ΕΟΔΥ – Στον «αέρα» 670 εργαζόμενοι – Χωρίς υγειονομικό προσωπικό μένουν οι δομές προσφύγων
Πάνω από 600 εργαζόμενοι στον ΕΟΔΥ δεν γνωρίζουν εάν και με ποιους όρους θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους
Αντί για πρωτοχρονιάτικες ευχές 350 περίπου εργαζόμενοι του ΕΟΔΥ, που εργάζονται σε προσφυγικές δομές, είδαν τον μισθό τους να μειώνεται και τις συμβάσεις τους να βρίσκονται στον «αέρα». Το πρόβλημα όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στον ΕΟΔΥ, αγγίζει συνολικά 670 εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση – Philos 2», που δεν γνωρίζουν εάν και για πόσο θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους.
Περίπου 240 είναι τοποθετημένοι σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας δίνοντας μαζί με το υπόλοιπο νοσοκομειακό προσωπικό τη μάχη ενάντια στην πανδημία, ενώ άλλοι 350 περίπου εργάζονται στο πεδίο προσφέροντας πρωτοβάθμιες ιατρο-νοσηλευτικές αλλά και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων (ενδοχώρα) και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (νησιά και Έβρος).
Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν με στάση εργασίας στις 28 Δεκεμβρίου ζητώντας από τη διοίκηση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις ενώ παράλληλα διεκδικούν να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αλλά και να διασφαλιστούν επαρκώς οι κατάλληλες υγειονομικές παροχές για τους πρόσφυγες, που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς υγειονομική και ψυχοκοινωνική στήριξη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στον ΕΟΔΥ:
“Στις λίγες ημέρες που απομένουν μέχρι τον ερχομό του νέου έτους, οι περίπου 670 εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση – Philos 2», συνεχίζουν να μην γνωρίζουν αν θα ανανεωθούν και για πόσο οι συμβάσεις τους.
Περίπου 240 είναι τοποθετημένοι σε Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας δίνοντας μαζί με το υπόλοιπο νοσοκομειακό προσωπικό τη μάχη ενάντια στην πανδημία, ενώ άλλοι 350 περίπου συνάδελφοι εργάζονται στο πεδίο προσφέροντας πρωτοβάθμιες ιατρο-νοσηλευτικές αλλά και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων (ενδοχώρα) και στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (νησιά και Έβρος).
Με τη Διοίκηση να μην έχει ενημερώσει επίσημα – μέχρι και τη στιγμή που γράφεται το κείμενο – για το μέλλον του προγράμματος, ελλοχεύει ο κίνδυνος από 1/1 το Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και όλος ο πληθυσμός που εξυπηρετείται στις προαναφερθείσες δομές να μείνει χωρίς αυτό το υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό, τη στιγμή που τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται και οι μεταλλάξεις του ιού πολλαπλασιάζονται.
Καμία απάντηση από τη Διοίκηση
Μετά από επίμονες προσπάθειες του Σωματείου για μια συνάντηση με τη Διοίκηση του Οργανισμού, και κατά την οποία μέσα στα μόλις 15 (!) λεπτά που διατέθηκαν κατατέθηκε το πολυσέλιδο υπόμνημα στο οποίο παρουσιάζονταν το σύνολο των πολλών και επί πολύ καιρό προβληματικών καταστάσεων που ζούμε σε καθημερινή βάση, η Διοίκηση δεν έδωσε καμία απάντηση παρά μόνο υπόσχεση για νέα συνάντηση η οποία δεν τηρήθηκε ποτέ.
Εκτός όμως από την μόνιμη σιωπή της Διοίκησης στις οχλήσεις μας για νέα συνάντηση, ο Οργανισμός επεφύλασσε και μια γιορτινή έκπληξη στους συναδέλφους που βρίσκονται στο πεδίο: 3 (!) ημέρες πριν τα Χριστούγεννα τους κοινοποίησε μέσω email ότι «καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο από τον Φορέα όσο και από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας
ώστε να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα [το οποίο ετέθη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους] σχετικά με την καταβολή των επιπλέον αποδοχών στους δικαιούχους του Προγράμματος που δραστηριοποιούνται στο πεδίο» αναφερόμενος σε αποδοχές οι οποίες ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων με νομοθετική πρωτοβουλία του ίδιου του Υπουργείου Υγείας [Ν.4433, αρ.50, 9
και Ν.4647/19, αρ.9].
Μείωση μισθού
Όταν ζητήθηκαν διευκρινίσεις για το πως συνέβη κάτι τέτοιο χωρίς καν να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι, η Διοίκηση του Οργανισμού για μια ακόμα φορά δεν έδωσε κάποια ουσιαστική απάντηση. Έτσι, στις 24/12 η πλειοψηφία των εργαζομένων του προγράμματος, είδε το μισθό του να μειώνεται σημαντικά.
Παράλληλα, στο εν λόγω email γίνεται λόγος για «μετάβαση σε Έργο του Υπουργείου Υγείας που θα υλοποιηθεί μέσω των Περιφερειών στις Δομές φιλοξενίας Προσφύγων/Μεταναστών». Αυτό που ουσιαστικά όμως περιγράφει δεν είναι μια μετάβαση αλλά μια αποκαθήλωση εκατοντάδων εργαζομένων και μια απαξίωση της διετούς – και πλέον – δουλειάς τους σε ένα εξαιρετικά
απαιτητικό πεδίο υψηλού κινδύνου διότι από τη μια τερματίζει ένα πρόγραμμα που “τρέχει” για σχεδόν τέσσερα χρόνια και από την άλλη ξεκινάει ένα καινούριο θέτοντας αυτό το προσωπικό στην βάσανο των αιτήσεων.
Καθώς η υπομονή όλων έχει εξαντληθεί και οποιαδήποτε ολιγόμηνη παράταση του προγράμματος ΜΟΝΟ σκοπό θα έχει την προετοιμασία του νέου και κατ’ επέκταση την απόλυση τους, καλούμε όλους τους συναδέλφους σε ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την ΤΡΙΤΗ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ.
Δύο χρόνια δεν ήταν αρκετά προκειμένου να υπάρξει σχέδιο
Από ότι φαίνεται δύο χρόνια δεν ήταν αρκετά προκειμένου να σχεδιαστεί η επόμενη ημέρα του προγράμματος. Ούτε τα 50.000.000€ ήταν αρκετά για να εξασφαλίσουν αποτελεσματική στελέχωση και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.
Ζητάμε ξεκάθαρες απαντήσεις για το τι ακριβώς θα γίνει με την ανανέωση των συμβάσεών μας και πως θα πραγματοποιηθεί αυτή η “μετάβαση”.
Ζητάμε ξεκάθαρες απαντήσεις σχετικά με το τι συμβαίνει με τη χρηματοδότηση του προγράμματος και πότε θα πληρωθούν τα δεδουλευμένα μας.
ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ!”.
- Σάλος στη Γαλλία για τον Σαρκοζί: Διακοπές στις Σεϋχέλλες παρά το «βραχιολάκι» – Τον «έκαψε» η κόρη του
- Οι «δέκα εντολές» για να βελτιώσεις εντυπωσιακά τη μνήμη σου
- Οι Γάλλοι ταιριάζουν στην Ευρωλίγκα!
- Συρία: Ο αλ Γκολάνι αρνήθηκε χειραψία με την ΥΠΕΞ της Γερμανίας
- Τροχαίο στη Συγγρού – Ταξί έπεσε πάνω σε φανάρι στη διαχωριστική νησίδα
- Σκύλοι ανίχνευσης: Γιατί είναι σημαντικοί; – Πώς εκπαιδεύονται