Κίνα – Μεγάλοι χαμένοι του 2021 οι νεόπλουτοι του τεχνολογικού κλάδου
Το κυνήγι των εποπτικών αρχών του Πεκίνου κόστισε στους εγχώριους δισεκατομμυριούχους του τεχνολογικού κλάδου το ένα τέταρτο της συνολικής περιουσίας τους
Δύσκολες εποχές για τους Κινέζους μεγιστάνες του τεχνολογικού κλάδου, οι οποίοι αναδεικνύονται στους μεγάλους χαμένους του 2021 σε αντιδιαστολή με τους ξένους και δη, Αμερικανούς δισεκατομμυριούχους που είδαν τις περιουσίες τους να «αυγατίζουν» χάρη στο ράλι της Wall Street.
To κυνήγι των κινεζικών αρχών αποδείχτηκε ανελέητο και είναι από τώρα βέβαιο πως θα συνεχιστεί και τη νέα χρονιά, αν λάβουμε υπόψη και τις πρόσφατες ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, «στριμώχνοντας» άσχημα τους Κινέζους νεόπλουτους.
Σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index, οι δέκα κυριότεροι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι του τεχνολογικού κλάδου έχασαν από κοινού περίπου 80 δισ. δολάρια!
Πρόκειται για μια πτώση που αναλογεί στο ένα τέταρτο της συνολικής περιουσίας τους και πρόκειται μακράν για τη μεγαλύτερη ετήσια υποχώρηση που καταγράφεται στον δείκτη του Bloomberg από το 2012, όταν και το πρακτορείο άρχισε την καταγραφή της περιουσίας των μεγιστάνων του πλανήτη.
Βασιλιάς των χαμένων ο ιδρυτής της Pinduoduo Inc. Κόλιν Χουάνγκ που έγινε φτωχότερος κατά 42,9 δισ. δολάρια, ποσό που αναλογεί στα δύο τρίτα της περιουσίας του, δεδομένου πως η μετοχή της πλατφόρμας ηλεκτρονικού εμπορίου έκανε βουτιά κατά περίπου 70%.
Σημαντικές απώλειες και για τον Τζακ Μα της Alibaba Group Holding, που προσπάθησε να κρατήσει χαμηλό προφίλ αφότου οι αρχές έβαλαν στο στόχαστρο και την αυτοκρατορία του, αλλά δεν κατάφερε να αποφύγει μια προσωπική ζημιά της τάξεως των 13 δισ. δολαρίων.
Πάντως, ελάχιστοι επιχειρηματίες διεθνώς μπορούν να συγκριθούν με το roller coaster τρενάκι που βίωσε φέτος ο ιδρυτής της Didi Global Inc. Τσενγκ Γουέι. Η δημόσια εγγραφή της Didi στο αμερικανικό χρηματιστήριο, τον Ιούνιο, έσπασε τα… κοντέρ με την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας να εκτοξεύεται στα 95 δισ. δολάρια και τον ίδιο να βλέπει το μερίδιο του να διαμορφώνεται στα 6,7 δισ. δολάρια. Όμως, τα κέρδη αυτά γρήγορα έγιναν… καπνός!
Με την εταιρεία να μπαίνει στην κορυφή της λίστας των τεχνολογικών ομίλων που βρέθηκαν στο στόχαστρο του Πεκίνου, η μετοχή άρχισε να υποχωρεί με τις συνολικές απώλειες να ξεπερνούν πλέον το 60% και την περιουσία του Τσενγκ να καταρρέει στα 1,7 δισ. δολάρια.
Βεβαίως, από την εικόνα αυτή δεν λείπουν και κάποιες, λίγες ομολογουμένως, εξαιρέσεις. Ο Ζανγκ Γιμίνγκ, ο ιδρυτής του ByteDance Ltd είναι σπάνια περίπτωση Κινέζου μεγιστάνα που είδε την περιουσία του να αυξάνεται, αλλά και να κρατά τα κέρδη αυτά, στα 19,5 δισ. δολάρια.
Κάτι βέβαια που οφείλεται καταρχάς στην σταθερά ανοδική πορεία της μητρικής TikTok, αλλά και το γεγονός ότι ο Γιμίνγκ επέλεξε να ψάξει από νωρίς την πόρτα της εξόδου προκειμένου να κρατήσει τα ανέπαφα τα κέρδη του, πριν προσελκύσει το ενδιαφέρον των εποπτικών αρχών.
Ο ιδρυτής της πλατφόρμας ανακοίνωσε την αποχώρηση του από τη θέση του CEO, τον περασμένο Μάιο, και τελικά παραιτήθηκε και από το διοικητικό συμβούλιο τον περασμένο μήνα.
Αναλόγως… έξυπνη (και έγκαιρη) ήταν η αποχώρηση του Σου Χουά, συνιδρυτής του streaming app της Kuaishou Technology, που παραιτήθηκε από CEO εννέα μήνες μετά τη δημόσια εγγραφή της εταιρείας.
- Ελλάδα Κ17 – Αζερμπαϊτζάν Κ17 3-0: Νέα «τριάρα» και πρόκριση για την εθνική Παίδων
- Δημοσκόπηση: Χαμηλές πτήσεις για ΝΔ, ανεβαίνει το ΠΑΣΟΚ, νέα καθίζηση για ΣΥΡΙΖΑ
- Τραυματίστηκε από αντικείμενο ο προπονητής του Μεξικού – Έρευνα από την CONCACAF (vid)
- Ο λόγος που ο Μπογντάνοβιτς δηλώθηκε στη G-League από τους Χοκς
- Φαντασμαγορική εκκίνηση για το «Μις Υφήλιος 2024» – Πώς εμφανίστηκε η Ελλάδα;
- Κάρολαϊν Λέβιτ: Αναλαμβάνει εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου – Η νεότερη που έχει βρεθεί ποτέ σε αυτή τη θέση