Αλκοόλ – Από τα πάρτι στον καναπέ
Η πανδημία φέρεται να έχει αυξήσει την κατανάλωση αλκοόλ σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Ο αλκοολισμός πάντως είναι ασθένεια και μπορεί να καταπολεμηθεί
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Τα πάρτι με ποτά έχουν γίνει πιο σπάνια στην πανδημία, όχι όμως και η κατανάλωση αλκοόλ. Φαίνεται όμως να πίνουν περισσότερο συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Δύο χρόνια χωρίς γιορτή μπύρας στο Μόναχο, λιγότερα πάρτι και σχεδόν καθόλου χριστουγεννιάτικες γιορτές με πολλά άτομα. Αυτή η κατάσταση είχε σαφώς αντίκτυπο στην κατανάλωση αλκοόλ στη Γερμανία.
Σύμφωνα με τον Φαλκ Κίφερ, γιατρό για θέματα εθισμού και διευθυντή στο Κεντρικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας στο Μανχάιμ, η μέση κατανάλωση αλκοόλ στη Γερμανία σε σύγκριση με την εποχή πριν από την πανδημία έχει μειωθεί γενικά αλλά έχει αυξηθεί σε ορισμένες συγκεκριμένες ομάδες.
Και συγκεκριμένα σε «άτομα που ήδη έπιναν τακτικά αλκοόλ στο σπίτι απλά για να περάσουν ένα ωραίο βράδυ ή για να ξεπεράσουν τη μοναξιά, την πλήξη ή τις ανησυχίες», λέει. Για τη Γερμανία αυτό σημαίνει ότι «περίπου το 25 % των ενηλίκων που έπιναν πάνω από το μέσο όρο πριν από την πανδημία αύξησαν την κατανάλωση κατά τη διάρκεια της πανδημίας».
Σύμφωνα με μελέτη του Κεντρικού Ινστιτούτου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Νυρεμβέργης, το 37% από τους περισσότερους από 2000 ερωτηθέντες ανέφεραν ότι αύξησαν την κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με πριν. Παρόμοια εικόνα προέκυψε και για τη χρήση καπνού.
Μικρή αύξηση στη Γερμανία
Μια διεθνής ομάδα με επικεφαλής τον Γιάκομπ Μάνταϊ από το Πολυτεχνείο της Δρέσδης ρώτησε 40.000 άτομα σε 21 ευρωπαϊκές χώρες από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο του 2020 σχετικά με την κατανάλωση αλκοόλ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διαπιστώθηκε ότι μειώθηκε λίγο.
Στη Γερμανία (1.659 ερωτηθέντες, 24 Απριλίου έως 30 Ιουνίου 2020) δεν μειώθηκε όμως κατά μέσο όρο τόσο όσο στην υπόλοιπη Ευρώπη. Φαίνεται μάλιστα να σημειώθηκε αύξηση της κατανάλωσης στις γυναίκες, τους επαγγελματίες που είχαν οικονομικές δυσκολίες ή ανθρώπους που ούτως ή άλλως έπιναν. Ο Κίφερ βλέπει επίσης ως λόγο για την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ εν μέσω πανδημίας διάφορες ψυχοκοινωνικές πιέσεις, όπως για παράδειγμα τα παιδιά που διαβάζουν στο σπίτι και δεν πάνε σχολείο ή οι σύζυγοι που εργάζονται στο σπίτι, αλλά ακόμη και η πλήξη και η αίσθηση ότι δεν είσαι πλέον χρήσιμος.
Παν μέτρον άριστον
Σύμφωνα με την Κριστίνε Κράιντερ από τη γερμανική υπηρεσία για θέματα εθισμού (DHS) είναι δύσκολο να ξεφύγει κανείς από την αυξημένη κατανάλωση και αυτό διότι «το αλκοόλ έχει την ιδιότητα να είναι εθιστικό».
Η ειδικός στην πρόληψη των εξαρτήσεων παρατηρεί πάντως πως «Ο εθισμός στο αλκοόλ δεν είναι μια αδυναμία χαρακτήρα, αλλά μια ασθένεια». Η οικογένεια και οι φίλοι θα πρέπει να το αναφέρουν αν πιστεύουν πως κάποιος πίνει πάρα πολύ, συμβουλεύει ο Κίφερ. «Δεν θα πρέπει να διατυπωθεί όμως ως μομφή αλλά ως ανησυχία για τον άλλον. Έτσι μπορείς να τον κάνεις να σκεφθεί περισσότερο», λέει.
Σύμφωνα με την Κράιντερ, η κατανάλωση αλκοόλ είναι πάντα επικίνδυνη. «Είναι ένα δηλητήριο που εισχωρεί στα κύτταρα και αυτό είναι επιβλαβές. Παίζει ρόλο σε περίπου 200 ασθένειες. Το περίφημο ποτήρι κόκκινο κρασί είναι ένα παραμύθι» λέει. Αν οι ενήλικες θέλουν πάντως να πιουν, αυτό δεν θα πρέπει να ξεπερνάει για τις γυναίκες τα 12 γραμμάρια αλκοόλ την ημέρα (περίπου 0,3 του λίτρου μπύρα ή 0,15 του λίτρου κρασί). Για τους άνδρες ισχύει το διπλάσιο.
Προϋπόθεση σύμφωνα με το DHS είναι πάντως πως θα υπάρχουν δύο έως τρεις ημέρες χωρίς αλκοόλ την εβδομάδα. Τώρα βέβαια στις γιορτές ακόμα κι αν πιει κανείς λίγο παραπάνω θα πρέπει και πάλι να μην το παρακάνει.
Σιμόνε Χουμλ (DPA)
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις