει εκ των προτέρων τι θα μαγειρέψουμε περίπου στη διάρκεια της εβδομάδας, επομένως ξέρουμε ότι οι ποσότητες που προμηθευόμαστε αντιστοιχούν στις πραγματικές μας ανάγκες.
  • Φρεσκάδα αιχμής. Είναι προφανές ότι ο εξοπλισμός μας παίζει τον κεντρικότερο ρόλο στη σωστή συντήρηση των τροφίμων μας. Για παράδειγμα, οι ψυγειοκαταψύκτες της Grundig, χάρη στις καινοτόμες τεχνολογίες που εισάγουν, καταφέρνουν να κρατάνε τα πάντα φρέσκα για περισσότερο καιρό: η τεχνολογία IonFresh αξιοποιεί ιόντα για να απομακρύνει τα βακτήρια και τις οσμές, ώστε ο αέρας που κυκλοφορεί στο ψυγείο να είναι απόλυτα υγιεινός και καθαρός, η τεχνολογία Duo Cooling No Frost με τα ανεξάρτητα ψυκτικά κυκλώματα σε συντήρηση και κατάψυξη αποτρέπει τη μεταφορά των οσμών και εξασφαλίζει ιδανικά επίπεδα υγρασίας για κάθε θάλαμο και η τεχνολογία FullFresh+ διατηρεί ολόφρεσκα τα φρούτα και τα λαχανικά, διασφαλίζοντας τις τέλειες συνθήκες υγρασίας, θερμοκρασίας και αέρα, ώστε να μην στεγνώνουν.
  • Κάνουμε συχνές… απογραφές. Σε όλους έχει συμβεί: επιστρέφοντας σπίτι με τα ψώνια σας, ξαφνικά συνειδητοποιείτε ότι κάποιο ή κάποια προϊόντα υπήρχαν ήδη στο ψυγείο ή στα ντουλάπια σας – και μάλιστα σε αφθονία. Για να αποφεύγετε στο μέλλον αυτού του είδους τις σπατάλες, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή σε ποια τρόφιμα έχετε πράγματι έλλειψη και ποια σας φτάνουν και σας περισσεύουν. Ο πιο εύκολος τρόπος για κάτι τέτοιο, είναι φροντίζοντας οι αποθηκευτικοί σας χώροι να είναι οργανωμένοι, ώστε οι προμήθειές σας… να μην έχουν πού να κρυφτούν!

Στιγμιότυπο από δράση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας «Respect Food». Με μότο «Το καλύτερο μέλλον ξεκινάει από το σπίτι» και στόχο την εκπαίδευση γύρω από τη σημασία και την ενεργό δράση για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, η Grundig, ηγέτης στους κατασκευαστές οικιακών και ηλεκτρονικών ειδών πλήρους σειράς στην Ευρώπη, σε συνεργασία με τον Κωτσόβολο και τους σπουδαστές της Σχολής Γαστρονομίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ, διοργάνωσε ένα δημιουργικό cooking event χρησιμοποιώντας κοντόληκτα τρόφιμα που όλοι έχουμε στο ψυγείο μας, προσφέροντας Χριστουγεννιάτικες μερίδες φαγητού στις δομές του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.).

  • Γνωριζόμαστε με τα τρόφιμά μας. Κάθε τροφή έχει τις δικές της απαιτήσεις – και οι περισσότερες είναι τόσο απλές, που είναι κρίμα να μην τις ικανοποιούμε. Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα φρούτα του δάσους ή το αβοκάντο, αγαπούν το λεμόνι για τη συντήρησή τους. Άλλα, όπως η μπανάνα, είναι… κακές επιρροές για τους διπλανούς τους. Τα ξηρά τρόφιμα, όπως τα μπαχαρικά, το ρύζι και τα ζυμαρικά, πρέπει να σφραγιστούν γερά σε αεροστεγή δοχεία για να μην προσελκύσουν απρόσκλητους σκόρους. Μια αναζήτηση στο internet θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε τις κατάλληλες συνθήκες για κάθε υλικό που έχει πάρει τη θέση του στην κουζίνα σας, ώστε να μπορείτε να το αξιοποιείτε για περισσότερο καιρό.
  • Το γεύμα που γύρισε απ’ το κρύο. Η κατάψυξη είναι φίλος σας. Όχι μόνο για το κρέας και τα ψάρια που θέλετε να συντηρήσετε για περισσότερο καιρό, αλλά και για το τζίντζερ, που παραμένει έτσι φρέσκο για περισσότερο, και για πολλά μυρωδικά, για λαχανικά που έχετε ήδη ψιλοκόψει και – φυσικά – για τα περισσεύματα των γευμάτων της εβδομάδας. Γιατί είναι απολύτως λογικό να μην καταφέρετε να τελειώσετε εγκαίρως μια ολόκληρη κατσαρόλα φαγητό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να απολαύσετε το υπόλοιπο πολλές ημέρες αργότερα – ο καταψύκτης σας θα φροντίσει να διατηρήσει στο απόλυτο τη γεύση του.
  • Ψηθήκαμε. Σας υποσχεθήκαμε εξοικονόμηση χρόνου και ενέργειας, και θα σας τη δώσουμε. Ή μάλλον, θα σας τη δώσουν οι φούρνοι Grundig χάρη στις καινοτόμες λειτουργίες τους που σας δίνουν τη δυνατότητα να ψήνετε ταυτόχρονα δυο ταψιά, είτε στην ίδια θερμοκρασία και με ομοιόμορφη διάχυση του θερμού αέρα ( με τη λειτουργία Multi-Taste-Oven), είτε διαχωρίζοντας πλήρως τον φούρνο σε δυο τμήματα, για να μπορέσετε να ψήσετε σε δυο εντελώς ξεχωριστές ζώνες, με διαφορετική θερμοκρασία και για διαφορετικό χρόνο, με τη λειτουργία Divide & Cook. Έτσι θα καταναλώσετε λιγότερο ρεύμα – και δεν θα είστε αναγκασμένοι να ασχολείστε όλη την ημέρα με την προετοιμασία του εορταστικού τραπεζιού.
  • Τελετή λήξης. Άλλο ένα χρήσιμο tip; Αν ήσασταν έτοιμοι να απολαύσετε το αγαπημένο σας τυρί, για παράδειγμα, μόνο και μόνο για να διαπιστώσετε ότι έληξε την προηγούμενη ημέρα, μη βιαστείτε να αισθανθείτε απογοητευμένοι. Οι ημερομηνίες λήξης συνήθως δείχνουν από πότε και μετά η ποιότητα του προϊόντος αρχίζει να πέφτει – δεν σημαίνουν, όμως, ότι δεν είναι πια κατάλληλο προς βρώση. Η καλύτερη στρατηγική είναι πριν πετάξετε τα τρόφιμα να τους δίνετε μια ευκαιρία δια… της όσφρησης.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις υπερσύγχρονες λευκές συσκευές Grundig αποκλειστικά στα καταστήματα Κωτσόβολος.