Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Starlink – H Κίνα διαμαρτύρεται στις ΗΠΑ για τους δορυφόρους του Ίλον Μασκ

Starlink – H Κίνα διαμαρτύρεται στις ΗΠΑ για τους δορυφόρους του Ίλον Μασκ

Οι αστροναύτες του κινεζικού διαστημικού σταθμού «τέθηκαν σε κίνδυνο»

Οι ΗΠΑ αγνόησαν τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις διεθνείς συνθήκες για το Διάστημα, καταγγέλλει το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά την παρολίγον σύγκρουση δορυφόρων της SpaceX με τον καινούργιο διαστημικό σταθμό της Κίνας.

Χωρίς να αναφερθεί στην SpaceX ή τον ιδρυτή της Ίλον Μασκ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Ζάο Λιζιάν υποστήριξε ότι τέθηκε σε κίνδυνο η ασφάλεια αστροναυτών και κάλεσε την Ουάσιγκτον να «επιδείξει υπευθυνότητα».

Το Πεκίνο είχε διαμαρτυρηθεί νωρίτερα στο Γραφείο Υποθέσεων Διαστήματος του ΟΗΕ, αναφέροντας ότι δορυφόροι του Starkink, του συστήματος δορυφορικού Διαδικτύου που αναπτύσσει η SpaceX, πέρασαν σε επικίνδυνα μικρή απόσταση από το κινεζικό τροχιακό εργαστήριο Tiangong την 1η Ιουλίου και την 21η Οκτωβρίου.

«Για λόγους ασφάλειας, ο Διαστημικός Σταθμός της Κίνας εφάρμοσε προληπτικά μέτρα αποφυγής σύγκρουσης» αναφέρεται στο έγγραφο σύμφωνα με το Reuters.

Οι δορυφόροι του Starlink προσφέρουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο για απομονωμένες περιοχές

Οργισμένοι κινέζοι πολίτες ξέσπασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά του Ίλον Μασκ. Αναρτήσεις στο Weibo, κινεζική υπηρεσία παρόμοια με το Twitter, χαρακτήρισαν τους δορυφόρους του Starlink «διαστημικά σκουπίδια» και «αμερικανικά όπλα διαστημικού πολέμου».

Πολλοστό περιστατικό για φέτος

Τον Νοέμβριο, πάντως, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) –στον οποίο η Κίνα δεν είναι ευπρόσδεκτη- είχε αναγκαστεί να πραγματοποίησε μανούβρα για να αποφύγει εξάρτημα παλιού κινεζικού δορυφόρου.

Πάνω από 30.0000 δορυφόροι και άλλα μεγάλα αντικείμενα γυροφέρνουν σήμερα τη Γη, και οι επιστήμονες ζητούν από τις κυβερνήσεις μέτρα για να μειωθεί ο κίνδυνος συγκρούσεων σε τροχιά.

Μόνο η SpaceX έχει εκτοξεύσει ως σήμερα σχεδόν 1.900 δορυφόρους που προσφέρουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αριθμός που σχεδιάζεται να αυξηθεί τελικά σε πάνω από 30.000.

Το πρώτο τμήμα του κινεζικού σταθμού Tiangong εκτοξεύτηκε τον Απρίλιο (Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0)

Στις αρχές Δεκεμβρίου, ο ISS είχε και πάλι αναγκαστεί να πραγματοποιήσει ελιγμό για να αποφύγει διερχόμενα διαστημικά σκουπίδια.

Αιτία ήταν αυτή τη φορά το κατώτερο στάδιο αμερικανικού πυραύλου Pegasus που εκτοξεύτηκε το 1994 και παραμένει έκτοτε σε χαμηλή γήινη τροχιά και επρόκειτο να περάσει σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το πολυεθνικό τροχιακό συγκρότημα.

Λίγες ημέρες νωρίτερα,  η NASA είχε αναβάλει διαστημικό περίπατο για την αντικατάσταση κεραίας στο εξωτερικό του ISS λόγω πιθανότητας πρόσκρουσης άλλων διαστημικών σκουπιδιών.

Η υπηρεσία δεν διευκρίνισε αν επρόκειτο για θραύσματα από τη ρωσική δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου στις 14 Νοεμβρίου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να εξαπλωθούν σε χαμηλή γήινη τροχιά 1.700 μεγάλα θραύσματα και άγνωστος αριθμός μικρότερων συντριμμιών.

Μετά τη δοκιμή, κατά την οποία χτυπήθηκε ανενεργός στρατιωτικός δορυφόρος της Ρωσίας, οι επτά αστροναύτες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στον ISS κατέφυγαν προληπτικά στα σκάφη Crew Dragon και Soyuz που βρίσκονται σταθμευμένα στον σταθμό, για την περίπτωση που χρειαζόταν εκκένωση.

Must in

Έδειξαν το βίντεο παρά την άρνηση του ΠΑΟΚ – Τι έγινε τελικά στο πάρκινγκ- Σε δύσκολη θέση ο Ραζβάν Λουτσέσκου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ραζβάν Λουτσέσκου φαίνεται στο βίντεο να…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο